Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 6 – Miriam)

Delhaize Pommerloch glutenvrij

Veel mensen eten glutenvrij, terwijl ze geen (diagnose) coeliakie hebben.
Waarom eten ze glutenvrij? Waarom volgen ze zo'n lastig dieet? Ik startte een serie portretten.
Vandaag Miriam, die glutenvrij eet om haar dochter net coeliakie te steunen.

"Februari vorig jaar (2016) werd mijn dochter, van toen 10 jaar, ziek. In april kreeg zij de diagnose van coeliakie. Hierop zijn we allemaal glutenvrij gaan eten. De voornaamste reden hiervoor was en is dat we solidair met mijn dochter willen zijn. De impact is groot voor een kind van die leeftijd, ze zit nu in groep 8 en volgend schooljaar gaat ze naar de middelbare school. De realisatie dat ze anders is dan haar vriendinnen en niet altijd met alles zomaar mee kan doen is heftig. Daarom wilde ik haar thuis een plek geven waar ze niet hoeft na te denken of ze iets wel of niet mag eten. Alles is glutenvrij. Voor ons een kleine moeite, voor haar een groot plezier.
 

Ik heb geen coeliakie

Mijn zoon van 7 en ik zijn na de diagnose op het gen gecheckt en blijken beide dragers te zijn.

Mijn leven lang heb ik al buikpijn klachten. Soms heel erg, soms minder erg, iets wat in ieder geval wekelijks wel terug komt. Het was alleen nooit bij me op gekomen om er eens onderzoek naar te laten doen, tot nu. 
Sinds ik glutenvrij eet, merk ik dat mijn buikpijn klachten er niet meer zijn. Daarom heb ik ook een biopt laten doen, omdat ik inmiddels al een paar maanden glutenvrij at, heb ik eerst 4 weken gluten gegeten. Mijn darmen zagen er goed uit. Dus de conclusie van de arts was dat ik geen coeliakie heb.

Feit blijft wel dat ik op gluten reageer. Thuis eten we altijd al glutenvrij voor mijn dochter en dat is voor mij dus ook erg prettig. Maar ook als ze er niet bij is, eet ik het liefst gluten vrij. Ik voel me er duidelijk beter bij. 
Alleen wat ik niet doe, is vragen om glutenvrij eten in een restaurant, of vragen aan vrienden of ze daar rekening mee willen houden, als mijn dochter en niet bij is. Ik weet wat de impact is als je vanwege coeliakie verplicht overal met eten rekening te moet houden en wat de gevolgen zijn als je dat niet doet. Voor mij zijn die gevolgen niet zo groot, ik beschadig mijn darmen er niet mee en ik krijg alleen buikpijn, wat vanzelf weer over gaat.
 

Alternatieven voor brood

Inmiddels ben ik dus veel met eten, koken en voedingsstoffen bezig. Wij kookte al heel vers en zijn dat nu nog meer gaan doen. Minder fabrieksproducten of kant en klare pakjes. Vond ik toch al niet lekker, dus ik gebruikte dat weinig, die aanpassing is dus relatief klein. Brood is dan de grootste uitdaging, dat bak ik zelf. Maar we eten voor lunch en ontbijt ook andere dingen, zoals yoghurt of pastasalade of iets dergelijks, omdat het brood toch minder lekker is, zeker als het niet vers is. En waarom zou je elke dag 2x per dag brood moeten eten…
 

Glutenvrij eten slechts voor een kleine groep mensen nuttig? 

Gluten worden makkelijk overal in gedaan waar het eigenlijk niet nodig is. Ik denk ook dat je daarom tegenwoordig veel meer mensen ziet die zich prettiger voelen om glutenvrij te eten zonder medische indicatie. Dat mensen bewuster gaan eten, kritischer zijn wat ze in hun mond stoppen en daarbij ook naar gluten kijken is denk ik heel goed. Het maakt dat fabrikanten ook bewuster over hoe ze producten maken, wat weer ten goede kan komen voor coeliakie patiënten.

Alleen ik zie ook een tendens dat je soms extra moet betalen in restaurants als je niet kan bewijzen dat je een coeliakie patiënt (of andere diagnose) bent omdat er kennelijk zoveel mensen zijn die dan glutenvrije bitterballen willen eten omdat ze een paleo dieet of iets dergelijks volgen. En dat maakt het leven voor coeliakie patiënten, die al genoeg hebben om rekening mee te houden, nog lastiger.
 

Tenslotte

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder na de diagnose van mijn dochter. We hebben heel veel geleerd en zullen nog heel veel leren. Dit is hoe ik er op dit moment in sta en mee om ga."


Super, Miriam! Wat een lieve moeder ben jij!
Ik denk dat mijn dochter Mirthe ook veel beter met haar coeliakie om kan gaan omdat er nog iemand in het gezin is die geen gluten mag. Dat werkt hopelijk bij jouw dochter ook zo.

5 antwoorden naar “Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 6 – Miriam)”

 1. Heb hetzelfde gedaan toen mijn dochter van 16 de diagnose coeliakie kreeg… wilde haar steunen en zien en ervaren waar ze rekening mee moest houden. En idd, tot mijn verbazing verdwenen ook bij mij heel veel al jarenlange klachten. Nu allebei verplicht glutenvrij. En zonder daar zielig in te zijn. Want we voelen ons simpelweg zoveel beter.

 2. Ik heb ook klachten en drager van het gen om coeliakie te kunnen ontwikkelen. Huisarts vind het onzin om glutenvrij te eten maar mld zegt dat ik het wel moet doen…mijn gezin zegt mam wat moet dat moet

  • Angelique heb jij al de diagnose coeliakie? Voordat coeliakie is geconstateerd of uitgesloten moet je nog niet glutenvrij gaan eten. Anders kan je de oorzaak van je klachten niet achterhalen.

   Alleen het gen en klachten is helaas niet genoeg om coeliakie te constateren. Hiervoor moet je ook bloedtesten en een darmbiopt. Als ik jou was, zou ik naar een MDL-arts gaan die verstand heeft van zaken. Je kan namen vinden op de site van de coeliakievereniging.

   Succes!
   Mirjam

 3. Pingback: Interviews | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*