Nieuw? Start hier

Ik ben glutenvrij, want ik heb coeliakie.
Of eigenlijk: Wij zijn glutenvrij, want wij hebben coeliakie. Want ook mijn dochter Mirthe (2011) heeft coeliakie.

Ikbenglutenvrij.nl gaat over coeliakie en ons glutenvrije leven. Ondertussen schreef ik al meer dan 1.500 blogposts. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste categorieën en pagina’s van mijn blog. Met daaronder een aantal van de meest interessante artikelen.

Wat is coeliakie? (voor beginners)

Coeliakie (spreek uit seuliakie) is een chronische darmziekte. Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Het wordt daarom ook wel glutenintolerantie genoemd.

Is er net coeliakie geconstateerd? Of je denkt dat je coeliakie hebt. Wat moet je weten? Hoe wen je aan het glutenvrije leven? Kijk eerst eens bij Eerste hulp bij coeliakie. Hier staan 30 tips die je helpen met die eerste moeilijke stappen in de glutenvrije wereld.

Kijk daarna ook eens bij:

Wat is coeliakie? (voor gevorderden)

Coeliakie is een lastige ziekte. Niet alleen voor coeliakie-patiënten, ook voor artsen. Het is een veelzijdige ziekte, waarvan nog veel onbekend is. Lees meer over de medische kant van coeliakie:

Coeliakie en kinderen

Als je kind coeliakie heeft, loop je tegen hele andere dingen aan dan als je zelf coeliakie hebt.
Je moet hem/haar goed informeren, je moet zijn/haar omgeving goed informeren. En hoe zorg je dat je kind een zo onbezorgd mogelijke jeugd heeft? Je leest er alles over in de categorie Coeliakie en kinderen. Bijvoorbeeld:

Maar ook andersom: Jij heb coeliakie en je kind niet, hoe blijf je zelf glutenvrij als je kind dat niet is?

Zwanger/baby

Coeliakie kan invloed hebben op je vruchtbaarheid en je zwangerschap.

En wanneer en hoe start je met gluten bij je baby? Je leest er alles over in de blogpost glutenintroductie

Handige lijstjes

Ik maak regelmatig lijstjes. De meeste lijstjes vul ik regelmatig aan en zijn dus meestal up-to-dat. Kijk eens bij:

Recepten

Mijn website is geen recepten-site. Maar er staan natuurlijk wel recepten op. Dit zijn mijn favorieten:

Filmpjes

Wat zijn er veel leuke en interessante filmpjes gemaakt over coeliakie!
Deze zijn erg leuk voor kinderen:

En deze leggen goed uit wat coeliakie is en doet:

Glutenvrij uit eten

Er was een tijd dat ik nauwelijks uit eten durfde. Dat ik al misselijk werd voordat ik überhaupt een hap gegeten had. Misselijk van angst om ziek te worden.

Ik besloot dat ik dat niet wilde. Ik besloot dat ik weer wilde genieten van uit eten gaan. Sinds 2018 houd ik bij waar wij uit eten gaan. Omdat ik nu best vaak buiten de deur eet. Omdat ik anderen ook wil inspireren om zich niet tegen te laten houden.

Glutenvrij op vakantie

Glutenvrij op vakantie gaan, is misschien wel het moeilijkste van het hebben van coeliakie. Want je bent uit je normale ritme, waar kan je je eten kopen en je moet vaak vreemden vertrouwen die zich met jouw eten bemoeien. In de catagorie Glutenvrij op vakantie zette ik tips en ervaringen op een rijtje. Hierbij alvast 5:

Gastblogs

Een van de doelen van mijn blog is om coeliakie bekender te maken. Maar omdat iedereen die hier op mijn blog komt al iets met coeliakie heeft, schrijf ik ook regelmatig gastblogs. 

Daarnaast plaats ik regelmatig gastblogs/interviews op mijn website. Hierin belicht ik verschillende aspecten van het glutenvrije spectrum. Immers, het glutenvrije dieet bestaat niet. Iedereen gaat anders met het dieet om. En daarnaast zijn er vele redenen om glutenvrij te gaan eten.

In mijn interviews laat ik mensen aan het woord die allemaal glutenvrij eten, maar allemaal een ander verhaal hebben.


Wil je nog meer tips voor te lezen artikelen? Kijk eens naar Mijn favoriete blogposts, die ik schreef op 15 oktober 2014 voor #wijbloggenglutenvrij.