Zeep?

Is zeep nodig om gluten te verwijderen?
Op mijn vorige blog krijg ik verschillende antwoorden.
 
Aan de ene kant de mensen voor zeep:
Ik heb van onze gastro geleerd dat afwassen met alleen water of afvegen niet afdoende is tegen gluten (die blijven dan gezellig zitten), maar dat zeep gluten wél verwijdert. Anders zou je ook geen gluten-borden in de vaatwasser kunnen doen en dat kan nu net weer wel (hoewel daar ook discussie over is, heb ik begrepen. We spoelen wel alles voordat het in de vaatwasser gaat).
(Marjolein de Gruijter (glutencoach) in een email)
 
Gluten zijn onoplosbaar in water, maar oplosbaar wanneer er zout, zuur of base wordt toegevoegd. Om gluten van het keukengerei te verwijderen, kan je deze eerst afspoelen met koud water en vervolgens naspoelen met heet water. Het warme water zal het deeg, dat gevormd wordt door gluten, oplossen. Het is aan te bevelen om vervolgens afwasmiddel of andere schoonmaakmiddelen te gebruiken. Schoonmaken met afwasmiddel en heet water is toereikend genoeg. Spoel het gerei goed af met heet water en droog het vervolgens.
(Food-info.net, de website van het departement Levensmiddelentechnologie van Wageningen Universiteit)
 
Aan de andere kant de mensen tegen zeep:
Het lijkt mij (als leek) dat je broodkruimels aan je hand hebt en je handen goed afspoelt onder stromend water, als de broodkruimels weg zijn, de gluten ook weg zijn. Maar ja is wat ik denk en wat mij logisch lijkt. Gluten zijn toch geen “afzonderlijke” componenten die los rondvliegen maar altijd “in” iets zitten en dan bedoel ik niet dat er gluten in brood, koekjes etc zitten. Maar dat gluten als chemische verbinding altijd onderdeel zijn van iets groters.
(Margrieta via het coeliakieforum)
 
Gluten zijn niet onzichtbaar. Het zijn geen bacteriën. Als je gluten aan je handen hebt, dan zit er ‘iets’ aan je handen waar gluten inzitten. Dus bijvoorbeeld kruimels. Dus naar mijn mening is je handen wassen met alleen water afdoende. Zelfs je handen goed afvegen zou al genoeg moeten zijn. Maar voel ik me dan minder prettig bij.
(Lirio via het coeliakieforum)
 
Spoel je het af of los je het op in warm water/ en of zeep? 
Ik blijf het een vreemd verhaal vinden. Want glutenproteinen zijn ook in je spijsverteringskanaal niet afbreekbaar. Er is een lange polymeer dat is een keten van 33 cellen (aminozuren) die aan elkaar vast blijven zitten. Die overleven het maagzuur. En zijn resistent tegen de bewerking van enzymen en bacterien in je darmen. Die lange keten komt bij gewone mensen onverteerd weer naar buiten via je ontlasting.
(Tine, via het coeliakieforum)
 
Mijn conclusie: Als je vettige handen hebt, kan je die niet schoon maken met alleen warm water en heb je zeep nodig. Dan verwijder je dus ook de gluten met zeep (en niet alleen met water). Als je relatief schone handen hebt, spoel je de gluten gewoon met water van je handen af.

Eén antwoord op “Zeep?”

  1. Ik zie dat dit bericht uit 2012 is maar ik kan nogsteeds weinig duidelijkheid hierover vinden. Er bestaat ook glutenvrije tarwe. Hierbij worden de gluten er als het ware afgewassen. Dat zou je toch eigenlijk zeggen dat gluten wel degelijk op zichzelf staande kleefeiwitten zijn die niet perse verbonden hoeven te zijn aan bijv een kruimel? Denk bijvoorbeeld aan  Glutofix, dit is lijm op basis van gluten maar er komt geen drager aan te pas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*