Op deze webblog laat ik verschillende mensen aan het woord die glutenvrij eten. Immers HET glutenvrije dieet bestaat niet. Op mijn website staat al een serie portretten van mensen die wel coeliakie hebben maar niet (helemaal) glutenvrij eten en het verhaal van iemand met refractaire coeliakie.
Vandaag start ik een serie portretten van mensen die glutenvrij eten, maar geen coeliakie hebben.
In Australië eet maar liefst één op de twintig mensen glutenvrij. Ook in de VS, Canada en Scandinavië eten veel veel mensen glutenvrij. In Nederland eten ook steeds meer mensen glutenvrij. Veelal hebben deze mensen niet de diagnose coeliakie.
– Ik schreef al eerder over de voor- en nadelen van deze glutenvrije hype –
Wij coeliaken doen vaak wat laatdunkend over mensen die 'zomaar' glutenvrij zijn gaan eten, zonder diagnose. Omdat onbekend ook onbemind maakt, wil ik graag hun verhaal vertellen.
De komende tijd vind je regelmatig een verhaal van iemand die geen coeliakie heeft, maar toch glutenvrij eet. Waarom doen ze dat? Ik was erg benieuwd.
Jij ook? Blijf mij dan vooral volgen.
Natuurlijk adviseer ik nogmaals dringend om niet glutenvrij te gaan eten voordat je een coeliakietest hebt gedaan. Lees hier waarom.
- Deel 1: Inleiding
- Deel 2: Jette, die al haar hele leven darmproblemen heeft en sinds 5 jaar ook hartklachten.
- Deel 3: Ilse, die zich veel beter ging voelen nadat ze de adviezen van de Hormoonfactor ging volgen.
- Deel 4: Monique, die niet fit was ondanks dat ze een zeer sportief leven leidde.
- Deel 5: Jocelyn, die de auto-immuun schildklierziekte Hashimoto heeft.
- Deel 6: Miriam, die glutenvrij mee eet met haar dochter die coeliakie heeft.
- Deel 7: Ralph Moorman, schrijver van de Hormoonfactor.
- Deel 8: Peretta, die glutenvrij eet omdat ze Endometriose heeft.
- Deel 9: Ravi, wiens medicijnen minder goed opgenomen worden als hij gluten eet.
- Deel 10: Esmee, die glutenvrij eet omdat ze huiduitslag krijgt.
- Deel 11: Karin, die glutenvrij eet omdat ze veel buikklachten had.
- Deel 12: Rianne, die glutensensitiviteit (NCGS) heeft.
Pingback: Interviews | Ik ben glutenvrij