Verse pasta

Italië en pasta, die twee zaken horen onlosmakelijk bij elkaar. Geen wonder dat Italiaanse onderzoekers op het idee kwamen om te testen of glutenvrije pasta net zo goed en lekker is als gewone pasta. De onderzoekers nodigden 20 gezonde studenten uit om een bord glutenvrije tagliatelli te eten en een week later een bord gewone tagliatelli. Over de pasta ging een simpele tomatensaus. Aan de studenten werd gevraagd de pasta te beoordelen. Ook werd gekeken hoe de pasta werd verteerd.

Uitkomst
En het resultaat? De studenten vonden de twee soorten pasta even lekker. Opvallend genoeg werd de textuur van de glutenvrije pasta beter beoordeeld dan de gewone pasta. Minpuntje van de glutenvrije pasta was, dat deze niet zo goed vulde: de studenten hadden een minder verzadigd gevoel. Uit aanvullend onderzoek bleek dat de glutenvrije pasta door het lichaam wel beter verteerd wordt dan gewone pasta. Alle reden dus om glutenvrije pasta regelmatig op het menu te zetten, vinden de onderzoekers. Het ging trouwens niet om een willekeurige glutenvrije pasta uit de winkel. De pasta was “home-made” en dat was nou juist het bijzondere. Zelfgemaakte pasta is relatief goedkoop, makkelijk te maken en ook lang houdbaar, tot wel twee maanden. Ook voor mensen in arme gebieden of landen waar weinig glutenvrije producten te koop zijn, kan deze pasta een uitkomst zijn, schrijven de onderzoekers.

Recept
Ze geven voor liefhebbers hun recept prijs. Hier komt-ie dan (voor 1 kilo verse pasta):
Doe de volgende ingrediënten bij elkaar:
–   350 g. kleefrijstmeel (toko)
–   150 g. maismeel
–   150 g. aardappelmeel
–   420 g. eieren (8 stuks)
Kneed alles gedurende 5 minuten grondig met de hand door elkaar. Doe het deeg door een goedkope pasta-snijmachine of snij de pasta met een mes tot tagliatelle of andere pastavormen. Laat de pasta een nachtje drogen op kamertemperatuur. Als je een gedeelte niet gebruikt, stop dit dan in de koelkast, het is twee maanden houdbaar. Breng water met zout aan de kook, doe de pasta erin en kook het al dente (2 a 4 minuten). Het is alles bij elkaar 35 tot 45 minuten werk. En na het kokkerellen: aan tafel!

Bron: Tine op het coeliakieforum

Eén antwoord op “Verse pasta”

  1. Pingback: Verse pasta (2) | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*