Ideeen voor glutenvrij lekkers

Ik schreef een tijd geleden al een blog over 'glutenvrije gasten op je feestje'.
Deze blog is een aanpassing/uitbreiding daarvan.

Waar moet je op letten bij glutenvrij eten?

 • Iemand met coeliakie (spreek uit als seu-lia-kie) kan heel erg ziek worden van gluten. Ook al is het maar 1 klein kruimeltje.
 • Lezen, lezen, lezen. Lees altijd, alle verpakkingen voordat je de inhoud gebruikt voor glutenvrij eten. Want zelfs in bouillonblokjes of mayonaise kan gluten zitten. (zie mijn blog hoe lees ik een etiket?)
 • Was je handen voordat je begint met het bereiden van glutenvrij eten
 • Maak het werkblad schoon
 • Gebruik schone keukenmaterialen (liefst geen hout vanwege de groeven)
 • Bereid een glutenvrije maaltijd apart om mogelijke besmetting te voorkomen
 • Het is absoluut not done om glutenvrije hapjes samen in een bakje of op een bord te doen met eten dat niet glutenvrij is. Hierdoor kan kruisbesmetting ontstaan. Zorg er dus voor dat de glutenvrije hapjes apart staan van het niet-glutenvrije eten.
 • Zorg ervoor dat anderen niet met hun vingertjes aan de glutenvrije maaltijd komen
 • Let erop dat Mirthe geen normale boterham, koekjes of kruimels eet
 • Was je handen en die van de kinderen als zij wel iets met gluten hebben gegeten
 • Bewaar de verpakkingen, zodat de de ouder of de glutenvrije gast zelf die kan nalezen.

Iets lekkers

Wat mogen wij wel eten?
Er is natuurlijk een heleboel dat niet mag. Maar er is ook een heleboel dat wel mag.
Hierbij een lijst met voorbeelden.

De gezondere varianten: AH_bitterkoekjes

Bitterkoekjes, rozijntjes, yoghurt-rozijntjes (bv Hema), blokje kaas, fruit of knijpfruit, chocolade, bifi-worstjes, klein zakje snack a jacks, plakjes komkommer, cherrytomaatjes, rijstewafels.

En de wat ongezondere:

Katja: Biggetjes, apekoppen, berekoppen, kattekoppen, dropharingen, kokindjes, yoghurt gums.
Hema: Jip & Janneke-snoep en chococonfetti (smarties)
Van Melle: Fruitella, Lange Jan, Dummy’schocoladereep
Haribo: Happy-Cola, Happy Cherries, Goldbären, ABC, Perziken, Spenen, Kikkers, Grapefruit, Berries, Aardbeien, Smurfen, Kers-Cola, Halve Manen, Tagada, Salinos (drop).
M&M’s (behalve de blauwe)
Red Band: Skittles, griotten, uitdeel mix
Chocola (zonder vulling)
Spekjes/marshmellow, bijvoorbeeld minizakjes van de AH

Kijk ook eens op Livaad. Dit is een database met alle glutenvrije artikelen.

 

Taart

Normale taart mogen wij natuurlijk niet eten. Maar er zijn genoeg lekkere en makkelijke alternatieven. Deze zijn in bijna elke supermarkt te koop: mergpijpjes (zonder cake!), bonbons, schuimgebakjes, nougat.

Wel goed ingrediënten lezen. Soms zit er stiekem toch gluten in.

Ikea, maar ook een aantal supermarkten, verkoopt de taarten van Almondy.

Deze zijn bijna allemaal glutenvrij en vind je in het diepvriesvak. Ze zijn erg lekker, ook voor niet glutenvrije mensen.

almondy

Hema heeft 2 glutenvrije gebakjes. Bestellen via internet, ophalen in de winkel.

Hema-glutenvrije-appelcake Hema-glutenvrij-hazelnootschuimgebakje

Grotere supermarkten, maar ook natuur- en reformwinkels hebben vaak een glutenvrij assortiment.

slagroomtaart TK moorkoppen LePoole

Daarnaast zijn er een heleboel 'winkeltjes' die glutenvrij gebak verkopen.

