#wijbloggenglutenvrij: Gezonder gaan eten?

fruitschaalIn hoeverre ben ik gezonder gaan eten dankzij coeliakie?
Daar kan ik heel kort in zijn: Niet!
Al is mijn eetpatroon in de loop der jaren wel veranderd.

Kindertijd

De eerste jaren van mijn leven aten we normaal Nederlands. Tenminste, voor zover ik me kan herinneren.
Toen mijn broer 5 was (en ik 6) besloot hij dat hij geen vlees en vis meer wilde eten. Al snel aten wij allemaal vegetarisch mee. Best een uitdaging denk ik, begin jaren 80. Wij aten dan ook vaak dingen waar mijn vriendjes nog nooit van gehoord hadden: boekweit met pindakaas en een salade. Taco’s ver voordat Knorr ze ontdekte. Tortellini toen de rest van Nederland nog elleboogjes-macaroni at.

Op kamers

Op mijn 18e ging ik op kamers. Mijn eetpatroon veranderde niet heel drastisch. Maar ik ging regelmatig bij anderen eten en samen koken. En zij kookten natuurlijk anders dan ik. Meer kant-en-klaar. En meer vlees, want dat had ik nooit geleerd. Ja, een worst bij de stamppot kon ik wel. Maar een biefstuk bakken kan ik nog steeds niet. Een aantal dingen nam ik over van mijn vrienden.
En natuurlijk lekker vaak iets te eten halen, naar de pizzaria of de daghap in de kroeg.
Ik ging wel meer snoepen in die periode. Een hele zak drop bij het leren van een tentamen. Een zak chips als ik geen zin had om te koken.

En mijn ontbijt veranderde: Van de boterham naar een bakje yoghurt met cruesli.

Samenwonen

En toen ontmoette ik Erik. Erik is een echte Bourgondier. Hij houdt van lekker eten en van vlees. Onder zijn ‘druk’ ben ik meer vlees gaan eten. In het begin was het 50/50, tegenwoordig nog maar ongeveer 2 keer per week vegetarisch.
We wokten heel veel. En gingen elke week uit eten.
We werkten allebei in een restaurant. Hij als kok in een eetcafe, ik als serveerster in een Bistro. Maar al snel kregen we andere banen. 9-tot-5 banen. En we verhuisden naar het midden van het land.

Kinderen

Anderhalfjaar nadat we verhuisd waren, werd coeliakie bij mij geconstateerd.
​Een jaar later werd Eva geboren. En 2,5 jaar later Mirthe.
Onze kinderen houden niet van wok-gerechten. Ze houden sowieso niet van 1-pans-gerechten. Ze zien graag alles gescheiden (vandaar ook de voorkeur van bakjeseten). Uitzondering hierop zijn chili con carne en pasta bolognaise. Dat eten we dan ook regelmatig.

Eva houdt niet van aardappels (behalve van gebakken krieltjes). Maar is gek op rode kool met appeltjes.
Mirthe is gek op worstjes, kaas en ei. En natuurlijk de p-gerechten (patat, pannenkoeken, poffertjes). Die eten we dan ook veel vaker dan voorheen.
Ik probeer de helft van de week rekening te houden met de kids. De andere helft maak ik waar ik zelf zin in heb. Alhoewel, ik zeg wel ik. Maar manlief kookt net zo vaak als ik!

Oh ja, mijn ontbijt is weer veranderd. Van yoghurt met cruesli naar yoghurt met muesli. Als lunch eet ik zelden nog een boterham. Vaker een salade, of een restje avondeten. Er blijft meestal wel iets over, want we koken voor 4 terwijl de kids vaak weinig eten.

Ik eet haast nooit meer een snoepje en eet nog steeds veel groentes en fruit.

Sinds twee jaar halen we elke week een groentepakket bij de boer. Hierdoor kunnen we minder terugvallen op het oude-vertrouwde en is ons eten nog wat afwisselender. Soms zit in het groentepakket zo veel groentes dat we moeite hebben om het op te krijgen. Dan maakt ik groene smoothies. En krijg zo nog meer groentes binnen!

Dus eigenlijk heeft mijn coeliakie vooral invloed op mijn lunch.
Binnenkort plaats ik een blog met fotootjes van mijn lunches.

#wijbloggenglutenvrij

Ben je net zo benieuwd als ik of de anderen wel gezonder gaan eten door de coeliakie?

Klik op de links en lees!

3 antwoorden naar “#wijbloggenglutenvrij: Gezonder gaan eten?”

  1. Pingback: In hoeverre ben ik eigenlijk gezonder gaan eten? | Creatief Glutenvrij

  2. Pingback: #wijbloggenglutenvrij | Ik ben glutenvrij

  3. Pingback: Mijn lunch | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*