Gebakjes op mijn werk (#wijblogenglutenvrij)

De gebakjes staren mijn aan… De vrouw van mijn collega heeft veel te veel gebakken voor haar verjaardag. Hij nam de restjes mee naar kantoor. Het ziet er lekker uit en ergens vind ik het erg jammer dat ik niet mag proeven. Aan de andere kant vind ik het niet erg, ik weet hoe ziek ik er van wordt. Maar vooral die millonairs shortbread, die ziet er zo lekker uit!

Vandaag schrijven 4 glutenvrije bloggers over "coeliakie en je sociale omgeving". Onder aan dit artikel vind je de links naar de andere blogs.

Gelukkig komt het haast nooit voor dat er voor mij niets is. Als er getrakteerd wordt, denken mijn collega’s ook aan mij, aan mijn collega’s met diabetes en mijn collega’s die geen varkensvlees eten. Ik krijg een glutenvrij gebakje, een bak aardbeien of een reep chocola. Ik ben hier heel blij mee. Zeker als ik lees dat het zo anders kan. Mensen met coeliakie die nooit van hun collega een traktatie krijgen, of elke keer een appel.

Geluk?

Ik vraag me vaak af hoe dit komt. Waarom mijn omgeving zo goed rekening met houdt met mijn dieet en dat andere mensen met coeliakie niet lukt. Heb ik gewoon geluk?

Volgens een vriendin komt het omdat ik heel duidelijk ben over wat ik wel en niet mag.
Volgens een collega komt het omdat hij mij een keer heel ziek heeft gezien.
Volgens een buurvrouw doe je dat gewoon als je weet dat iemand er ziek van kan worden.

Ikzelf denk dat ik inderdaad heel duidelijk ben. Ik geef veel meer uitleg dan alleen ‘dit mag ik niet’. Ik vraag vaak voorafgaand aan een feestje hoe er glutenvrij geregeld wordt of dat ik zelf iets mee zal nemen. Ik stuur elk jaar een  document naar vrienden en familie met uitleg over coeliakie, met uitleg over glutenvrij eten en met heel veel voorbeelden (en waar je het kan krijgen). En ik denk dat ik inderdaad heel veel geluk heb met mijn familie, mijn vrienden en mijn collega’s (en niet alleen in glutenvrij opzicht!).

Ik kijk nog even naar de gebakjes. Ik neem me voor om binnenkort zelf glutenvrij millonairs shortbread te maken (recept Stories of a Coeliac). En ik neem een paaseitje uit de pot die regelmatig door collega's gevuld wordt met glutenvrije paaseitjes.

Andere manieren

Natuurlijk gaat iedereen anders met het dieet om. En iedereen in je omgeving gaat anders met het dieet om. Zoek naar een manier die bij jou past. Wellicht heb je ook iets aan de voorbeelden van de andere bloggers van  #wijbloggenglutenvrij:

EĆ©n antwoord op “Gebakjes op mijn werk (#wijblogenglutenvrij)”

  1. Pingback: Mijn omgeving en coeliakie #wijbloggenglutenvrij - smaakvolglutenvrij.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*