#wijbloggenglutenvrij: tips voor glutenvrij uit eten

LOGO blogweek kleinHet is weer de 15e van de maand. Dat betekend: #wijbloggenglutenvrij! Glutenvrije blogges bloggen samen over 1 onderwerp. Deze keer: Wat zijn jouw tips om glutenvrij uit eten te gaan?

Ik merk dat restaurants in 3 categorieën te verdelen zijn:

De eerste categorie heeft niet genoeg kennis om een glutenvrije maaltijd te maken. Als het goed is vertellen ze dat netjes. Als het niet goed is, moeten we er zelf achter komen.

De tweede categorie laat alles weg laten waar gluten in kunnen zitten. Zo is het inderdaad volledig glutenvrij, maar of het nog leuk is…
Ik las vorige week op facebook het verhaal van een vrouw die ging genieten van een glutenvrije high tea. "Ze vinden 3 kale broodjes, geitenkaas een stukje artisjok + rauwe ham dus een HigTea!" Terwijl er bij een high tea ook zoet en chocolade hoort… Zo jammer!

De laatste categorie heeft glutenvrij goed onder de knie. Je mag vrijwel alles van de kaart bestellen,  de sausjes e.d. worden aangepast en de glutenvolle onderdelen worden vervangen.

Helaas geld bij alle 3 de categorieen: Of het daadwerkelijk glutenvrij is? Dat blijft een kwestie van vertrouwen, blijven opletten, blijven vragen en (helaas) uitproberen…

Intuitie

Ik schreef het hierboven al: Je moet er meestal zelf er achter komen of een restaurant goed glutenvrij kan bieden. En dat is vragen, vragen, vragen en je intuitie volgen.
Vaak hoor ik bij het eerste (telefoon)gesprek al of er voldoende kennis is over glutenvrij en kruisbesmetting. Een (te) aarzelende reactie is meestal niet goed. Net zoals een (te) zelfverzekerde reactie.

De meeste koks vinden het fijn als je van te voren meldt dat je een voedseluitdaging hebt. Zoals Tweesterrenkok Mario Ridder zegt in het veelbesproken artikel uit het AD: "Gasten die echt iets hebben en mij vooraf e-mailen over hun restricties neem ik natuurlijk serieus. Het is ontzettend vervelend wanneer je fysiek wat mankeert."

Op Happy Glutenfree staat een voorbeeld e-mail en andere tips voor glutenvrij uit eten. Ik stuur vaak de richtlijnen voor de horeca van de NCV mee.

Restaurant uitzoeken

Gelukkig hoef je niet al het uitzoekwerk zelf te doen. Er is een goed netwerk van glutenvrije mensen. Lijsten met toppers en floppers.

Als eerste is zijn er de restaurants die gecertiviseert zijn door de Nederlandse Coeliakie Verening: De Horeca Alliantie. Dat betekent dat deze restaurants gecontroleerd zijn door de NCV en een jaarlijkse check krijgen door een gespecialiseerde diëtiste. Hier vind je een overzicht met restaurants die voorzien zijn van het Lekker Glutenvrij logo.

​Doe inspiratie op op Horecaad. Hier staan heel veel restaurants, met de ervaring van 1 of meerdere andere coeliakien. Ook op bijvoorbeeld Iens en Dinersite kan je glutenvrij als optie aanklikken. Maar dit is door het restaurant zelf aangegeven en niet altijd betrouwbaar.

Op veel glutenvrij blogs staan reviews van restaurant-bezoekjes. Bij mij kan je ze vinden onder restaurants. Hier heb ik mijn tips voor Amersfoort verzameld. Glutenfree Amsterdam verzamelde haar tips hier. Miss Glutenvrij verzamelde haar tips voor Groningen hier. En Foodless verzamelde haar tips voor Utrecht hier.

Het etentje

Dan komt het belangrijkste: Het etentje zelf! Het belangrijkste is natuurlijk dat het een fijne avond is, in goed gezelschap. Maar blijf daarnaast je voelsprieten uitzetten.
Want helaas, zelfs de kok met de beste bedoelingen en veel kennis, kan wel eens een foutje maken. Het glutenvrije dieet is zo ingewikkeld… Als je er geen goed gevoel bij hebt, leg dit dan uit en eet het gerecht vooral niet! Dat is oefenen, maar voorkomt wel veel ongemak. Het gaat écht om jouw gezondheid. Vertrouw je intuitie!
En bij het koekje bij de thee denkt haast geen enkel restaurant meer aan glutenvrij… Blijven vragen, blijven uitleggen, complimenten geven als het goed gaat en (achteraf) melden als het fout is gegaan. Zo voorkom je dat dezelfde fout nogmaals gemaakt wordt en er weer iemand ziek van wordt.

– bovenstaande tips heb ik deels overgenomen van Happy Glutenfree –

Zonder zorgen

Helaas, het zorgeloos uit eten zit er niet meer in.
Alhoewel, er komen steeds meer bakkers/restaurants/winkels waar ze uitsluitend glutenvrij verkopen, waar er geen kans is op kruisbesmetting. Je vindt ze in mijn lijstje Uitsluitend glutenvrij.

Als jullie aanvullingen hebben, dan hoor ik ze graag!

Meer tips?

Hebben jullie nog meer tips?
Willen jullie nog meer tips?

Hieronder vind je de lijst met bloggers die deze maand ook hun tips prijs geven.

9 antwoorden naar “#wijbloggenglutenvrij: tips voor glutenvrij uit eten”

  1. Mooi artikel met goede tips Mirjam. Dankjewel. Er gaat alleen iets mis bij de link 'Uitsluitend Glutenvrij' onder het kopje 'Zonder Zorgen'. Die lijkt doorgestuurd te worden naar een site van Homeimprovement.com

  2. Pingback: #wijbloggenglutenvrij | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*