vruchtbaarheidsproblemen/miskramen

bouguereau-048Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, heb ik aardig wat zwangerschapsproblemen gehad. Zwanger worden was geen probleem. Zwanger blijven echter wel. Extreme vroeggeboorte, late vroeggeboorte, anencefalie (een open schedeltje) en miskramen.
Een deel van deze problemen (understatement) vond plaats voor de diagnose coeliakie. Een deel na de diagnose. Lees meer op o.a. mijn blogpost Zwangerschappen.

Diana Koster VrouwenCoach en Verloskundige, schreef een helder bericht over de link tussen coeliakie en vruchtbaarheidsproblemen/miskramen:

"Op verzoek deel ik de tekst van onderstaand bericht opnieuw, want bij het delen komt alleen de (ietwat saaie) tekst van het wetenschappelijke onderzoek naar de onderdiagnosticering van coeliakie, terwijl het mij juist gaat om de – blijkbaar zowel bij medici als vrouwen – onbekende link tussen coeliakie en vruchtbaarheidsproblemen/miskramen.

Bericht van een cliënte die bij mij kwam om haar 5(!!) miskramen te verwerken. De artsen konden geen reden vinden voor deze herhaalde miskramen.

Ik adviseerde haar om zich te laten testen op glutenintolerantie / coeliakie.
De artsen vroegen wie haar dit geadviseerd had
'Een verloskundige? Wat weet die er nou van?'

Dit terwijl er een 8x grotere kans is op miskramen bij ongediagnosticeerde coeliakie.
En van de stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan of een fertiliteitspolikliniek bezoeken, blijkt er bij 10% sprake van coeliakie, zowel bij de vrouw als bij de man!! En aangezien gynaecologen, fertiliteitsartsen en huisartsen nauwelijks testen op coeliakie, kan dit percentage nog wel eens veel hoger liggen.

De vruchtbaarheidsproblemen worden oa veroorzaakt doordat de darmen geen voedingsstoffen kunnen opnemen, omdat de darmvlokken verschrompeld zijn.
Hierdoor is bij de man de kwaliteit van het sperma onvoldoende.
En voor vrouwen geldt; 'Als je jezelf niet van voedingsstoffen kunt voorzien, hoe kun je dan je baby van voedingsstoffen voorzien?'

Ook bij deze cliënte bleek er – tot grote verbazing van haar gynaecoloog, huisarts en verloskundige – sprake van coeliakie.

Met een glutenvrij-dieet en extra Vitamine D, B6, B12 en Foliumzuur (vitamine suppletie) heeft ze over een aantal maanden een grote(re) kans op een voldragen zwangerschap.

Ondertussen gebruiken wij de tijd om haar vijf miskramen te verweven in haar leven…

Deel dit bericht alsjeblieft met iedereen die te maken heeft met onbegrepen onvruchtbaarheid en/of herhaalde miskramen (en met huisartsen, verloskundigen, gynaecologen en fertiliteitsartsen die je kent)"

5 antwoorden naar “vruchtbaarheidsproblemen/miskramen”

 1. Hoi Mirjam,

  Via google kwam ik op jouw site terecht en ik las jouw vele meegemaakte zwangerschapspreikelen en leven met coeliakie.

  Zelf heb ik onlangs vier miskramen meegemaakt en tussen de miskramen door gelukkig ook een lief zoontje gekregen die gezond is. Nu heb ik vooral na de zwangerschappen erg last gekregen van mijn darmen en n.a.v. ook de diagnose inderdaad coeliakie en of glutenintolerantie. Omdat er bij mij nog geen bioptie gedaan is kan men dat blijkbaar nog niet coeliakie noemen.

  Omdat wij graag nog een kindje zouden willen vroeg ik me af of jij weet bij welke specialist ik het beste terecht kan (internist gyneacoloog verloskundige of iemand anders) of dat wellicht een glutenvrij dieet voldoende is met supplementen zoals vitamine d, magnesium e.d.

  Graag hoor ik het als je nog tips of ideeen hebt om een zwangerschap met couliakie te bevorderen. Of dat je misschien iemand waat waar ik terecht zou kunnen want ik heb het gevoel dat ik bij niemand terecht kan.

  Super bedankt alvast voor jouw antwoord en of tips.

  • Ik vroeg mij af of jij inmiddels al een naam had gekregen van een arts oid waar jij met je vraag naartoe kon? Ik zit namelijk met precies dezelfde vraag!

   • Hi Nelleke,
    Ten eerste: sterkte!
    Ben jij al getest op coeliakie? Je huisarts kan dat doen of hij/zij kan je doorverwijzen naar een internist/mdl-arts.
    Voor zover ik weet zijn er in NL geen artsen gespecialiseerd in zwangerschapsproblemen en coeliakie… Misschien zou je bij Diana Koster kunnen proberen?
    En een tip die je waarschijnlijk niet wilt horen: eerst maar eens zelf gezond worden…
    Groetjes, Mirjam

 2. Pingback: Facebook berichten april ’16 | Ik ben glutenvrij

 3. Pingback: onderzoek naar coeliakie bij vruchtbaarheidsproblemen | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*