Wat is glutenvrij?

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, koekjes, crackers, beschuit, taart, cake en pasta’s. Maar gluten kan ook min of meer verborgen voorkomen in een product, bijvoorbeeld in vleeswaren, snoepjes, bouillon, sauzen of ijs. Dit omdat glutenbevattende melen vaak als bindmiddel worden gebruikt.

Het is verplicht om op het etiket te vermelden dat een voedingsmiddel gluten bevat. De meest voorkomende opschriften zijn ’tarwe’, ’tarwezetmeel’ of ‘bevat gluten’. Indien een etiket alleen het opschrift ‘zetmeel’ bevat, bevat het geen gluten.

(Voor meer informatie, lees mijn blog Hoe lees ik een etiket?)

Glutenvrij dieet

Besmetting

Het meest lastige bij dit dieet is dat het kleinste spoortje (of kruimeltje) gluten beschadiging van de darmwand kan veroorzaken. Om hiervan voorbeelden te geven: Je mag niet hetzelfde botervlootje gebruiken waar de normale boterhammen mee worden besmeerd. Blokjes kaas mogen bijvoorbeeld niet gesneden worden op een snijplank of met een mes waarmee ook gluten bevattende worst is gesneden. Een kindje dat tijdens het broodje eten even aan het brood van Mirthe komt.

Waar moet je op letten bij een glutenvrije maaltijd?

  • Was je handen voordat je begint met het bereiden van een glutenvrije maaltijd
  • Maak het werkblad schoon
  • Gebruik schone keukenmaterialen
  • Bereid een glutenvrije maaltijd apart om mogelijke besmetting te voorkomen
  • Zorg ervoor dat anderen niet met hun vingertjes aan de glutenvrije maaltijd komen, of hun brood er boven kruimelen
  • Leg aan de anderen uit waarom ze niet aan de glutenvrije maaltijd mogen komen

Glutenvrij knutselen

Helaas, helaas, ook in knutselmaterialen (lijm, klei, potloden) kunnen gluten zitten.

Glutenvrij eten

Gelukkig mag er nog een heleboel wel! Er bestaan veel dieetproducten, die speciaal geschikt zijn voor het glutenvrije dieet. Bijvoorbeeld glutenvrije brood, crackers, soepstengels, beschuit en koekjes. Ook zijn er veel producten die van nature glutenvrij zijn. Bijvoorbeeld bitterkoekjes, rijstwafels, rozijntjes, naturel chips, yoghurt, chocola, rauwkost.
Er is dus nog genoeg te eten. Al blijft het oppassen.

Voor meer inspiratie kijk eens op: