Wetenschappelijk onderzoek, welke onderwerpen zijn belangrijk? (deel 2)

medisch-onderzoek-coeliakie

Ik kreeg van de NCV een email met de vraag om mee te doen aan een enquête: “We zouden graag meer willen investeren in wetenschappelijk onderzoek om ervoor te zorgen dat jouw kwaliteit van leven toeneemt. We willen graag weten welke onderwerpen je belangrijk vindt.”

Vol goede moed begon ik met invullen. Maar al snel liep ik vast. Op veel vragen kan ik niet aangeven of ik het Heel belangrijk, Belangrijk, Beetje belangrijk of Niet belangrijk vind. Het hangt af van meerdere factoren…

De enquête is verdeeld in drie domeinen: medisch, voeding en kwaliteit van leven. Vandaag geef ik antwoord bij mijn vragen over onderzoek naar Voeding en over Kwaliteit van leven.

Voeding

Goedkope thuistesten om hoeveelheid gluten in voeding thuis te meten

Niet belangrijk
Zo’n thuistester test slechts een klein kruimeltje van het product. Hierbij is het mijns inziens niet goed getest of een product gluten bevat of niet.

Glutenvrije tarwe

Er wordt geprobeerd om tarwe te verbouwen die geen gluten bevat. Deze zou wel geschikt zijn voor coeliakiepatienten, en ook de goede bakeigenschappen hebben die wij soms missen in glutenvrije baksels.
Ik twijfel hier aan: Als de tarwe geen gluten meer bevat, zal dan niet ook een groot deel van de bakeigenschappen verdwenen zijn? En net als bij glutenvrij tarwezetmeel: Kan een gedeelte van de coeliakiepatienten nog steeds niet tegen deze tarwe? (Lees Glutenvrij tarwezetmeel en coeliakie)

Coeliakie en kwaliteit van leven

Wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten vind ik heel belangrijk. Daarom heb ik bij al deze vragen Heel belangrijk geantwoord. De vragen daarna gaan over bijvoorbeeld campagnes in de media en lobby’s bij de overheid. 

Levensmiddelen producenten moeten duidelijk maken of zetmeelderivaten zoals maltodextrine, dextrose, glucosestroop, et cetera afkomstig zijn van een glutenbevattend graan

Ik denk dat mensen het glutenvrije dieet vaak veel strenger volgen dan nodig. Bijvoorbeeld geen glutenvrij tarwezetmeel, terwijl nog niet is aangetoond dat je daar niet tegen kan.

Er is maar een hele kleine groep die niet tegen zetmeelderivaten kan. Ik denk dat bovenstaande groep angstig wordt als bij deze zetmeelderivaten ook staat dat ze afkomstig zijn van een glutenbevattend graan. Dat ze nog meer voedingsstoffen gaan mijden.

Er op het etiket duidelijkheid komt of een product nu wel of geen gluten bevat als gevolg van kruisbesmetting

Ik denk dat er dan haast geen product in de winkel meer is waar dit niet op komt te staan. Het is voor producenten meestal onmogelijk om alle grondstoffen na te gaan. Zij zullen er dus voor de zekerheid opzetten dat het waarschijnlijk wel gluten bevat als gevolg van kruisbesmetting.

Hierbij geld net als bij bovenstaande vraag: bangmakerij en beperking van het aantal producten dat we wel kunnen eten.

Alle horeca verplicht wordt gesteld om aan te geven of iets wel of geen gluten bevat

Nee. Als ik ergens ga eten, wil ik dat ze speciaal voor mij mijn eten goed glutenvrij maken. Dat moet de kok per gerecht bekijken. Misschien kan hij iets aanpassen, of is het gerecht al standaard glutenvrij en hoeft hij ‘alleen maar’ schoon te werken.

Deze laatste is de reden dat horeca niet van te voren kan aangeven of iets glutenvrij is of niet. Per ongeluk een vies mes gebruiken, of een broodje over de soep en het is al niet meer glutenvrij…

Op alle producten moet de hoeveelheid gluten staan

Oh dat zou echt een ideale wereld zijn: Iedereen met coeliakie weet zijn persoonlijke intolerantiegrens (hoeveel gluten kan hij binnen krijgen voordat hij darmschade en/of klachten krijgt) en kan per product uitrekenen of hij al aan die tolerantiegrens toe is.

Maar een ideale wereld bestaat helaas (?) niet. Om alle producten te laten testen op de hoeveelheid gluten, is belachelijk duur. Het kan per product, per shift verschillen.
Daarom heb ik Niet belangrijk geantwoord op deze vraag.

Alle ziekenhuizen en instellingen verplicht volwaardig glutenvrije maaltijden moeten aanbieden

Hier kan ik alleen maar volmondig Heel belangrijk op antwoorden.
Het is toch belachelijk dat je zelf je eten zou moeten regelen als je ziek op bed ligt! Zeker ziekenhuizen en instellingen zouden gewoon iets op voorraad moeten hebben, dat ze in overleg met de diëtiste ingekocht hebben.

Scholen verplicht worden gesteld dat er rekening wordt gehouden met kinderen met een glutenvrij dieet bij klasse uitjes, schoolreizen etc.

Klinkt hetzelfde als bovenstaande stelling. Toch ben ik hier minder stellig.
Natuurlijk is het heel fijn als scholen rekening houden met alle diëten. Maar ik vind dat dit samen heel goed samen kan met de ouders/leerling. Met overleg kom je hier veel verder dan met verplicht stellen.

2 antwoorden naar “Wetenschappelijk onderzoek, welke onderwerpen zijn belangrijk? (deel 2)”

  1. Ik heb hem ook ingevuld maar ik vond het zúlke rare vragen. De horeca is al een paar jaar verplicht de allergenen (en dus ook gluten) aan te geven en het onderwijs is ook al jaren verplicht rekening te houden met de gezondheid van leerlingen (wet op Passend Onderwijs). Waarom daar dan nog naar vragen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*