Voorbereidingen

We hebben nog ca. een maand voorbereidingstijd, voordat Mirthe glutenvrij moet gaan eten. Nu weten wij gelukkig wat het glutenvrije dieet in houdt. Maar een glutenvrij kind is anders dan een glutenvrije volwassene. Dus wij zijn volop bezig met de voorbereidingen, de praktische invulling.

Via de coeliakievereniging heb ik een aantal brochures besteld. Allemaal in 2-voud, zodat er 1 standaard op de crèche kan liggen en 1 mee als Mirthe ergens anders heen gaat.

Daarnaast ben ik begonnen met het informeren van de leidsters op Mirthe’s creche. En binnenkort hebben we een afspraak met het vestigingshoofd: Wat kunnen we samen doen om Mirthe’s dieet voor ons allebij zo makkelijk mogelijk te maken. Ik heb een beschrijving gemaakt over coeliakie en het glutenvrije dieet. Ik heb de Richtlijn voor kinderdagverblijven en basisscholen voor hen uitgedraaid. Nu moeten we natuurlijk afspraken maken over de details, wie regelt welk producten, hoe doen we het met feestjes e.d., enz. enz.

We gaan een extra vriezer kopen, nu wel extra veel glutenvrije artikelen op voorraad moeten hebben.
Mijn broodrooster is onlangs kapot gegaan: We gaan een nieuw tosti-ijzer kopen (waar je ook wafels e.d. mee kan maken).
Ik ga op zoek naar een trommeltje + mogelijke inhoud voor dat trommeltje met lekkere dingen voor tractaties/feestjes/onderweg.
Gister zag ik een leuke snoetepoetsersetui, zodat je ook onderweg je handen schoon kan maken.
Op het coeliakieforum las ik dat veel ouders een button of een T-shirt voor hun kind maken, waarop staat dat ze geen gluten mogen eten.

Iemand nog meer tips?

###

Aanvullingen:
Goedgemerkt heeft allergie labels: Ik mag geen gluten!

De Care aware card is een visitekaartje over jouw aandoening, specaal voor kinderen.

Kleine druk-en-sluitzakjes om versnaperingen mee te nemen.

2 antwoorden naar “Voorbereidingen”

 1. Goedemorgen, ik ben nu zo'n uurtje op je site aan het lezen en ben erg enthousiast. ik weet nog niet of ik coeliakie heb maar ben al een tijdje geen tarwebrood meer aan het eten en dat bevalt goed. Ik had iedere dag buikpijn (niet meer op kunnen staan van de krampen). Volgende week ga ik naar de huisarts voor een bloedtest. Hoe pak je zoiets aan? Moet je gewoon zeggen dat je wilt testen of je coeliakie hebt? Nogmaals mijn bewondering voor je site. Ga zo door, ik heb er super veel aan en hoop op een antwoord op mijn vraag.

  Groet,

  Femke Heesterbeek uit Reusel / Noord – Brabant

  • Beste Femke,

   Ten eerste: dank je wel voor de complimenten!

   Helaas weten nog te weinig huisartsen wat coeliakie precies inhoud en hoe ze dat moeten testen. Dus laat je eerst goed informeren, zodat je weet of je huisarts het juiste doet.

   Ten eerste: blijf/ga gluten eten! Als je geen gluten meer eet, kan er ook geen coeliakie geconstateerd worden.
   Vraag bij de huisarts specifiek om een coeliakie-antistoffentest, niet om een allergie-test. Dit is een bloedtest.
   Onder mijn blogje Diagnose coeliakie (https://ikbenglutenvrij.nl/?p=3903) kan je meer lezen.

   En kijk ook eens bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging onder het kopje Diagnose: http://www.glutenvrij.nl/page/Coeliakie/Diagnose

   Succes! En als je nog vragen hebt, dan hoor ik die graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*