Weekmenu en budgetteren – besparen?

besparen op boodschappen

Wij betaalden in 2013 gemiddeld 607 euro aan boodschappen.
Volgens het Nibud zouden wij 424 euro per maand aan voeding moeten uitgeven.
In mijn vorige blogs kon je het staatje van Nibud bekijken, zien wat wij een week lang aten en wat voor boodschappen wij hiervoor deden.

Kunnen wij besparen op de boodschappen?

Wat doen we al wel om geld te besparen?

 • Fruit en groentes op de markt kopen;
 • Fruit en groentes van het seisoen (nooit aardbeien in de winter!);
 • Nootjes e.d. bij de Lidl;
 • Huismerk (behalve koffie en pindakaas en als het huismerk niet glutenvrij is);
 • Aanbiedingen inslaan, tenminste als wij dat product normaal ook al gebruiken;
 • Wij koken nooit uit pakjes;
 • Wij gooien in princiepe geen eten weg, maar herbruiken (bijna) alle restjes;
 • In tijden van overvloed, vries ik in of maak ik in (zie bijvoorbeeld mijn blog Courgette recepten)
  Courgette-pickels of kiwi-pickels is trouwens ook een leuk, goedkoop cadeautje!
 • We bakken veel zelf;
 • We kopen haast nooit speciaal glutenvrije koekjes;
 • We kopen veel dingen die al standaard glutenvrij zijn (dus geen dieetproduct);
 • Ik eet vaak geen brood als lunch (zie mijn blog Lunchtrommel)
 • Ik koop vaak bij de Toko;
 • Ik volg het coeliakieforum en het facebook-coeliakieforum voor tips en aanbiedingen.
 • Zie ook de blog Kosten Beperken

Wat kunnen we nog meer doen?

Het enige dat ik kan bedenken, is boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt. Dit jaar ga ik vaker naar de Lidl, in plaats van de Albert Heijn om de hoek. Iets verder fietsen, maar wel een stuk goedkoper. Jammer alleen dat ze niet alles hebben. Zo hebben ze geen diksap en geen rozijntjes. Moet ik toch weer naar de Albert Heijn…

Een ander ding dat ik kan bedenken, is minder koffie/wijn/bier. Maarja, dat willen we niet ๐Ÿ˜‰
En eigenlijk wil ik ook nog stil staan bij een betere wereld: diervriendelijk, slaafvrije, niet te veel rotzooi,  …

Minder vlees?
Minder eten?

Hebben jullie tips voor mij?

 

7 antwoorden naar “Weekmenu en budgetteren – besparen?”

 1. Hmm…. Zo doen jullie toch al heel erg veel denk ik! Ik probeer ook veel te besparen op andere gebieden. Als ik iets nieuws nodig heb kijk ik eerst op Marktplaats, 2e hands facebookgroepen etc (ook voor kleding). Kleding herbruik ik verder ook zo lang als mogelijk (mede dankzij kennissen die handig zijn met de naaimachine ๐Ÿ˜‰ ) en als er iets kapot is in huis is er gelukkig ook altijd wel een handige medestudent die wil helpen (of natuurlijk m'n vriend die elke keer weer heel lief m'n fiets maakt haha!). Alleen misschien doen jullie dit ook al allemaal.

  Wellicht kom je  nog iets tegen bij m'n aankomende blogjes ๐Ÿ™‚

  • Ja, inderdaad, doen wij allemaal al.
   Ook uit milieutechnische overwegingen, vind ik het fijner om iets via marktplaats te kopen dan in de winkel. En kinderkleertjes is helemaal makkelijk: Van verschillende kanten krijgen wij zakken met kleertjes. Deze vul ik aan met een paar topstukken van marktplaats en maillots en ondergoed van Hema /  H&M.

   Ik ben benieuwd naar jouw volgende blogs!

 2. Hoi Mirjam,

  Even je boodschappenlijstje bekeken waar je nog op kan bezuinigen. Ik heb het ook wel eens bijgehouden en kwam op 175 euro per week inclusief kadootjes. Het is voor 6 personen, waarvan 2 met coeliakie (ze zijn 9 en eten nog niet veel). Ik koop wel veel in de natuurwinkel en vlees bij de slager. Wij drinken alleen maar koffie, thee en water en wijn. De kinderen krijgen misschien 1x per week een glas aanlenglimonade maar nemen naar school ook water mee. Ik hoef dus ook nooit frisdrank te kopen. Scheelt voor mijn gevoel toch wel wat. Verder koop ik altijd aanbiedingen en kijk ik bij de supermarkt voor groente die in de aanbieding is. Een kool voor een euro! Grt van Hella

  • Dank je wel Hella.
   Ik koop mijn groentes en fruit haast nooit in de supermarkt, maar op de markt. Ik ben elke week tussen de 20 en 30 euro kwijt.

   En in de zomer krijgen we groentes van de tuin (€ 11,- per week). Dan ben ik alsnog 20 a 30 euro kwijt op de markt aan fruit, want dan is er zo veel lekker zomerfruit ๐Ÿ˜‰

   • In Amsterdam heb ik helaas niet zulke adresjes. Fruit is inderdaad duur maar wel heel lekker. Mijn kinderen eten soms wel 3 stuks fruit per dag. Dat tikt behoorlijk aan vind ik. Ik koop het maar gewoon, het is supergezond. Grt Hella

    • 3?
     Dat eten wij sowieso! Wij zijn echte fruitmonsters ๐Ÿ˜‰
     Wij eten soms in de zomer, als ik net van de markt kom, een fruitbar met blauwe bessen, frambozen, bramen, kruisbessen, stukjes appel, ananas, … En het is binnen een uur op!

 3. Pingback: besparen bij een glutenvrij dieet | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*