Coeliakie (spreek uit seuliakie) is een chronische darmziekte. Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Het wordt daarom ook wel glutenintolerantie genoemd.
Kort gezegd: Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt – ook al is het maar 1 kruimeltje – dan gaan zijn/haar darmen kapot.

Wat uitgebreider: Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Hierdoor is er een heel groot oppervlak dat voedingsstoffen op kan nemen. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, ontstaat er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Met alle gevolgen van dien.
![]() | ![]() |
Gezonde darm: darmvlokken zijn duidelijk aanwezig | Darm van onbehandelde coeliakie: darmvlokken zijn nagenoeg verdwenen |
Diagnose coeliakie
Lees hier hoe je de diagnose coeliakie krijgt.
Bij kinderen kan de diagnosestelling eenvoudiger. Je leest het hier: diagnose coeliakie bij kinderen.
Let er op: Blijf gluten eten totdat coeliakie geconstateerd of uitgesloten is! Lees hier waarom: Glutenvrij gaan eten zonder diagnose?
En als je wel gluten binnen krijgt, wat gebeurd er dan?
Als ik gluten binnen krijg, dan ga ik overgeven en krijg ik diarree.
Als Mirthe gluten binnen krijgt, krijgt ze diarree, wordt haar eczeem erger, wordt ze hangerig en heeft nachtmerries.
Daarnaast hebben we meer kans op allerlei ‘neveneffecten’, waar je in eerste instantie niets van merkt: tekorten aan voedingsstoffen, vermoeidheid, groeistoornissen, late puberteit, botontkalking, verminderde vruchtbaarheid en zwangerschapsproblemen, dunnen darmkanker, depressiviteit en neurologische problemen (bv duizelingen, hoofdpijn, tintelingen en storingen in de fijne motoriek). En op het ontwikkelen van andere auto-immuunziekten.
De enige manier om deze klachten te voorkomen of te bestrijden is het volgen van een dieet waarin gluten niet voorkomt. Dankzij het glutenvrije dieet kan het dunne darmslijmvlies zich herstellen. Heeft men eenmaal een overgevoeligheid voor gluten, dan blijft die het hele leven bestaan. Telkens wanneer de darmwand met gluten in aanraking komt, ontstaat er een beschadiging.
Ik heb al 20 jaar last van diaree en een opgeblazen gevoel mijniet darmen make veel lawaai dit werd door de dokter afgedaan met de opmerking u heeft een spastische dar’m is nooit naar gekeken heb ook hevige buikkrampen na het eten van brood en diaree aanval zo hevig dat ik het niet meer tegen kan houden slik konstant diareeremmers ben naar een andere dokter gegaan die heeft bloed afgenomen en nu wacht ik de uitslag af
Groeten ineke maters
Succes met wachten Ineke!
En als je vragen hebt, roep!
Beste Mirjam klopt het dat door het fermentatieproces er in gewoon bier (van gerst) geen of nauwelijks gluten meer zitten?
Nee, dat klopt niet. Daarvoor is het te weinig gefermenteerd.
Het klopt wel dat de meeste glutentests de gluten in bier niet kunnen detecteren, omdat het gefermenteerd is. Daarom moeten er speciale tests gebruikt worden voor alcoholhoudende dranken.