Waarom niet ziek van minder dan 20 ppm?

sporen van gluten

Kan iemand ook is uitleggen waarom je lichaam wel normaal kan reageren als de gluten onder een norm van 20ppm is, kan dit je darmen dan niet beschadigen….

Bron: Facebook, glutenvrij eten

Goede vraag!
Ik weet het niet, ik ben ook benieuwd. Wel weet ik dat 10 mg (waar die 20ppm op gebaseerd is) heeeeeeel weinig is. Een kruimeltje brood bevat al snel 80 mg gluten*.

Zoals ik zei: 20ppm (=mg/kg) is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat de gemiddeld gevoelige coeliakiepatient (ca. 80% van de coeliaken) 50 mg gluten per dag binnen kan krijgen zonder klachten en zonder darmschade. Maar deze tolerantiegrens is bij iedereen verschillend.
Deze miligrammetjes gluten krijg je op veel manieren binnen: een kus van je lief, een vieze deurklink en voeding die toch niet helemaal glutenvrij is. Al die miligrammetjes bij elkaar noemen we glutenstapeling.

Fijn dat we niet meteen ziek worden van die spoortjes van gluten. Maar waarom? Ik weet het niet…

*80 miligram gluten voor een kruimel brood: In een boterham zitten 1000 mg gluten (bron Prevent CD). Een boterham is 30 gram. Dus 10 mg gluten is 0,3 gram boterham. Een kruimel is ca. 2,4 gram? Dit kan ik helaas niet controleren, mijn weegschaal weegt pas vanaf 5 gram.

4 thoughts on “Waarom niet ziek van minder dan 20 ppm?

  1. Mijn MDL-arts dokter Mulder (VUmc) zegt dat het ook helemaal niet kan. Dat ook onder de 20ppm schadelijk is. Volgens hem is het alles of niks. Ik kies daarom voor niks.

    • Hi Jantine, maar niets kan niet. Er zitten overal sporen van gluten. Dit voorjaar sprak ik iemand die zich houd aan het 0-gluten dieet. Dat is echt heel heftig…

  2. Pingback: Lezing: controle op glutenvrije producten | Ik ben glutenvrij

  3. Pingback: Hoe krijg je coeliakie? - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *