Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 2 – Jette)

Veel mensen eten glutenvrij, terwijl ze geen (diagnose) coeliakie hebben.
Waarom eten ze glutenvrij? Waarom volgen ze zo'n lastig dieet? Ik startte een serie portretten.
Vandaag Jette*, die al haar hele leven darmproblemen heeft en sinds 5 jaar ook hartklachten.

Bron foto: kmicican op Pixabay

"Van kinds af aan heb ik darmproblemen. Ik kon als klein kind geen voeding verdragen en kreeg speciale voeding. Altijd werd er gezegd dat ik een spastische darm o.i.d. had en dat ik ermee moest leren leven.

Inmiddels hebben wij 2 dochters. Onze oudste dochter heeft totdat ze anderhalfjaar oud was een koemelkallergie gehad. Onze jongste dochter had sinds haar geboorte een allergie voor 5 voedingsmiddelen: melk, ei, noten, pinda's en sesam. Toen ze 9 was hebben we alles opnieuw geleidelijk getest. Nu (14 jaar oud) mag ze alleen nog geen ei, want daar reageert ze heel heftig op (anafylaxis).

Sinds vorig jaar zijn mijn darmklachten ernstiger geworden, in combinatie met hartklachten. Inmiddels heb ik sinds begin oktober 2016 twee keer een hartkatherisatie gehad en ben ik 4 keer met een ambulance afgevoerd. Ondertussen bleven de darmproblemen met o.a. ernstige obstipatie. In overleg met de huisarts ben ik vanaf oktober glutenvrij gaan eten. Ik heb wel een coeliakie bloedtest gehad, maar die was negatief. Door de hartklachten durfde de huisarts geen bioptie te laten doen. Mijn darmklachten verdwenen.

Daarna heb ik weer gluten geprobeerd. Mijn darmklachten kwamen ernstig terug. Vandaar dat ik nu glutenvrij blijf eten. De huisarts vind dit al genoeg bewijs dat ik glutenvrij moet eten en het gaat nu veel beter.

Ik denk zelf wel dat ik coeliakie heb, maar ik weet het niet zeker. Ik ben niet groot (lengte), ik heb problemen met mijn gewrichten en gebit en ben vatbaar voor ontstekingen. Dat zijn wel allemaal kenmerken van coeliakie.

Mijn hartklachten zijn helaas nog niet verdwenen. Anderhalve week geleden ben ik nogmaals gekatheriseerd."


Dank je wel Jette, voor je openhartige verhaal. Ik hoop dat ook je hartproblemen binnenkort verdwijnen.
Jette* wil graag anoniem blijven, daarom is dit niet haar echte naam.

2 antwoorden naar “Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 2 – Jette)”

  1. Pingback: Interviews | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*