Wanneer is het schoon? Over gluten-besmetting

Vorige week schreef ik over de glutencoach. Om besmetting/contaminatie te voorkomen wast zij haar handen altijd met zeep, maakt kleine oppervlakten schoon met anti-bacteriële doekjes, maakt grote oppervlakten schoon met een sopje en buitenshuis gebruikt ze een flesje zeepvervangende gel.
Ik doe dat anders. Ik gebruik niet altijd zeep om mijn handen te wassen. Het vaatdoekje waarmee in het aanrecht en de tafel schoon maak, is meestal alleen nat gemaakt (dus zonder sopje). Kleine oppervlakten worden niet met regelmaat schoongemaakt. En buitenshuis gebruiken wij billendoekjes om onze handen schoon te maken.
 
Hoe ver moet je gaan om contaminatie te voorkomen?
 
Volgens mij is goed je handen wassen belangrijker dan de zeep die je toe voegt (en natuurlijk helpt zeep bij goed wassen 😉
Volgens mij verwijder je met alleen zeepvervangende gel geen gluten. Al lossen gluten wel op in alcohol…
 
Wij hebben een paar glutenvrije leefregels in huis: We hebben een apart deel van het aanrecht waar geen gluten mogen komen. Dit is boven de bestekla, zodat hier ook geen gluten in kunnen komen. Alle keukenkastjes zijn glutenvrij, op 1 na. Voor het eten maken wij het aanrecht schoon. De vaatdoekjes en theedoek worden elke dag vervangen.
Eten doen we in principe aan tafel. Na het eten vegen we de handen en gezicht van de kinderen af met een nat doekje. En als Mirthe straks ook glutenvrij is, moeten we na het broodje eten even de stofzuiger over de vloer halen.
 
Ach, het blijft een kwestie van je boerenverstand gebruiken en niet al te paniekerig doen over gluten!

2 antwoorden naar “Wanneer is het schoon? Over gluten-besmetting”

  1. Hoe strik je moet zijn ligt er ook aan hoe gevoelig je reageert op een verdwaalde gluut. Ben je een gevoelige coeliaak, dan zorg je er wel voor dat je heel strik bezig bent. Je wilt tenslotte niet ziet worden.

  2. Pingback: Zeep? | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*