Week chronisch zieken

overgevenWeek van de chronisch zieken?
Maar als je je goed aan je glutenvrije dieet houdt, ben je toch niet ziek?

Wat mensen onderschatten is dat je je inderdaad als je je goed aan het dieet houdt, prima voelt. Maar consequentie is dat je er eigenlijk 24-7 mee bezig moet zijn om het goed te doen. Even een momentje niet opletten kan al een glutenbesmetting opleveren. Bij alles wat je doet moet je aan gluten denken.  

Zoals een Amerikaans onderzoek aantoont: "Coeliakiepatiënten ervaren hun behandeling, het levenslange glutenvrije dieet, als een zware last. In een vergelijkend Amerikaans onderzoek ervaren alleen patiënten met terminaal nierfalen (ESRD of end-stage renal disease), die dagelijks of enkele malen per week nierdialyse moeten ondergaan, hun behandeling als nog zwaarder. Op een schaal van 0 tot honderd scoorde het glutenvrije dieet 44,90 punten, de nierdialyse 56,41 punten."

Bron: Nederlandse Coeliakie Vereniging

​Helaas is bij de week van de chronisch zieken nauwelijks aandacht voor coeliakie. 1 evenement, die je ergens in een verdomhoekje kan vinden: Samen werken aan toegankelijkheid voor iedereen. Naast toe- en uitgankelijkheid van gebouwen voor mindervaliden, wordt ook gesproken over restaurants met glutenvrije of lactosevrije gerechten.

Hierbij roep ik restaurants op om mee te doen aan deze actie. Wat zou het fijn zijn om eens gerust uit eten te kunnen gaan. Zonder er steeds bij na te moeten denken of het wel veilig is…
Overmorgen plaats ik een artikel met tips voor restaurants om een goede, glutenvrije maaltijd te serveren. En 15 november geven de bloggers van #wijbloggenglutenvrij tips om voor ons, de glutenvrije klanten, om uit eten te gaan.

Van vrijdag 7 t/m donderdag 13 november a.s. wordt de Week van de Chronisch Zieken georganiseerd.

3 antwoorden naar “Week chronisch zieken”

  1. Misschien ben ik niet doorsnee, maar ik ervaar het dieet niet als een zware last. Ook voel ik me met coeliakie niet chronisch ziek. Dankzij het dieet voel ik me goed! 

  2. Ik ervaar het over het algemeen ook niet als enorme last. Maar nog een maand erg vermoeid zijn van een glutenfout wel. Dan kosten normale dingen me echt flink veel moeite en daar baal ik van.

    Toevallig trouwens dat je ook een stuk gaat plaatsen voor restaurants. Ik doe dit maandag ook. Was namelijk gevraagd door Foodbrigade.nl om er iets over te schrijven. Vind het echt top dat ze er daar aandacht aan willen besteden! Ben benieuwd naar jouw blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*