Zo af en toe een koekje?

cappuccino-1247152_640

Bron foto: Pixabay

Glutenvrij is minder dan 20 ppm (20 mg per kilogram product). Deze norm is gebaseerd op een onderzoek dat het grootste deel van de coeliaken (ca. 80%) 10 mg gluten per dag kan verdragen zonder klachten en zonder darmschade*. Dat betekend dus dat 20% niet die 10mg gluten kan verdragen en een strenger dieet moet volgen.

Zou het ook andersom werken? Zou ook een deel van de coeliaken een minder streng dieet hoeven te volgen?

Zouden zij zo af en toe dat koekje bij de koffie kunnen eten?

Trigger

Coeliakie wordt vaak getriggerd door een lichamelijke of emotionele gebeurtenis. De meeste mensen die op volwassen leeftijd de diagnose kregen, kunnen zo’n omslagpunt noemen.

En natuurlijk gebeurd het ook dat mensen al hun hele leven klachten hadden of dat je lichaam opeens zegt: Nu is het genoeg.

Zou het bij een glutenreactie ook zo werken? Zou een glutenreactie getriggerd worden door een baalmoment of virusje?
Ik heb eerder last van gluten als mijn weerstand slecht is of als ik slecht in mijn vel zit. Met andere woorden: als ik goed in mijn vel zit, heb ik niet zo snel last van kruisbesmetting.

Zonder trigger geen reactie?

Zou er een groep coeliaken zijn die in bepaalde perioden van hun leven niet zo streng glutenvrij hoeven te leven? Zouden zij zo af en toe een koekje kunnen eten? Zou het geluk van mee kunnen doen met de groep opwegen tegen het binnenkrijgen van gluten? Is het (mede) daarom dat tieners met coeliakie minder reageren op gluten?

Ik vind het een hele interessante hypothese. Maar vooralsnog waag ik mijn kind en mijzelf er niet aan. Al denk ik dat ik richting ‘gevoelig‘ zit (verdraag niet altijd gv tarwezetmeel) en Mirthe richting ‘ongevoeliger‘.

Wat denken jullie?
*Bron: A prospective, double-blind, placebo-controlled trial to establish a safe gluten threshold for patients with celiac disease

6 antwoorden naar “Zo af en toe een koekje?”

 1. Het zou kunnen dat je reactie dan minder erg is maar het blijft je darmen beschadigen lijkt me. Ik ben blij om naar jaren ziek zijn me eindelijk beter te voelen dus ik waag me er niet aan.

 2. Nu ben ik een ‘gevoelige’ coeliaak, maar ook al zou ik nooit op een glutenfout zou reageren (helaas reageer ik daar dus altijd op) dan zou ik evengoed nooit iets van gluten nemen. Je lichaam geeft nml. geen reactie dat je een grens over bent gegaan. Het gevaar bestaat dus dat je heel snel naast dat ene koekje vaker een koekje gaat nemen of een biertje met gluten of zo heerlijke glutenvol zacht bolletje. Want je krijgt er toch geen klachten van.

 3. Ik vind het wel mooi dat tieners minder sterk reageren op gluten. Gelukkig maar, pubers willen gewoon uitproberen en zijn letterlijk en figuurlijk niet gevoelig voor consequenties. Ik heb op schoolfeesten wel eens glutenvrije leerlingen een biertje zien drinken. Ik kan mij zo goed voorstellen dat je dat als tiener wel eens probeert. Het puberbrein, he?

 4. Ook met mijn glutensensitiviteit waag ik mij er niet aan. Ondanks dat mijn darmen dan niet beschadigd raken van een koekje, heb ik gewoon geen zin om het risico te nemen om ziek te worden. Ben al veel te blij dat ik na jaren buikpijn eindelijk zo goed als geen klachten meer heb! No way dat ik dat op het spel ga zetten 😉

  • Deze hypothese gaat natuurlijk over mensen die niet meteen last krijgen van een kruimel.

   Ik heb wel meteen last, en van kleinere kruimeltjes merk ik gevolgen op langere termijn. Ik zou het dus ook niet uitproberen.
   Maar voor mensen die niet meteen reageren, vind ik het een interessante hypothese.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*