Zie mijn Links ->TE KOOP: Taart, cakejes, broodjes en ander lekkers

Borrelhapjes

ricetoast- van der Meulen  Schar_Crackers_Pocket

Toastjes doen het altijd goed op een verjaardag. Bij bijvoorbeeld de Albert Heijn verkopen ze Rice toast van Van der Meulen. Op de verpakking staat ook het glutenvrije logo. De toastjes zijn er in twee smaken: lente ui en naturel. Je kan ze vinden bij de normale borrelhapjes.
Er zijn natuurlijk ook speciale glutenvrij toostjes, zoals van Schar, maar deze zijn duurder. Deze kan je vinden bij de dieetvoeding.

Op de toastjes kun je van alles doen: kaasjes, salades enz. Check de verpakking hiervan (weer) op gluten. Als tip wil ik meegeven om voor alle gasten deze toastjes neer te zetten. Als je de niet-glutenvrije toastjes naast die van Van der Meulen zet heb je kans op kruisbesmetting. Het vorkje gaat namelijk in de salade, op het toastje en weer in de salade met gevaar op kruimels in de salade. Mocht je toch gewone toastjes neer willen zetten, zet dan apart het beleg neer met schone vorkjes/ lepeltjes voor je glutenvrije gast. Niet-glutenvrij beleg kun je wel gewoon neerszetten, maar zorg er dan wel voor dat elk bakje een apart vorkje heeft.

Andere borrelhapjes:

 • kaas en kaasjes
 • olijven
 • nootjes (maar niet met een laagje)
 • Naturel chips. Of Bugles, Nibb-its, PomBär
 • Kijk voor meer glutenvrije chips op Livaad
 • Ehm… Tja er is nog een heleboel dat mag! Maar het blijft lezen, lezen, lezen.

 

17 antwoorden naar “Ideeen voor glutenvrij lekkers”

 1. Leuk dat je gewoon chocolade neerzet als het maar niet gevuld is.. Maar van zowel gevuld als ongevuld is er behoorlijk wat chocolade wat niet glutenvrij is! (Bijvoorbeeld Spar huismerk en Milka)

  Daarnaast veranderen ingredienten heel vaak, zo mochten we Nibb-Its en Wokkels Naturel(inmiddels mag Paprika zelfs) eerst wel, toen weer niet en toen weer wel. Dus mijn tip is om de verpakkingen te bewaren(ook van naturel chips)  en deze te laten lezen door de ouder of de glutenvrije gast zelf. 🙂 Op die manier ben je altijd zeker en kan de gastheer/vrouw ook ontspannen erin stappen, wetende dat ze geen (lees)fouten hebben gemaakt.

  Gelderse worst is trouwens ook glutenvrij(staat op de verpakking zelf, heb hem nooit niet gemogen) én erg lekker. 😉

  • Goede tips Khana!
   Vooral die van het bewaren van de verpakking, die ga ik er bij zetten. Ik heb vaak genoeg mee gemaakt, dat de verpakking opgediept werd uit de vuilnisbak 😉
    

 2. De afbeelding van de TONY'S  melkchocola is niet glutenvrij!!!!, 

  ik had die gekocht voor iemand , ging op jullie advies af, maar gelukkig kende die de chocola, dus….

  de andere smaak weet ik niet.

  • Tony's kan sporen van gluten bevatten.
   Alle chocolade van Tony's (met uitzondering van de limited) is in principe glutenvrij. Omdat in de fabriek waar het geproduceerd wordt ook producten met gluten worden gemaakt, hebben ze besloten op 'kan gluten bevatten' bij de ingredienten te vermenden. Ze doen er echter alles aan om dit te voorkomen.

