uitdaging Yam

Herinneren jullie mijn blog over de uitdaging van Yam nog?
100 dagen glutenvrij. Ik vond het een zeer ondoordachte actie.

Ondertussen is de uitdaging begonnen. Ik heb een aantal van de blogs gelezen van de mensen die mee doen met de uitdaging. En ik heb bij bijna elke blog een (kritisch) commentaar achter gelaten.
En toen werd ik gebeld door 1 van de coaches van de uitdaging.

Doel Yam

Deze coach is gezondheidsspecialist en heeft zelf ook coeliakie. Het was een leuk gesprek en ik kreeg uitleg op al mijn vragen.
Yam probeert met deze actie glutenvrij eten (en coeliakie) op een positieve manier onder de aandacht te brengen.

Veel mensen die glutenvrij moeten eten, voelen zich bezwaard om uit eten te gaan, om na te vragen of het wel echt glutenvrij is, om voor zichzelf op te komen.
Yam hoopt met deze uitdaging dat glutenvrij eten normaler wordt.

Bloggers zijn op coeliakie getest (?)

Bijna alle bloggers van de yam-challenge hebben een lang medisch traject achter de rug. Jaren lang onduidelijke klachten. Ook getest op coeliakie, maar dat hebben ze niet. Ze willen nu van hun klachten af. Willen wel glutenvrij gaan eten, maar vinden het te lastig om vol te houden. Daarom doen de meesten mee met deze chalange.

Dit is bewust van te voren niet gecommuniceerd, omdat ze deze uitdaging positief willen insteken en niet een te medisch verhaal van willen maken. Op de website, in het stappenplan, staat overigens wel heel duidelijk dat je eerst een coeliakietest moet laten doen voordat je ook mee gaat doen aan 100dagenglutenvrij.

Overigens: Ik vind (nog steeds) nergens op de site terug dat deze mensen inderdaad een gedegen coeliakie-onderzoek hebben gedaan. Voorafgaand aan de uitdaging deden ze de thuistest 'Gluten Check'. Volgens de NCV is deze niet afdoende: Hij test alleen anti-tTg: http://www.glutenvrij.nl/page/Coeliakie/Diagnose/Zelftest

Coeliakie aan het woord

Tijdens deze 100 dagen komt wel een aantal keer iemand met coeliakie aan het woord. Zoals Carlijn van Foodless. En een coach die uitlegt dat glutenvrij eten niet per definitie gezond is. Ook omdat de meeste glutenvervangers bol staan van vet en suiker. Deze coach geeft ook uitleg over etiketten lezen.

De bloggers die aan deze uitdaging mee doen, worden goed begeleid in hun (tijdelijke) glutenvrije leven. Ook na afloop van de 100 dagen worden ze begeleid: Er wordt sowieso aangeraden om weer gluten te gaan eten. Immers: Het kan ook zijn dat ze zich gezonder voelen omdat ze überhaupt beter op hun voeding letten (en niet door de gluten).
Als ze weer gluten willen gaan eten, wordt dat langzaam opgebouwd.

Jammer dat de meeste mensen bij wie net coeliakie is geconstateerd niet zo'n goede begeleiding krijgen!

Kortom:

Ik ben een stuk positiever over deze uitdaging, maar ik blijf nog steeds kritisch…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*