Waardoor is jouw coeliakie ontstaan?

Veel volwassenen die ik spreek, kunnen aan wijzen wanneer hun coeliakie is ontstaan. Vaak is dit hormoon-gerelateerd, na een traumatische gebeurtenis of na een ziekte. Ik was benieuwd of ik dit soort verhalen aan trek (omdat ik zelf ook zo’n verhaal heb) of dat er een waarheid achter zit. Daarom startte ik een poll op mijn Facebookpagina.

Kan jij een reden aanwijzen dat jouw coeliakie is ontstaan?

Achtergrond informatie

In 2015 was ik aanwezig bij een discussie tussen Dr. Louisa Mearin en Dr. Chris Mulder. Dr. Mearin was er van overtuigd dat coeliakie altijd op kinderleeftijd ontstaat maar vaak pas later ontdekt.  Dr. Mulder denkt dat mensen ook coeliakie op latere leeftijd kunnen krijgen. (1)

Ik denk dat coeliakie zich op latere leeftijd kan ontwikkelen. Maar ook dat er mensen zijn al hun hele leven coeliakie hebben, maar weinig of geen klachten hadden waardoor er nooit aan coeliakie gedacht is. Wellicht komt dit  laatste doordat de afbraak van de darmvlokken minder snel is gegaan? (Lees ook Waarom heeft 99% geen coeliakie)

Hoe dan ook: Veel volwassenen kunnen een moment aanwijzen dat hun coeliakie is ontstaan of tot uiting is gekomen.

Op mijn poll reageerden 177 mensen.
56% vulde ja in (99 mensen)
44% vulde nee in (78 mensen)

Ik denk dat dit beeld enigszins vertekend is. Dat mensen die zich er totaal niet in herkennen, de poll minder snel in vullen. Dit blijkt ook uit het profielwerkstuk van Michelle en Lauraine.

Profielwerkstuk Michelle en Lauraine

Michelle heeft glutensensitiviteit. Samen met haar tweelingzus Lauraine schreef ze haar profielwerkstuk over coeliakie en onderzochten de hypothese: Als we de oorzaken onderzoeken van het krijgen van coeliakie op latere leeftijd, dan denken wij dat hormonen een rol kunnen spelen bij het krijgen van coeliakie op latere leeftijd. 

Het werkstuk bestond uit deelvragen en een praktisch onderzoek. Voor het onderdeel deelvragen deden zij een literatuur-onderzoek naar coeliakie. Voor het praktisch onderzoek maakten zij een enquête die betrekking had op de hypothese. Met name vraag 4 vind ik erg interessant.

wanneer-klachten-coeliakie-ontstaan

37 mensen reageerde op deze vraag. Bij 4 van hen ontstonden de klachten na een ziekte. Bij 2 van hen ontstonden de klachten na een traumatische gebeurtenis. En bij 2 ontstonden ze door hormoonwisselingen.

Buikgriep

Een van de respondenten geeft aan: “Na een buikgriep die we met meerdere mensen van ons gezin hebben gehad in 2016. Helaas zijn daarna alle klachten ontstaan. Daarvoor nooit klachten gehad die ook maar iets kunnen samen hangen met coeliakie.”

Uit de TEDDY studie is inderdaad gebleken dat de eerste drie maanden na een buikgriep is de kans op coeliakie 1,3 keer zo groot. (2)

Vaccinatie

Een andere respondent geeft aan: “Bij onze zoon paar maanden na de laatste vaccinatie……is volgens mij ook een relatie, is toch een aanslag op het immuunsysteem.” 

Het is nooit aangetoond dat vaccinaties coeliakie kunnen triggeren. Sterker nog, uit de TEDDY studie is gebleken dat kinderen die gevaccineerd worden tegen een rotavirusinfectie en die bovendien tussen vier en zes maanden voor het eerst voeding met gluten eten, een lagere kans hebben op coeliakie (2). Aan de andere kant, het PreventCD onderzoek heeft juist aangetoond dat de rotavirusinjectie geen invloed heeft op het ontwikkelen van coeliakie. (3)

Hormonen

Twee vrouwen op Facebook geven aan dat het na de bevalling van hun jongste begon. Bevallen…en ik was zo ontzwangerd, maar helaas stopte het afvallen niet en toen kwam de Coeliakie aan het licht!”
“Ik
 was bijna vel over been! Nu niks meer van te zien.”
Een andere vrouw schreef: “De eerste, milde klachten zijn gestart in mijn pubertijd, na de start van de pil.”
 

Overige redenen

Stress en burnout wordt ook een paar keer genoemd. Net als galstenen: “Bij mij na galstenen. En heb dit inderdaad vaker gehoord van mensen, dus ben benieuwd!”

En jij?

Kan jij ook aanwijzen waardoor jouw coeliakie is ontstaan?

Disclaimer: Ik ben geen arts, maar wel een goed geïnformeerde ervaringsdeskundige. Bovenstaand onderzoek is niet wetenschappelijk, al heeft het wel een wetenschappelijke achtergrond.

Eén antwoord op “Waardoor is jouw coeliakie ontstaan?”

  1. Pingback: Zo af en toe een koekje? - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*