Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 5 – Jocelyn)

Delhaize Pommerloch glutenvrij

Veel mensen eten glutenvrij, terwijl ze geen (diagnose) coeliakie hebben.
Waarom eten ze glutenvrij? Waarom volgen ze zo'n lastig dieet? Ik startte een serie portretten.
Vandaag Jocelyn, die de auto-immuun schildklierziekte Hashimoto heeft.

Jocelyn

Sinds wanneer eet jij glutenvrij? 

Sinds 1,5 maand

Waarom ben je glutenvrij gaan eten?

Ik heb een auto-immuun schildklierziekte (Hashimoto) die niet onder controle is. Met name de antistoffen krijg ik niet omlaag, ook al ben ik verder op medicatie goed ingesteld. Ik voel ook alle klachten nog en ze zijn ook zichtbaar in de lichamelijke uiterlijkheden.

Eet je volledig glutenvrij? 

Ja.

Heb je een coeliakie test gedaan? Bloedtest of ook biopt? 

Ja, in het verleden heb ik meerdere keren bloedtest gedaan, geen biopt. In 2008 was alleen IgA Gliadine dubieus, de rest negatief, dus geen coeliakie volgens de normen. Eind 2009 bij een andere test was de IgA in orde (wel andere referentiewaarden, maar binnen de norm). Bij ProHealth kwam er wel uit dat ik licht reageerde op gluten houdende granen, maar dat was ook in 2009. Het zou nu wel eens anders kunnen zijn.

Wat is de reactie als je gluten binnen krijgt? 

Geen direct merkbare en dat is tegelijkertijd het probleem. Jullie, als coeliaken worden tenminste nog gewaarschuwd en onthouden dit voor de volgende keer. Als ik bij een restaurant toch gluten binnenkrijg, weet ik dat niet en kan ik de volgende keer net zo leuk het product weer eten met alle gevolgen van dien voor de hoogte van mijn antistoffen.

Ik denk dat glutenvrij eten slechts voor een kleine groep mensen nuttig of noodzakelijk is. Hoe denk jij hier over en waarom? 

Nee, dat denk ik niet. (De eiwitten in) gluten heeft een kruisreactie met het schildklierhormoon (en volgens mij geldt dit ook voor andere weefsels bij andere auto-immuunziekten).
Ik heb heel veel hierover gelezen en volg veel Amerikaanse artsen (functional medicine) en de informatie die ik heb gekregen hierover zegt dat bij een overgroot deel (60-70%) van de mensen gluten de darm beschadigt en doorlaatbaar maakt.
En dat het, afhankelijk van hoe gevoelig je bent, 1 tot 3 uur duurt voordat de darm is hersteld en weer “gesloten” is. Alleen niet iedereen merkt dat. In de tussentijd kan er dus wel van allerlei onverteerd voedsel de darm inkomen waardoor het immuunsysteem gaat reageren. Uiteindelijk kan dit leiden tot een auto-immuunziekte. Elke keer dat je dan gluten eet gaat (bij mij) dan mijn lichaam de schildklier aanvallen, waardoor de antistoffen weer verhoogd worden. Een keer gluten eten (ook een kruimel) kan de antistoffen voor 3 tot 12 maanden (ik lees verschillende tijden) verhogen. Het lastige is dat ik dus niet voel, zoals bij coeliakie, wanneer ik gluten eet, wat het nog veel moeilijker maakt om te controleren.

Daarnaast schijnen er zijn alleen al in tarwe al wel 60 soorten eiwitten te zitten waar je op kunt reageren en vooralsnog wordt er in Nederland maar op 1 getest. In Amerika kan het bij een lab al op 30 eiwitten. Maar ook andere granen hebben hun eigen eiwitten waar je op kunt reageren en die de darm kunnen beschadigen.

​Kijk ook eens naar dit film (wel 37 min. maar erg informatief), dat verklaart een deel van mijn bovenstaande verhaal: https://www.glutenfreesociety.org/video-tutorials/gluten-sensitivity-what-is-it/#k4u0VWD2uEQCjy1A.01


Dank je wel Jocelyn. Ik hoop dat je door het glutenvrije dieet je antistoffen verder onder controle krijgt!
Jammer dat je geen biopt hebt gekregen voordat je glutenvrij ging eten. Je hebt voldoende redenen om dat wel te doen: Een andere auto-immuunziekte, klachten en een dubieuze bloedtest. Daarnaast heeft 15% van de volwassen coeliakie-patienten geen antistoffen in hun bloed, maar wel coeliakie. Dan had je tenminste zeker geweten dat je geen coeliakie hebt…
Overigens is het niet zo dat mensen met coeliakie altijd merken als ze gluten hebben gegeten. Ikzelf reageer heel heftig, maar ik ken genoeg mensen die helemaal geen reactie hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*