Glutenvrij eten zonder diagnose?

tarwe

Glutenvrije eten zonder diagnose?

Nee! Blijf gluten eten totdat je zeker weet of je coeliakie hebt! Coeliakie is meestal niet meer aan te tonen als je al glutenvrij eet. Dit omdat je darmvlokken zich dan herstellen en de antistoffen verdwijnen.
Waarom wil je weten of je coeliakie hebt? Als je de diagnose hebt…

 • weet je zeker hoe strikt je het dieet moet volgen. Als je coeliakie hebt, moet je elke kruimel gluten vermijden. Een goed voorbeeld hiervan is het aparte boterkuipje en het vermijden van houten lepels (want in de groeven blijven gluten achter). Want zelfs 1 kruimeltje kan darmschade veroorzaken, met alle mogelijke gevolgen van dien. Als je geen coeliakie hebt, hoef je het glutenvrije dieet niet zo strikt te volgen.
 • ben je er zeker van dat je niet voor niets het dieet volgt. Het dieet is zeer strikt en moet levenslang aangehouden worden. Het is soms echt geen pretje.
 • kun je aanspraak maken op een vergoeding voor het (dure!) dieet via de belasting en soms via de gemeente.
 • word je regelmatig gecontroleerd op ziektes die samenhangen met coeliakie. Coeliakie gaat namelijk vaak hand in hand met andere auto-immuunproblemen.
 • word je regelmatig gecontroleerd op eventuele vitamine-tekorten. Als het glutenvrije dieet volgt, is het moeilijker om voldoende vitamines binnen te krijgen. Glutenvrije producten bevatten meestal meer vet, suiker en zout en minder voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur.
  Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoe veel je er ook daadwerkelijk op neemt.
 • wordt je dieet eerder serieus genomen door anderen. Als je zwart op wit hebt staan dat je coeliakie hebt dan is dat voor anderen beter te begrijpen dan “ik eet geen gluten omdat ik me zo beter voel”.
 • mag je gratis kilo’s mee nemen in het vliegtuig (met een dieetverklaring van je arts).
 • mag je bij festivals je eigen eten mee nemen (met een dieetverklaring van je arts).
 • kun je het voor jezelf een plekje geven. De diagnose is voor veel mensen een mijlpaal, zodra ze eenmaal de diagnose hebben kunnen ze alle veranderingen makkelijker verwerken.
 • hoef je (als je later toch een diagnose wilt) geen vervelende glutenprovocatie te ondergaan. (Lees hier het verhaal van Christine)
 • tenslotte: als je toch coeliakie hebt en je gaat glutenvrij eten, dan herstelt je lichaam zich. Hierdoor is de reactie heftiger dan voordat je glutenvrij ging eten. Wat overigens niet wil zeggen dat als je heftiger reageert, dat je dan ook meteen coeliakie hebt. Je lichaam moet sowieso weer wennen aan glutenvol eten.

(bron: Ellie op het coeliakieforum. Dank je wel!)

Als blijkt dat je geen coeliakie hebt, kan je op zoek naar een andere reden van je klachten. Wellicht ben je glutensensitief, dan hoef je je iets minder strikt aan het dieet te houden, of is er toch een andere reden voor je klachten.


Meer lezen? Lees Zomaar glutenvrij gaan eten? en Glutenprovocatie, het verhaal van Christine.

15 antwoorden naar “Glutenvrij eten zonder diagnose?”

 1. Pingback: 500e bericht! | Ik ben glutenvrij

 2. Vanochtend naar dokter geweest en vervolgens zelf eens gaan googlen
  op “dunne ontlasting”.Nu begrijp ik er meer van,want ik heb ook last van onverklaarbare vermoeidheid en vage buikpijnen.Maandag terugkomen bij aanhoudende diaree,vervolgens kweekje…Wat voor een test is er voor de diagnose coeliakie?
  Alvast mijn dank voor deze site,wilde al produkten gaan kopen om te “testen”.

  • Beste Loes,
   Wat vervelend dat je je niet goed voelt. Dunne ontlasting kan inderdaad veroorzaakt worden door coeliakie. En ook vermoeidheid en buikpijn zijn veel voorkomende klachten.
   (Kijk eens op mijn blogpost Symptomen voor een niet uitputtende lijst: https://ikbenglutenvrij.nl/?p=6635)

   De normale test voor de diagnose coeliakie is niet een kweekje. Al moet er ook een kweekje gedaan worden om te controleren of er een parasiet in je darmen aanwezig is. Een parasiet kan ook darmschade veroorzaken.
   Nee, de normale diagnose gaat als volgt:
   1. bloedtest op het totaal Iga-gehalte en IgA-tTG (zijn gluten-antistoffen)
   2. Als deze bloedtest positief is, wordt je doorverwezen naar een internist of MDL-arts. Deze zal verdere onderzoeken doen om de diagnose coeliakie te kunnen stellen.

