#wijbloggenglutenvrij: Wat is het moeilijkste aan coeliakie?

Deventer_klein“Coeliakie is gewoon stom!” zegt een meisje hartgrondig, als ik vraag hoe het met haar gaat.
Zij is nog regelmatig ziek, heeft haar weg in de glutenvrije wereld nog niet gevonden en vaak gaan dingen niet zo als ze zou willen.

Ikzelf daarentegen zie vooral de positieve dingen van de coeliakie. Ik voel me zo veel beter nu ik weet dat ik glutenvrij moet eten. Ik vind het leuk om nieuwe ontdekkingen te doen. En het schrijven over deze ontdekkingen op mijn website vind ik heerlijk. Ik heb heel veel leuke mensen ontmoet door mijn website en het glutenvrije dieet. En al mijn lieve familie en vrienden die zo goed rekening met ons dieet houden! Bijna altijd vind ik coeliakie … Tja, leuk is wat te veel gezegd. Maar het hoort bij mij, op een positieve manier.

Maar natuurlijk baal ook ik wel eens van die coeliakie.
Vandaag in #wijbloggenglutenvrij: Wat is het moeilijkste aan het hebben van coeliakie/een glutenintolerantie. Onderaan deze blog staan de websites van de andere bloggers die deze maand ook schrijven over hun moeilijkste momenten.

Dolfinarium

Een half jaar na de diagnose gingen we met mijn schoonzusje naar het Dolfinarium. Zij belde om te vertellen dat zij broodjes voor iedereen mee zou nemen. En of ik voor mezelf wilde zorgen. Logisch natuurlijk, maar ik vond het verschrikkelijk! Toen ze tijdens de lunch ook nog gingen lachen om mijn kruimelige broodje, barstte ik in snikken uit…

Gemiddeld kost het een jaar om aan het glutenvrije dieet te wennen. Een jaar waarin je alle feesten hebt meegemaakt. Een jaar waarin je je weg in de glutenvrije wereld hebt gevonden. Een jaar om jouw omgeving te informeren. Een jaar waarin je darmen weer (grotendeels) hersteld zijn.

Ik heb mijn coeliakie geaccepteerd. En ondertussen is mijn (meegebrachte) lunch ook een stuk lekkerder dan dat droge, kruimelige broodje van 9 jaar geleden. Vaak is het zelfs veel lekkerder dan de glutenvolle lunches!

Misselijk

Maar als ik ziek ben van de gluten. Als ik op de wc zit met een emmer op schoot. Als mijn maag- en darminhoud aan 2 kanten tegelijk mijn lichaam verlaat. Zo ziek als ik hond, nauwelijks energie om te blijven zitten. Wetende dat Mirthe op de andere wc zit en zich net zo beroerd voelt. Wetende dat het nog meer dan een uur gaat duren. Wetende dat ik daarna nog een week 'griep' heb. Dan vervloek ik coeliakie.

Maar het moeilijkste vind ik de angst om ziek te worden. De angst die soms zo erg is dat ik al misselijk wordt bij de gedachte. En andersom: Bij elke vlaag van misselijkheid denk ik in eerst instantie dat het gluten zijn.
En die angst is er bijna altijd als ik uit eten ga. Uit eten gaan is niet meer ongedwongen, is soms haast niet meer leuk. Dat vind ik het moeilijkste aan het hebben van coeliakie.

Die misselijkheid van angst ervaar ik ook wel eens als ik Mirthe los moet laten. Als zij naar een feestje gaat, waar ik de jarige en zijn/haar ouders nauwelijks ken. Of het kerstdiner op school. Gelukkig is iedereen tot nu toe heel erg begrijpend en meewerkend. En gelukkig zal Mirthe nooit iets eten waarvan ze niet zeker weet dat het glutenvrij is.

Wat vind jij het moeilijkste aan coeliakie?

#wijbloggenglutenvrij, wie doen er mee?

Ik ben erg benieuwd wat de andere bloggers het moeilijkste aan coeliakie vinden. Jij ook? Kijk dan bij de andere bloggers die deze maand mee doen aan #wijbloggenglutenvrij:

7 antwoorden naar “#wijbloggenglutenvrij: Wat is het moeilijkste aan coeliakie?”

  1. Mooi geschreven! Het ziek zijn is inderdaad het vervelendste. Gelukkig kan ik de angst ervoor meestal goed loslaten. Maar misschien komt dat ook doordat ik 9 van de 10 keer naar een restaurant ga dat ik voor 100% (oké misschien 95% 😉 ) vertrouw. Bij een onbekende plek is dat wel eens anders.

    • Wij gaan niet vaak uit eten. Tenminste, niet zo vaak als voor koophuis-eigen_bedrijf-coeliakie-kinderen. Als ik uit eten ga, is het meestal in het kader van een familie-uitje of vakantie. Het is dus vaak iets waar ik nog niet eerder ben geweest. En dus ook niet iets wat ik al 95% kan vertrouwen. In 2015 ben ik de helft van de keren ziek geworden. Dat maakt dat ik nu eerder bang ben…

      Maar in 2016 ben ik nog geen 1 keer ziek geworden. Tijd voor wat meer vertrouwen!

  2. Ik word nooit ziek van dieetfoutjes of kruimels of glutenstapeling. Het moeilijkste (nou ja, valt wel mee hoor ?) hiervan is dat ik echt supergemotiveerd moet blijven om niet onvoorzichtig om te gaan met ‘mijn’ coeliakie.

  3. Pingback: #Wijbloggenglutenvrij | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*