Wel coeliakie, niet glutenvrij (deel 4)

bakker

Barbara* heeft 6 jaar geleden de diagnose coeliakie gekregen. Toch eet ze nog dikwijls glutenvolle voeding. Daar is ze niet trots op. Toch wilde ze haar verhaal met mij delen. 

Wat waren je klachten?

6 j geleden is coeliakie vastgesteld bij mij na jaren klachten. Die klachten, buikpijn opgezette buik,moeheid. De buikpijn… die was niet meer te doen op het laatste moment!

Hoe reageerde je toen je de diagnose kreeg?

Vol ongeloof… Ik die graag brood at? Nu kon dat opeens niet meer. Ik ben blij dat ik die avond met de auto veilig thuis ben gekomen, want ik was mijn focus volledig kwijt.

Soms niet glutenvrij of nooit glutenvrij?

Soms eet ik bewust iets waar gluten in zitten. Nooit pasta, brood of bier. Maar wel soep waarvan ik weet dat de bouillonblokjes niet glutenvrij zijn.  Of een snoepje.  Als mijn kinderen een cake bakken, dan proef ik ook wel eens.  En ja dat voel ik achteraf wel: Winderigheid, stoelgang die anders is. Zo'n 2 x jaar ben ik er echt ziek  van … braken. Waarschijnlijk een glutenophoping dan.

Er zijn verschillende redenen om (soms) gluten te eten als je coeliakie hebt. Wat is jou reden of redenen?

 Ik kan de verleiding niet weerstaan.

Dank je wel Barbara, voor je openhartigheid.
Ik snap heel goed dat het moeilijk is om je altijd aan het dieet te houden.
Zeker als je je er niet echt ziek van voelt.


Dit is deel 4 in de serie Coeliakie, maar niet glutenvrij.
Lees hier deel 1, over de onderzoeken en cijfers.
Lees hier deel 2, over een meisje van 14 die 1 dag per vakantie niet glutenvrij eet.
Lees hier deel 3, over een vrouw die verkeerd voorgelicht was door een arts.

* Barbara wil anoniem blijven, daarom is deze naam niet haar echte naam.

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *