Yam’s uitdaging 100 dagen glutenvrij. NEE!

stopKennen jullie Yam? Het brood van Yam is verkrijgbaar bij de Jumbo en de C1000. Het kwam als beste uit onze smaaktest (zie Meer dan Glutenvrij).

Yam is op zoek naar enthousiaste bloggers. Bloggers die nog niet glutenvrij eten, maar wel benieuwd zijn naar gezond en glutenvrij eten. Bloggers die het interessant en leuk vinden om 100 dagen glutenvrij te eten en hun ervaringen te delen met iedereen die interesse heeft in glutenvrij eten. 
Voor morgen moeten deze bloggers een motivatiebrief sturen.

STOP!

Stop!

Stond dat er nou echt? 100 dagen glutenvrij eten UIT PROBEREN?

Op facebook kregen ze heel veel commentaar van coeliaken. Van afkeuring over de actie tot 'ik ga nooit meer Yam kopen'.
Ook ik schreef ze een mail:

Beste mensen van Yam,
Ik schrik van jullie uitdaging: 100 dagen glutenvrij.
Juist in deze Coeliakiemaand
Waarom schrik ik?

In Nederland zijn 160.000 mensen met coeliakie. Slechts 25.000 van hen weten het. Er zijn dus 135.000 mensen die rondlopen met onbegrepen klachten, of soms zonder klachten. Mensen waarvan de dunne darm langzaam (?) beschadigd. Die steeds minder voedingsstoffen op kunnen nemen. Mensen die veel meer kans hebben op depressiviteit, botontkalking, miskramen, andere auto-immuunziektes en darmkanker. Wij van coeliakiemaand.nl, maar ook de coeliakievereniging, werken er heel hard aan om meer bekendheid te geven aan coeliakie. Om te voorkomen dat deze mensen onnodig jaren lang rond lopen met klachten en klachtjes. Om te voorkomen dat vrouwen jarenlang verlangen naar een kind en maar niet snappen dat het hun niet gegeven is. Om te voorkomen dat mensen overlijden aan de gevolgen van coeliakie.

Ik snap dat jullie je omzet niet kunnen halen uit 'alleen maar' de mensen met coeliakie.
Maar ik vind het zeer misplaatst om mensen aan te zetten om het glutenvrije dieet 'uit te gaan proberen'.
Laat ze eerst een coeliakietest doen! Ik schreef een blog over de ernstige gevolgen die het kan hebben als mensen het dieet 'uit gaan proberen'

Ik ben erg benieuwd of jullie hebben nagedacht over bovenstaande conseqeunties. Graag hoor ik van jullie.

Met vriendelijke groet,
Mirjam Holleman

ikbenglutenvrij.nl

Antwoord

Pas een week later kreeg ik antwoord:

We begrijpen dat deze challenge bij mensen met coeliakie vragen oproept.
Graag leggen we daarom uit dat we deze challenge zeer doordacht zijn begonnen.
Selectie, testen, goede gedegen voorbereiding , coaching en begeleiding door verschillende deskundige zijn onderdeel van deze challenge.
Wij hebben hiermee uw vraag te hebben beantwoord.

Nee!

Nee, hiermee is mijn vraag daarbij nog niet beantwoord: hoe garandeert YAM dat deze mensen geen coeliakie hebben? Worden deze mensen eerst getest op coeliakie? Als ze eenmaal glutenvrij eten, is niet meer vast te stellen als ze wel coeliakie hebben.

Het komt op mij niet doordacht over.

Helaas heb ik hier nog steeds geen antwoord op gekregen….

10 antwoorden naar “Yam’s uitdaging 100 dagen glutenvrij. NEE!”

 1. Het is volgens mij puur marketing: ze willen gewoon meer van hun broden verkopen, en of dat nu aan een coeliaak is of aan iemand die aan de hype meedoet zal hun worst wezen.

 2. Wij eten yam brood elke dag met zijn drieën thuis. Wij hebben coeliakie. Ook ik was verbaasd over deze actie. Hoe kunnen ze zo iets verzinnen. Maar zal het brood niet laten staan hierom anders doe ik onszelf te kort.

  • Snap ik Wanda.
   Wij eten haast nooit brood van Yam. Ik bak zelf en koop zo af en toe van Genius. Dus het is makkelijk het brood van Yam eventjes te laten liggen ;-).

 3. Beste Iedereen,

  Persoonlijk snap ik de hele ophef hierover niet. Elke leverancier wil geld verdienen en daar is Yam niet anders in lijkt me. De groep die beslist geen gluten mag hebben (coeliakie) is dermate klein dat er gekeken wordt naar andere potentiele klanten.

  Ik woon in amsterdam en daar is de jumbo niet echt vertegenwoordigd maar ben blij dat ik elke dag naar de AH kan om brood te halen. Met deze ontwikkelingen kunnen we hopen op een bredere assortiment glutenvrije producten.

  Dat er nu een actie is die niet voor ons is is jammer, maar het helpt wel om meer producten te ontwikkelen.

   

  Gr Ronald

  • Beste Ronald,

   Ik vind het ook heerlijk dat ik tegenwoordig gewoon brood in de supermarkt kan kopen. Dat ik niet meer stad en land af hoef voor een beschuitje. En ik snap dat dat niet mogelijk is zonder de glutenvrije hype.
   Ik gun Yam (en andere leveranciers) dan ook met heel mijn hart een breder publiek dan alleen mensen met coeliakie.

   Maar ik snap niet dat zij bewust gaan stimuleren om glutenvrij ‘uit te proberen’, voordat ze een coeliakietest hebben laten doen. Deze mensen hebben ergens al het idee dat gluten niet goed voor ze zijn (anders zouden ze niet mee doen). Ik denk dat ik deze groep veel meer mensen coeliakie hebben dan in de algehele bevolking.
   Iemand die glutenvrij eten ‘uit gaat proberen’ eet niet zo streng glutenvrij als wij dat doen. De darmen zullen dus nog steeds beschadigen. En de gevolgen van coeliakie kunnen te ernstig zijn om te negeren…

   Ik wil voorkomen dat vrouwen (net als ik) miskramen en vroeggeboortes krijgen.
   Ik wil voorkomen dat mensen (net als een kennis) overleiden aan darmkanker.
   Ik wil voorkomen dat ….
   Dus vandaar mijn blog.

   Groet, Mirjam

 4. Pingback: Coeliakie heb je langer dan 100 dagen - glutenvrije mama

 5. Pingback: uitdaging Yam | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*