#wijbloggenglutenvrij: Gluten in non-food

 1. Eindelijk schrijf ik weer eens een brief aan mijn penvriendin.
  Ik vouw de brief op, stop h’m in de enveloppe en lik deze dicht.
 2. Het is jaarfeest in de speeltuin. Mijn dochters willen graag geschminkt worden. Ze staan een tijdje in de rij en komen prachtig versiert terug.
 3. Ik heb een hoofdpijn en leen een paracetamol bij een collega.
 4. Mirthe speelt bij een vriendinnetje. Ze zijn de hele middag heerlijk aan het kleien.
 5. Ik logeer bij mijn ouders. Ik ben mijn eigen tandpasta vergeten en leen even die van hun.
 6. Ik zit bij de tandarts. Met zijn behandschoende handen kijkt hij in mijn mond.

Deze voorbeelden gaan niet over eten. Maar toch moeten mensen met coeliakie hier opletten. Hoe zit het ook al weer met gluten in non-food?

Vandaag is het weer #wijbloggenglutenvrij en schrijven we over gluten in non-food. Onder aan deze blog kan je lezen wie er deze maand mee doen.

Puntsgewijs behandel ik bovengenoemde voorbeelden. Hierbij citeer ik veel van de pagina Gluten in non-food van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Gluten in Enveloppen?

 1. Eindelijk schrijf ik weer eens een brief aan mijn penvriendin.
  Ik vouw de brief op, stop h’m in de enveloppe en lik deze dicht.

Gom gebruikt als plakmiddel op postzegels en enveloppen is glutenvrij.”

Gluten in Schmink?

2. Het is jaarfeest in de speeltuin. Mijn dochters willen graag geschminkt worden. Ze staan een tijdje in de rij en komen prachtig versierd terug.

Bij de productie van make-up, lippenbalsem, gezichtscrèmes, shampoos en dergelijke worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. De kans echter dat dat leidt tot beschadigingen in de darm is minimaal. Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie. Raadpleeg uw huisarts of een dermatoloog.”

In principe kan het dus geen kwaad om cosmetica te gebruiken. Maar voor de zekerheid zegt Mirthe altijd dat ze niet rond haar mond geschminkt mag worden.

Al eerder schreef ik over gluten in mijn shampoo. Cosmetica die in de buurt van mijn mond komt (lippebalsem, dagcreme) bekijk ik toch voor de zekerheid de ingrediënten. Welke ingrediënten? Lees mijn blog Gluten in cosmetica.

Gluten in Medicijnen?

3. Ik heb een hoofdpijn en leen een paracetamol bij een collega.

In sommige medicijnen zit gluten in de vorm van tarwezetmeel, hoewel gebruik van deze hulpstof wordt ontmoedigd. Of dat het geval is, kunt u nagaan in de Geneesmiddelen Informatiebank voor Mensen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.”

Ikzelf controleer altijd de ingrediënten voordat ik een medicijn koop en/of gebruik.

Gluten in knutselmaterialen?

4. Mirthe speelt bij een vriendinnetje. Ze zijn de hele middag heerlijk aan het kleien.

“Speelgoed, vooral potloden, lijm, vingerverf en krijt, kunnen ook gluten bevatten. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor kinderen met coeliakie. Het is dus belangrijk glutenvrije materialen aan te schaffen.”

Gelukkig is Mirthe groot genoeg om te beseffen dat ze meteen na het knutselen haar handen moet wassen. Bij kleien maken we ook meteen de tafel en de vloer schoon.
Maar soms is ze moe en stopt ongemerkt toch haar vingertjes in haar mond. Thuis en op school hebben we daarom alleen glutenvrije knutselmaterialen. Op school heeft Mirthe zelfs haar eigen bak klei! Op initiatief van de school: Want daar kunnen kruimeltjes van andere handjes in blijven zitten.

Gluten in tandpasta?

5. Ik logeer bij mijn ouders. Ik ben mijn eigen tandpasta vergeten en leen even die van hun.

“Normale tandpasta is altijd glutenvrij. Speciale tandpasta voor rokers en kleefpasta’s voor kunstgebitten en anti-rokers tandpasta kunnen echter wel gluten bevatten.”

Gelukkig gebruiken mijn ouders normale tandpasta!

Gluten bij de tandarts?

6. Ik zit bij de tandarts. Met zijn behandschoende handen kijkt hij in mijn mond.

Hier kan ik helaas niets over vinden. Zitten er gluten in handschoenen? Zitten er gluten in verdovingen? Zitten er gluten in vullingen of andere tandarts-materialen?
Al het goed is heeft je tandarts hier informatie over. Altijd even melden en vragen dus!

#wijbloggenglutenvrij

Wie blogt er deze maand nog meer mee?

13 antwoorden naar “#wijbloggenglutenvrij: Gluten in non-food”

 1. Leuke blog geworden Mirjam! 🙂
  Mijn tandarts vertelde me dat er geen allergenen in hun materiaal mogen zitten. Daar bedoelde hij dan alleen allergenen uit voeding mee en niet als je niet tegen latex kan of iets dergelijks. Dus eigenlijk vraag ik er bij mijn tandarts nooit meer naar.

 2. Leuke blog! Eerlijk gezegd denk ik daar weinig over na …. Voor alle zekerheid mijn tandarts gevraagd naar de poeder in de handschoenen: indien ze gepoederd zijn, dan is dat met maiszetmeel. Bij doucheprodcten let ik er wel altijd op dat er geen microplastics inzitten …

 3. Ik heb mij eigenlijk nog nooit gerealiseerd dat er ook bij zoveel non-food producten een gevaar voor gluten is. Volgens mij ben ik met mijn glutensensitiviteit niet zó gevoelig voor gluten dat ik ook op dit soort producten reageer, maar je weet maar nooit. Ik heb ook een koemelkallergie en daarvan weet ik wel dat ik moet opletten met producten als medicijnen en tandpasta, aangezien daar ook lactose en melk in kan zitten…

   • prachtige aktie! dat schrijven.He geeft rust en is iets moois van je zelf.

    t gekste waar ik gluten in heb gevonden was pindakaas en b merk cola.?frisdrank.
    IK geef mijn huisdieren ook bewust glutenvrije voeding en die is nog gezonder ook. Voor honden katten en konijnen.nl van Eukanuba.Prins of Royal Canin(voor honden) en snoepjes dan geef ik een andere smaak brokjes van het zelfde merk. vinden ze super lekker!.envoor Konijnen koop ik Medows Menu. die zijn zeer compleet, slijt hun tanden goed en geeft stralende vacht.Als de huisdieren zich schoon likken,dan kan ik hun onbeperkt aaien zonder dat ik direkt ! handen moet wassen. en de die3ren gaat het ook zo goed mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*