   Ze gaan er bewuster mee om dan de meeste andere producenten. Ik vertrouw het en eet het regelmatig zonder hier enig last van heb!
   (En ik heb vrij snel last)

 3. Pingback: Het 2015 van Ik ben Glutenvrij | Ik ben glutenvrij

 4. Hier ga ik vaker op kijken! Voor onze zoon begonnen met glutenvrij. Bij de ah al wel een goede tip gehad, op alle ah producten staat of het glutenvrij is!
  Nu nog aan het rommelen met snoep. Spekjes? Lollies van chup a chup…..
  Ik las hier dat apenkoppen mogen, handig om te weten ?

 5. Veel mensen die geen gluten verdragen hebben ook een tarwe-allergie, maar in sommige glutenvrije producten zit wel (glutenvrij gemaakt) tarwezetmeel! Ik heb daar ook last van. Dan staat er dus wel op het product dat het glutenvrij is, maar kan iemand er alsnog last van krijgen… mijn advies is om altijd door de persoon zelf te laten checken, ook al staat er glutenvrij op de verpakking!

  • Beste Jerea,

   Een tarwe-allergie komt maar heel zelden voor. Waarschijnlijk ben jij gewoon een gevoelige coeliaak.
   Maar ik ben het helemaal met je eens: De verpakking laten checken door degene die het moet eten. Goede tip!

   Groet, Mirjam

 6. Bij mijn zoon hebben ze ook zware gluten allergie geconstateerd, evenals tarwe, wat hoog ernaast staan in het rijtje, pinda, ei, melkproducten etc. Voor mijn gevoel blijft er erg weinig over als ik zo door de supermarkt loop en daarbij nogeens de prijzen als het wel aan deze eisen voldoet? Dan de feestjes, verjaardagen en overige evenementen waar ze heen gaan op school, er blijft niets over om te snoepen, want bijna nergens hier houdt men er rekening mee. Vind het wel lastig, temeer omdat de buitenwereld vaak zoiets heeft van, ach het zal wel meevallen toch. Maar het valt dus niet mee als je continu op de wc zit als je weer iets verkeerds hebt binnen gekregen.
  Dank voor de tips en hopenlijk nog wat lekkere recepten voor iemand die voor vanalles allergisch is naast de gluten 😉
  grtjs,
  jacq

  • Wat verveldend Jacq, dat hij tegen zo veel dingen niet kan.
   Heeft hij coeliakie? (een glutenallergie bestaat namelijk niet ;-))
   Ik hoop voor jou dat hij weer wat meer kan snoepen. Ben je al eens naar een glutenvrije winkel geweest, zoals Meer dan glutenvrij in Heemskerk of FreeFrom in Apeldoorn? Zij kunnen je vast ook helpen!

 7. Smarties zijn toch echt naar mijn weten niet glutenvrij (jammer genoeg). Snickers wel maar ook niet allemaal..idd heel goed lezen dus! Bijv..de kleine snickers in Celebrations zijn niet glutenvrij, maar de grote weer wel.
  Veel chips van Lays zijn glutenvrij…alles lezen dan kom je er vanzelf achter dat je eigenlijk heel veel wel mag eten.

  Als wij naar een verjaardag gaan en iedereen krijgt gebak dan krijgen mijn dochter en ik een witte magnum (of een neppe mag ook) …dan kan onze avond niet meer stuk!! Chips krijgen we als eerste uit de zak of gewoon ieder een klein zakje…toastjes krijgen we ook apart. Als we ergens blijven eten dan nemen we onze eigen airfryer mee..probleem opgelost…zo leven we al een aantal jaren glutenvrij…er is best mee te leven hoor…maar het is niet altijd even leuk :(. Burger king en KFC zijn niet meer mogelijk jammer genoeg…daarentegen doet mc donalds wel goed zijn best

 8. Hoe weet jij dat de mini snickers van celebrations niet glutenvrij zijn ? Die heb ik net op helaas. Alle ingrediënten worden op het etiket op een hoop gegooid.

  • Hi Lucija, De reactie van Bianca is uit 2017 dat kan al lang weer veranderd zijn. Maar over het algemeen telt: als je het niet zeker weet, niet eten.
   Sterkte, ik hoop dat je niet ziek wordt.
   Groet, Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*