#decemberglutenvrij: goede start?

Logo gemaakt door Bakers and Fakers
 
Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventkalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.

Als organisator van #decemberglutenvrij mag ik deze estafette starten. Onderaan deze blog kan je vinden aan wie ik het stokje door geef.

Ik schrijf vandaag over alle drukte rond het Sintfeest. Maar eerst stel ik mezelf even kort voor:
 

Wie ben ik?

wij-zijn-glutenvrij

Ik ben glutenvrij, want ik heb coeliakie.
Of eigenlijk: Wij zijn glutenvrij, want wij hebben coeliakie.  Maar dat was nog niet zo toen ik deze blog startte (2009). Wij zijn Mirjam (38) en dochter Mirthe (4). Ik ben glutenvrij sinds 2007. Mirthe is glutenvrij sinds 2012.
Om de dag plaats ik hier op ikbenglutenvrij.nl een artikel over coeliakie en ons glutenvrije leven. In september schreef ik al weer mijn 1.000e blogpost! Ik geef glutenvrije tips en maak lijstjes met bijvoorbeeld Tips voor een glutenvrij Sinterklaasfeest, Glutenvrije tips voor (Nederlandse) steden, Coeliakie op school en Winkels die ​Uitsluitend glutenvrij verkopen.
Tenslotte ben ik de initiatiefnemer van #wijbloggenglutenvrij en #decemberglutenvrij.

Hoera, Sinterklaas!

Het is al bijna 5 december!

Ik vind Sinterklaas echt het leukste feest van het jaar: De goede man die met zijn stoomboot weer het land binnen komt, alle spanningen, het Sinterklaasjournaal, cadeautjes, gedichten, elkaar een beetje plagen, gezellig samen en natuurlijk heel veel lekkers. Ik ben gek op kruidnootjes, pepernoten en speculaasmuffins!

Natuurlijk: Ik heb jonge kinderen, die geloven allebei nog, dat maakt het extra leuk. Maar ook tussen de periode dat ik kind was en dat ik kinderen kreeg, hebben we (bijna) elk jaar Sinterklaas gevierd. Heb ik altijd naar de intocht gekeken. En heb ik regelmatig mijn schoen gezet (of die van anderen stiekem gevuld, zelfs als ze niet gezet waren).

Kruidnootjes in het holst van de nacht 

Maar vandaag vraag ik me serieus af: Waarom vind ik het Sinterklaasfeest ook al weer zo leuk?
Nog 2 dagen en dan vieren wij pakjesavond. Ik had griep en heb dus niet kunnen shoppen naar cadeautjes. Ik heb ze tenslotte maar online besteld. En vannacht bedacht ik opeens dat bij die 5 (!) cadeautjes ook nog gedichten moeten… En met mijn zieke lijf heb ik de afgelopen weken al 3 keer aan het aanrecht gestaan om kruidnootjes te rollen. ’s Avonds laat. Want dochterlief mag natuurlijk niet weten dat de kruidnootjes die zij van Piet krijgt, eigenlijk van mama komen…
Daarnaast heb ik nog een paar recepten in voorbereiding (lees: ingrediënten zijn in huis). Hier moet voor het heerlijk avondje ook nog iets mee gebeuren, want die ingrediënten zijn niet heel lang meer goed. Ik wil nog speculaasmuffins maken en een chocolade-bietjestaart. En ik moet deze 2 dagen ook nog werken.

En had ik al gezegd dat ik voor vandaag een blog klaar moet hebben voor #decemberglutenvrij? Omdat ik #decemberglutenvrij mag openen, wilde ik niet alleen schrijven over de start van glutenvrij december, maar over een goede start van elke dag. Ik wilde Sinterklaas ontbijtmuffins maken, gebaseerd op de Sinterklaas ontbijtmuffins van Good Food Love, mijn ontbijt-appel-muffins en een ontbijtmuffin-recept van het coeliakieforum. Maarja, daar ben ik niet aan toe gekomen…

kruidnootjes

Toch nog wat tips

Vorig jaar schreef ik een verzamelblog over het Sinterklaasfeest. Hierin verzamelde ik heel veel tips om het glutenvrije sinterklaasfeest voor jou en/of je kind nog leuker te maken. Daar heb je vast veel meer aan dan aan mijn klaagblog van vandaag….

Maar weet je? Klagen is soms nodig. Jezelf zielig vinden is een betere reactie op tegenslag dan jezelf op de kop geven. Daarmee voorkom je veel depressie, woede en verdriet.
Maar nu snel weer aan de slag, Mirjam! Er moet nog veel gedaan worden!

Fijne Sintdagen!

Wie blogt er morgen voor #decemberglutenvrij?

Morgen neemt Marlot van Mainly Marlot het estafettestokje over. Ik hoop dat zij een nuttiger blog schrijft ;-).

25 antwoorden naar “#decemberglutenvrij: goede start?”

  • Die blog vloeide moeiteloos uit mijn pen. 😉
   Helaas heb ik nu (naast de naweeen van de griep) ook een glutenfout…
   Maar het gaat lukken hoor, die laatste voorbereidingen. En daar ga ik vooral van genieten!

 1. Hi Mirjam,

  neem vooral je tijd om beter te worden en verwen jezelf misschien een beetje, als je tijd hebt natuurlijk ;-), je hebt nog een paar dagen voor 5 december. Ik wens je vast een hele fijne pakjesavond <3

  • Dank je wel!
   Mijn huisarts zei ook al dat ik goed moet uitzieken. Maarja, er zijn toch dingen die niet kunnen wachten…
   Maar tussen alle bezigheden door, neem ik goed mijn rust.

 2. Hoi Mirjam, Wat een lekker eerlijke blog. Daar hou ik van. Balen dat je ziek bent. Helaas herkenbaar voor mij. De afgelopen jaren ben ik altijd rond deze tijd ziek en dan wil je graag bakken, maar komt er niet veel van terecht. Dit jaar zelfs maar besloten het te kopen. Hopelijk knap je snel op. Dat hoop ik voor mijzelf ook. Ben er zo klaar mee en wil lekker Sinterklaas vieren met de kinderen zaterdag. Beterschap!

 3. Veel beterschap Mirjam!
  Juist nu is ziek zijn vervelend! Gelijk heb je dat je even klaagt 😉
  Ik hoop dat je ondanks het ziek zijn een fijne Sinterklaasavond hebt aankomend weekend en dat je tegen die tijd weer opgeknapt bent.

 4. Pingback: Decemberglutenvrij start morgen! - Home of Comfort

 5. Beterschap Mirjam,
  Tip voor volgend jaar:
  Wij bakken traditioneel de dag van de intocht op tv veel kruidnootjes, zoveel dat ze het echt niet door hebben dat er zo af en toe een aantal in een zakje verdwijnen die ze laten van Piet krijgen (op school, de BSO, Hockey, het werk van pappa en mamma). In een puntzak doe ik wat sinterklaas chocolaatjes schuimpjes en kruidnootjes, zo heb je aan een paar kruidnootjes per zakje genoeg (al dat snoep gaat hier sowiezo nooit op). Een een grote strik met een label met hun naam en glutenvrij er om, dan lijkt het heel wat.
  Succes met de laatst loodjes.

  • Wij doen het ook ongeveer zo.
   De dag van de aankomst krijgt Mirthe ’s ochtends bij de openhaard een doos van Sinterklaas. Hierin zitten een paar zakjes kruidnootjes die ze o.a. mee neemt naar de intocht. In deze zakjes zit ook strooigoed, dat krijgt ze thuis nooit ;-).
   De intocht zelf vieren we bij mijn broer, daar komt de goede man voor de deur aan. Dus geen tijd om dan nog kruidnootjes te bakken.

   Maar deze zakjes zijn niet genoeg om de hele sint-periode door te komen. Vandaar dat ik nog een paar keer kruidnootjes bak: Voor school, voor sinterklaasavond, voor de sportvereniging en natuurlijk voor gewoon thuis!

 6. Pingback: 1 december – Ik ben glutenvrij – #decemberglutenvrij | Lekker glutenvrij!

 7. Dag Mirjam, ik wens je heel veel beterschap. In Vlaanderen zijn pepernoten niet echt gekend. Nu hier in de buurt een Albert Hein gekomen is, zal ik ze eens proeven. De kinderen zijn hier gelukkig nog niet glutenvrij. Alvast veel plezier volgend weekend!

 8. Hi Mirjam,

  Haha…snap eigenlijk ook niet waarom ik het zo leuk vind om te vieren. Cadeautjes die zijn uitverkocht, gedichten, surprises, nog even een wortelkanaalbehandeling tussendoor… Ondanks de Sinterklaasstress blijft het een geweldig feest. Ik denk door al die blije gezichtjes en mooie herinneringen die wij er aan hebben, dat geef je natuurlijk graag door. En dit jaar dan maar veel mandarijntjes eten (die zijn ook glutenvrij ;-)). Beterschap!

  Groetjes,
  Nicole

 9. Pingback: #decemberglutenvrij 2015 • Your Daily Intake

 10. Pingback: #Decemberglutenvrij adventskalender 2015 | Laurien is

 11. Pingback: #decemberglutenvrij tot nu toe | mijn serendipity

 12. Pingback: Sint en Kerst | mamaenemily

 13. Pingback: Nog 5 nachtjes slapen... en dan komt Sinterklaas! - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*