Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 8 – Peretta)

Delhaize Pommerloch glutenvrij

Veel mensen eten glutenvrij, terwijl ze geen (diagnose) coeliakie hebben.
Waarom eten ze glutenvrij? Waarom volgen ze zo’n lastig dieet? Ik startte een serie portretten.
Vandaag Peretta, die glutenvrij eet omdat ze Endometriose heeft.

1. Sinds wanneer eet jij glutenvrij?

Ik eet glutenvrij sinds 1 april 2016. Ik heb dit in overleg met mijn artsen gedaan, nadat ik zelf informatie had ingewonnen via vrienden, kennissen en (Endometriose) lotgenoten. Er is een dieet ontwikkeld voor mensen met Endometriose, maar ik heb ervoor gekozen om enkele maanden glutenvrij en lactosevrij door het leven te gaan om te kijken op welke wijze mijn lichaam daarop zou reageren. Dit blijkt bijna een jaar later nog steeds zeer positief!
 

2. Waarom ben je glutenvrij gaan eten?

Ik ben glutenvrij gaan eten, omdat ik aan chronische ziekte Endometriose lijd. Dit is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) voorkomt buiten de baarmoederholte. Dit weefsel zit dan op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik, zoals bijvoorbeeld op de darmen. Endometriose in de darmwand kan darmproblemen geven waardoor pijn bij de ontlasting ontstaat. De ziekte zorgt voor verminderde vruchtbaarheid, vermoeidheidsklachten, gewrichtspijnen en nog meer ongemakken. Door het vermijden van glutenvolle producten worden de darmen minder geïrriteerd, waardoor de pijnklachten minder worden. De darmen worden als het ware ontzien. 
 

3. Eet je volledig glutenvrij? 

Ja, ik eet volledig glutenvrij. Ik heb mij door de tijd heen bij heel veel verschillende Facebookgroepen aangemeld en daar heel veel lekkere recepten verzameld. Ik lees graag de ervaringen en blogs van anderen, zo volg ik bijvoorbeeld MissGlutenvrij en Het Meisje met de Voedselallergie. Op die manier heb ik mijn eetpatroon aangepast. Ik probeer graag nieuwe dingen uit. Ik heb zelf geen last van producten waarop staat: “kan sporen bevatten” of producten waarin “glutenvrije tarwebloem” is gebruikt, dus in dat kader ben ik misschien niet zo glutenvrij als enkele andere mensen met Coeliakie, al zijn er ook genoeg mensen met Coeliakie die hier ook geen hinder van ondervinden. De kans op kruisbesmetting in restaurants en dergelijke neem ik dan ook voor lief, helaas ben ik hiervoor enkele keren afgestraft door buikklachten door een ‘glutenfout’.
 
Een kleine kanttekening: het is mij opgevallen dat ook veel mensen met coeliakie glutenvrije gezondheidsproducten moeten gebruiken, zoals shampoo’s en bepaalde medicatie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier niet zodanig op let, omdat ik er (nog) geen problemen mee heb ondervonden. 
 

4. Heb je een coeliakie test gedaan, bloedtest of ook biopt?

Nee, ik heb dit niet gedaan. Althans, niet dat ik mij kan herinneren. In de aanloop naar de diagnose Endometriose zijn veel bloedtesten gedaan. Ik was toen ook nog wat jonger, wellicht dat er toen in een bloedtest naar buiten is gekomen dat ik niet aan Coeliakie leed. Ik kan mij namelijk herinneren dat ik in het begin van mijn klachten ben getest op diverse darmaandoeningen, omdat mijn pijnklachten daarvandaan leken te komen.
 

5. Wat is de reactie als je gluten binnen krijgt?

Op het moment dat ik gluten binnen krijg merk ik niet heel veel, maar vanaf een kwartier tot halfuur daarna voel ik dat ik last van mijn buik begin te krijgen omdat deze opzwelt. Ook krijg ik buikkrampen en veel last van diarree, helaas. Soms heb ik last van hoofdpijn en voel ik mij erg vermoeid.
 

6. Ik denk dat glutenvrij eten slechts voor een kleine groep mensen nuttig of noodzakelijk is. Hoe denk jij hierover en waarom?

Ik denk dat glutenvrij eten dus slechts voor een bepaalde groep mensen nuttig (en helaas ook vaak noodzakelijk) is. Echter beperkt deze groep zich niet tot de mensen met Coeliakie. Ik vind het jammer dat er veel mensen zijn die alleen denken dat mensen met coeliakie baat hebben bij een glutenvrij leven. Vaak wordt onderschat dat er nog talloze ziektes en aandoeningen zijn waar glutenvrij eten een deel van de klachten kan verminderen. In dat kader vind ik het belangrijk dat glutenvrij eten geen ‘hype’ wordt, zoals nu regelmatig lijkt. Aan de andere kant ben ik wel blij met het feit dat steeds meer restaurants zich verdiept hebben in de wereld van de gluten, en daarom steeds gemakkelijker een glutenvrij menu kunnen aanbieden.
 

7. Heb je verder nog aanvullingen?

Ik zou graag de vrouwelijke lezers willen ‘waarschuwen’. Iedere vrouw heeft natuurlijk last van menstruatiekrampen, maar er zijn natuurlijk (pijn)grenzen. De klachten die vrouwen met Endometriose hebben, hangt sterk samen met de ernst ervan en vooral de plaats van de haarden. Heb jij of ken jij iemand die veel last heeft van onder andere abnormaal bloedverlies, fertiliteitsproblemen, chronische vermoeidheid, darmproblematiek, (lage) rugpijn? Laat dan nagaan of er Endometriose in het spel is. Helaas lijd 1 op de 7 vrouwen aan deze ziekte. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreidere Endometriose nauwelijks of geen klachten, andere hebben bij milde vormen veel klachten. De diagnose laat vaak lang op zich wachten, waardoor klachten vaak verergeren en een kinderwens op het spel kan komen te staan. Ik zou dan ook iedereen op het hart willen drukken om bij twijfel langs de (huis)arts te gaan en een verwijzing naar een gynaecoloog te vragen. Wil je meer informatie, neem dan een kijkje op de website van de Endometriose Stichting (www.endometriose.nl).


Dank je wel Peretta voor je verhaal.
Wat fijn dat ook jij baad hebt bij het glutenvrije dieet!

2 antwoorden naar “Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 8 – Peretta)”

  1. Hoi,
    Ik heb endometriose ,ben 3 keer geopereerd hieraan ,hormoon therapie gehad .Ook heb Ik coeliakie en lactose-intolerantie maar ik heb nog nooit gehoord van een dieet voor endometriose. Hoe heet dit dieet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*