Trillen

Verschillende mensen in mijn omgeving hebben last van trillen.
Trillen bij het inschenken van een kopje thee, vooral als iedereen zit te kijken.
Daarom las ik met extra aandacht het artikel van dr. Mulder in de Glutenvrij van juni 2013.
Want ik wist al dat trillen door coeliakie veroorzaakt kan worden (gluten ataxie). Maar hoe het precies zit?

kleine hersenen

"Het lijkt erop dat bij een klassieke coeliakie de T-cellen ervoor zorgen dat de B-cellen, die antistoffen aanmaken, oorlog voeren met de dunnen darm. Met als gevolg het verdwijnen van de darmvlokken.
Bij neurologisch patienten richten deze antistoffen zich mogelijk niet op de darmen, maar op de zenuwbanen en/of de kleine hersenen.

(…)

Sommigen komen binnen in de rolstoel, maar kunnen door een glutenvrij dieet na enige tijd weer lopen. Bij anderen lukt dat niet. De schade die wordt aangericht door een niet herkende coeliakie, met antistoffen gericht tegen het neurologische systeem, is dan kennelijk zo ernstig dat deze niet meer met een glutenvrij dieet te herstellen is."

###
Toevoeging van Sanne: Trillen kan ook komen door vitaminetekorten (B12, D, Kalium) dus als je veel last hebt van trillen zou ik zeker je bloed eens laten controleren.

6 antwoorden naar “Trillen”

 1. Mijn broer en ik hebben heel snel trillende handen. Komt dat ook doordat we coeliakie hebben, of bedoel je dat niet? Het trillen is er zeer regelmatig. Dus niet alleen als we een dieetfoutje hebben gemaakt. 

  • Volgens het stukje van dr. Mulder bestaan er (minstens) 3 verschillende soorten coeliakie: de klassieke die de darmvlokken aantast, dermatitis herpetiformis waarbij je huidproblemen hebt, en deze gluten ataxie waarbij je neurologische problemen hebt. 
   De verschillende soorten kunnen samen voorkomen, maar het hoeft niet.

   Als je glutenvrij eet, zouden de meeste symptomen weer over moeten gaan. En zou je (denk ik) geen last meer van trillen moeten hebben. Maar zoals je zelf helaas weet, niet alle symptomen gaan over.

   Dus ja, misschien wordt het trillen van jou en je broer wel door coeliakie veroorzaakt. Maar het kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben…

  • Trillen kan ook komen door vitaminetekorten (B12, D, Kalium) dus als je veel last hebt van trillen zou ik zeker je bloed eens laten controleren. Ik denk vaak ook, zal er wel bij horen, en blijf dan te lang lopen met dingen. Dus ik zou je aanraden om toch even wat te laten controleren

 2. Dit zou mijn neuroloog eens moeten lezen, hij heeft zelf gezien dat ik erg opgeknapt ben.

  Ik sta steeds meer versteld wat het allemaal met je lichaam kan doen.

  Goede tip Mirjam!! Bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*