coeliakie is geen allergie

Iemand schrijft op het coeliakieforum:

Ik noem het naar onbekenden ook vaak allergie. Klinkt ernstiger en snappen mensen tenminste.

Ik noem het juist nooit een allergie. De twee belangrijkste verschillen zijn:

  • Een allergie kan over gaan en coeliakie niet;
  • Bij een allergie gaat het alleen om de gevolgen nu (hoe ernstig die ook kunnen zijn). Coeliakie gaat ook om de mogelijke gevolgen op lange termijn.

Maar hoe zit het nu precies? Op wat voor manier reageert je lichaam anders bij een allergie dan bij coeliakie?

Bron foto

Prof.dr. Frits Koning, immunoloog van het Leids Universitair Medisch Centrum, schreef voor het vakblad Annals of Nutrition and Metabolism een overzichtsartikel over de gevolgen van gluten. En ik las het weer op Mare online:

Coeliakie is geen allergie, al zijn de gevolgen vergelijkbaar’, legt Koning uit. ‘Een allergie werkt met antilichaampjes, en coeliakie draait om cellen van het immuunsysteem, de zogeheten T-cellen in de darmen. Die maken een foutje, en reageren op gluten. Het knappe van het immuunsysteem is dat het steeds beter gaat werken tegen dingen die het eerder heeft gezien: het blijft paraat, dankzij speciale geheugencellen. Iemand met coeliakie is als het ware gevaccineerd tegen gluten. In theorie zou je na een jaar of twintig van je coeliakie af kunnen zijn, net zoals vaccinaties uitgewerkt raken. In de praktijk is het onmogelijk om twintig jaar lang geen gluten binnen te krijgen. We kunnen niet eens vaststellen of iets wel echt voor de volledige honderd procent glutenvrij is, omdat er grenzen aan de meetmethode zitten.

Interessant artikel trouwens, van Mare Online: Dansen door dit mijnenveld, het gevecht tegen gluten.

4 antwoorden naar “coeliakie is geen allergie”

  1. Dit is wat ik laatst op een blog las:

    “Uit het bloedonderzoek kwam naar voren dat ik geen glutenallergie heb, gelukkig heb ik geen Coeliakie. Mijn internist gaf aan dat gezien mijn ervaringen tijdens de 10 dagen gluten eten het wel duidelijk leek dat ik glutenintolerantie heb, maar voegde hij eraan toe, dat kunnen we niet vaststellen”

  2. Pingback: Coeliakie, allergie en intolerantie. Wat zijn de verschillen? - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

  3. Pingback: Hoe krijg je coeliakie? | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*