Weer zwanger!

Ik ben weer zwanger!
Nu geeft de combinatie zwangerschap en een glutenvrij dieet weer stof tot nadenken.
Zo heb je bij een zwangerschap je de voedingsmiddelen soms in een andere verhouding nodig dan normaal. Zo mag je niet te veel vitamine A binnen krijgen, en moet je andere voedingsmiddelen (foliumzuur, ijzer) juist extra krijgen. Hoe zit dat met het glutenvrije dieet? Gaan de doktoren er van uit dat ik bepaalde voedingsmiddelen goed binnen krijg, terwijl dat door het glutenvrije dieet niet helemaal gebeurd? (zie ook blog 15 juni 2010)
En aan de andere kant, in de kraamtijd moeten anderen voor mij zorgen. Weten zij genoeg van het glutenvrije dieet om geen fouten te maken? Tijdens mijn zwangerschap van Eva heb ik me daar soms zorgen over gemaakt. Hoe kan ik een kraamverzorgster duidelijk maken dat zelfs 1 kruimeltje schadelijk kan zijn? ‘Gelukkig’ heb ik de kraamtijd van Eva in het ziekenhuis door gebracht. Daar wisten ze wat een glutenvrij dieet in houdt. Al heb ik 1 keer een maaltijd gegeten waar – te oordelen aan mijn lichamelijke reactie – absoluut gluten in zat…
Nu lees ik op de blog van glutenvrije mama hoe zij dat tijdens haar kraamtijd heeft aangepakt: “Al die kleine maar o zo belangrijke gewoontes, hoe maak je die duidelijk aan een kraamverzorgster die je huis binnenkomt op het moment dat je net een baby heb gebaard? Je hebt dan wel iets anders aan je hoofd.”
Ze heeft een brief in de keuken klaar gelegd, waarin staat wat coeliakie inhoudt en in hoofdlijnen wat wel en niet mag wat betreft eten en hygiene. Dat is een goed idee! Dat ga ik ook doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*