Ziek van glutenvrije workshop

Waarom wil ik die leuke workshop van maandag niet aanraden?
Omdat ik er ziek van ben geworden!

’s Avonds had ik al last van buikpijn en een opgeblazen gevoel.
De volgende dag voelde ik me gammel, maar toch naar mijn werk gegaan. Geen goed idee: Al voor de middag was ik weer thuis. Misselijk, hoofdpijn, spierpijn. Ik ben m’n bed in gedoken en heb 2 uur diep geslapen.
Woensdag voelde ik me nog steeds niet goed. Misselijk, hoofdpijn, slap. Mirthe was thuis en gelukkig wilde zij rustig aan tafel spelletjes doen. Een filmpje op de bank was mijn eerste keuze, maar ach…
Eva ging ’s middags bij een vriendinnetje spelen. En Mirthe dropte ik bij de buren. Kon ik weer een paar uurtjes slapen.
Sindsdien gaat het weer redelijk, al heb ik nog regelmatig vlagen van misselijkheid, zitten mijn spieren vast en ben ik zo moe…

Waren dit gluten? Ja! Want ook 1 van de andere deelnemers is 2 dagen flink misselijk geweest.

Waar is het mis gegaan?
Ik heb voortekenen genegeerd. Al bij het begin van de cursus spraken wij over het avondeten: Eet iedereen glutenvrije pasta, of alleen degenen met coeliakie? En ben je niet bang om de lepel in de verkeerde pan te stoppen?
Ons ‘juffie’ Marian reageerde geschokt: “Zijn jullie zo gevoelig?”
Hier had ik al opmerkzamer moeten zijn. Glutenvrij voor een natuurvoedingsdescundige is heel anders dan glutenvrij voor een coeliaak.

Vervolgens waren er meer tekenen die ik negeerde: Een rommelende buik na het cakeje bij de thee. Houten snijplanken en houten lepels voor de recepten, in een huis waar wel gluten worden gegeten. (De workshop was bij Marian thuis en haar man eet wel gewoon brood).  

Eigen schuld dat ik ziek ben geworden?
Na de eerste avond dacht ik er nog zo over. Na nu bijna 3 dagen ziek ben ik iets minder mild. Deze workshop werd toch aangekondigd als glutenvrij? Ik en andere deelnemers hebben toch aangekondigd dat we coeliakie hebben? Let er dan op dat de workshop echt glutenvrij is!

Waar is de fout gemaakt? Ik kom er niet achter. Ook van Marian krijg ik geen duidelijk antwoord. Zat er misschien ook gluten in de ingredienten? Veel meelsoorten die van nature glutenvrij zijn, zijn tijdens de productie in aanraking geweest met glutenhoudende meelsoorten. Daarom koop ik meel eigenlijk alleen maar bij de Toko en/of specifiek glutenvrij. Boekweitmeel of havermeel van de supermarkt of natuurvoedingswinkel is bijna altijd besmet.
En hoe zit het met al die alternatieve zoetstoffen? Zijn die echt glutenvrij? Of zat er gerstemout in de rijststroop (zoals Marian opperde)?

Hoe dan ook: De workshop was nu niet glutenvrij en ik ben er flink ziek van geweest…

7 antwoorden naar “Ziek van glutenvrije workshop”

 1. Voel je je inmiddels alweer wat beter?
  En ik hoop dat degene die deze les gaf er toch iets van heeft geleerd. Of ze moet de cursus niet meer aanbieden aan mensen met coeliakie of zorgen dat het 100% schoon is.
  Het is alleen zo stom dat jullie de proefpersonen zijn geweest en je dus met de ellende zit 🙁

 2. Bah, das mooi stom en balen zeg! Als er staat glutenvrij dan vertrouw je er ook op dat het echt glutenvrij is. 3 dagen ziek klinkt als meer dan alleen wat gluten van een lepel. Beterschap in ieder geval en goed dat je het meld om anderen te waarschuwen 🙂

 3. Ik voel me inderdaad beter, maar nog steeds moe en bij vlagen misselijk…
  Normaal na een kruisbesmetting, heb ik een paar uurtjes last en daarna ben ik weer de oude. Was dit meer dan kruisbesmetting? Of was het toch een griepje?

 4. Beste Mirjam,

  Wat balen zeg! Ik hoop dat je spoedig je weer volledig goed voelt. Wat komt deze onoplettendheid toch nog ontzettend veel voor. Zelf heb ik het ook ervaren bij een workshop van mensen die lid zijn van de coeliakivereniging glutenvrij.nl Kennelijk nemen ook zij een aantal richtlijnen met een korreltje zout. Prima mogelijk dat het voor hen werkt maar helaas voor de meer-gevoeligen onder ons niet.
  In april zag ik op de glutenvrije markt in Vianen dat stroopwafels gemaakt werden met een laag Zeeuwse Boerin Keukenstroop. Dit is een ouderwets en bekend product echter komt het niet voor in de Livaad-database. Zelf heb ik ooit een eetlepel door een kom pannenkoekenbeslag gemengd en ben flink ziek geworden. Na zoeken in de database kon ik de stroop niet vinden en wat bleek dit is 100% glucosestroop waarvan de ppm/kg voor mij toch kennelijk echt te hoog is.

  Mijn levensmotto is continu en iedere dag blijven opletten en het allerbelangrijkste heel sterk je gevoel/intuïtie volgen want je voelt het aan wanneer het niet pluis is.

  Veel succes met je leuke blog!!

  Groetjes Michelle

 5. Lieve Mirjam,

  Wat rot voor je, het is en blijft altijd opletten, van deze dingen wordt ik niet vrolijk van. Mensen bedoelen het allemaal goed, ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt. Er moet toch nog steeds meer bekendheid aangegeven worden! Op naar november de gezamelijk blog. Fijn dat jij je al wat beter voelt.

  Groetjes Gerda.

 6. Pingback: 6 glutenfouten (+ nog 6) | Ik ben glutenvrij

 7. Pingback: Onze 18 glutenfouten | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*