Interviews

Het glutenintolerantie-spectrum

Op mijn website belicht ik de verschillende aspecten van het glutenvrije spectrum. Immers, het glutenvrije dieet bestaat niet. Iedereen gaat anders met het dieet om. En daarnaast zijn er vele redenen om glutenvrij te gaan eten.

In mijn interviews laat ik mensen aan het woord die allemaal glutenvrij eten, maar allemaal een ander verhaal hebben.

Bijzondere verhalen

Antistoffen en coeliakie-genen

Blijvende klachten na diagnose coeliakie

Veruit de meeste mensen met coeliakie knappen op nadat ze met het glutenvrije dieet zijn gestart. Er is helaas een kleine groep die niet (genoeg) op knapt. In deze reeks interviewde ik 4 vrouwen. Geen positieve verhalen, wel iets wat (eindelijk) eens vertelt moet worden.

  • Lisanne werd eerst zieker toen ze glutenvrij ging eten.
  • Marina, bij wie de diagnose van 10 jaar geleden nog steeds een enorme impact op haar leven.
  • Martine knapte pas op toen ze strenger glutenvrij ging eten.
  • Hermien’s zus overleed aan de gevolgen van coeliakie.
  • En ook het verhaal van Margreth past hierbij. Margreth, heeft refractaire coeliakie.

Interviews met glutenvrije bloggers

De verzameling interviews met mij en gastblogs van mij vind je op Ik ben glutenvrij in de media.

Interviews met glutenvrije Bekende Nederlanders

Coeliakie en over/ondergewicht

gewicht-coeliakie

Het stereotype beeld van een coeliakiepatient is een (te) dun persoon, die na de diagnose op een normaal gewicht komt. Bij mij klopte dat min of meer. Maar dat dit stereotype niet altijd hoeft te kloppen, bewijzen de verhalen van Gerry en Chantal.

Barbara eet 1 maand glutenvrij

Barbara heeft de uitdaging van haar dochters aangenomen: Ze gaat net als haar dochters glutenvrij eten, een maand lang. Deze maand vertelt ze regelmatig hoe het gaat en waar ze tegen aan loopt.

Lees hier deel 1: Barbara stelt zich voor
Lees hier deel 2: De eerste week glutenvrij
Lees hier deel 3: Baby-bezoek en 2 keer uit eten
Lees hier deel 4: Huishoudbeurs en schaal bitterballen

Wel coeliakie, niet glutenvrij

bakker

Waarom kiezen mensen er voor om niet (volledig) glutenvrij te gaan eten? Ondanks de mogelijke gevolgen die het kan veroorzaken?
Ik was erg benieuwd en vroeg via Facebook mensen om hun verhaal te doen. Hier kan je de verhalen lezen:

Lees hier deel 1, over de onderzoeken en cijfers.
Lees hier deel 2, over een meisje van 14 die 1 dag per vakantie niet glutenvrij eet.
Lees hier deel 3, over een vrouw die verkeerd voorgelicht was door een arts.
Lees hier deel 4, over een vrouw die soms de verleiding niet kan weerstaan.

Wel glutenvrij, geen coeliakie

glutenvrij-schap

Veel mensen eten glutenvrij, terwijl ze geen (diagnose) coeliakie hebben.
Waarom eten ze glutenvrij? Waarom volgen ze zo’n lastig dieet? Ik startte een serie portretten:

Glutenvrij op reis


Heb je ook een bijzonder verhaal dat je (anoniem) wilt delen? Mail mij op info@ikbenglutenvrij.nl

En ook ik vertelde mijn verhalen ook in in kranten, tijdschriften, radio en op websites. Een lijst vind je op Ik ben glutenvrij in de media.