   Kijk voor het volledige verhaal op mijn blogpost https://ikbenglutenvrij.nl/?p=3903

   Ik wens je heel veel sterkte en succes. En als je nog vragen hebt, dan hoor ik die graag.

   Groet, Mirjam

   • Hallo Mirjam

    Ben meteen na je tip over eenvoudig bloedprikje mijn huisarts gaan bellen en helaas die doet dat niet dan moet je naar het lab en ik wil eigenlijk eerst zien of dit allemaal wel nodig is om verder onderzoek te plegen.

    Probeer nu via andere huisarts in Harlingen maar heb weinig hoop, als je nog een andere tip voor me hebt heel graag.

    Groetjes 

    Ankie

 3. Hoi Mirjam, 

  Een half jaar geleden is bij mij ook coeliakie vastgesteld. Ik lees regelmatig de berichten op je site, erg handig! Nu heb ik een vraag over bovenstaand bericht. Daar staat namelijk dat er kans is op vergoedingen. Hoe zit dat precies? Want tot op heden krijg ik niks vergoed.. 

  Gr. Marijke

 4. Pingback: Het glutenvrije dieet uitproberen, niet doen! | Ik ben glutenvrij

 5. Pingback: #coeliakiemaand: Enquete voor vrienden | Ik ben glutenvrij

 6. Pingback: overgevoelig voor gluten? | Ik ben glutenvrij

 7. Misschien een rare vraag, maar hoe snel zou je darmwand opnieuw beschadigd worden als je na een lange tijd glutenvrij intensief gluten begint te eten? Deze vraag omdat ik binnenkort een darmonderzoek laat doen en graag een officiële diagnose zou krijgen. En ik ben niet van plan zo’n darmonderzoek gauw weer te laten doen natuurlijk! ?

  • Helemaal geen rare vraag Anneleen!
   Er zijn richtlijnen voor glutenprovocatie. In het verleden bestond een glutenprovocatie uit drie maanden gluten eten, in een hoge dosis (20 gram per dag, terwijl de gemiddelde nederlander 15 gram per dag binnen kijgt). Daarna werd de termijn verkort tot 6 weken, een termijn die beter vol te houden is. Antistoffen meten kan het beste plaatsvinden vanaf 4 weken na de start van de glutenprovocatie, eerder zijn ze nog niet gestegen. De darmen zijn dan al beschadigd, dat gaat eraan vooraf. Uit onderzoek blijkt dat er bij een dosis van 5 gram gluten bij coeliakiepatiënten nog niet veel gebeurt. In de meeste gevallen gaan de antistoffen dan nog niet omhoog. Dus je moet wel een behoorlijke hoeveelheid gluten eten, om aan te tonen dat je coeliakie hebt.

   Maar uit nieuwe onderzoeken blijkt dat dat niet nodig is. Twee weken lang elke dag twee boterhammen eten is genoeg. Lees meer op het coeliakieforum: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24797.msg649489#msg649489

   Bespreek het met je arts. Hij weet er hopenlijk ook meer van.

   • Mijn mdl arts zegt dat ik voor de bloedtest idd. slechts 2 weken een kleine hoeveelheid gluten hoef te eten en dat 1 koekje per dag voldoende is.
    Ik wil daarom graag weten waar de info. dat dat 2 boterhammen per dag zou zijn vandaan komt.
    Ik ben gisteren begonnen en wil het ondanks de vervelende symptomen goed doen.
    Dus ik hoor het graag z.s.m.
    Alvast bedankt!

    • Beste Lis,
     Het is nooit bewezen hoeveel gluten genoeg zijn om de diagnose te stellen. Daarom wordt er van uit gegaan dat je zo veel mogelijk gluten moet eten, in ieder geval net zo veel als een normaal iemand zou eten. Twee boterhammen per dag vind ik nog steeds erg weinig. Momenteel wordt het volgende voorgeschreven: Eet de patiënt langer dan drie maanden glutenvrij, dan kan coeliakie alleen vastgesteld worden na een glutenprovocatie. De patiënt gaat in dat geval 6 tot 8 weken opnieuw gluten eten, ongeveer 10 gram per dag (dat is een hoeveelheid van 4 a 5 boterhammen). Voorafgaand aan de glutenprovocatie kan het genotype van de patiënt bepaald worden. Alleen patiënten met één of twee van de genotypen HLA-DQ2.2, HLA-DQ2.5 en HLA-DQ8 kunnen coeliakie ontwikkelen. Heeft een patiënt deze genen niet, dan is coeliakie (vrijwel) uitgesloten.
     Veel succes met je glutenprovocatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*