Glutenvrij en kinderdagverblijf

Gister plaatste ik een blog, waarin ik scheef dat Mirthe’s glutenvrije leven op het kinderdagverblijf heel goed gaat.

Helaas is deze week de laatste week op ‘ons’ kinderdagverblijf. Het is failliet gegaan. Met een aantal kinderen, in een ander gebouw, bij een andere organisatie, gaan we nu door. Er gaan een paar oude leidsters mee, maar er komen ook een paar nieuwe bij.

Morgen hebben we het intake gesprek. Ik heb een lijst gemaakt met punten die ik met hen ga bespreken. Het is vergelijkbaar met de lijst die ik ooit voor ‘ons’ kinderdagverblijf maakte, maar heeft een deel voortschrijdend inzicht.

Informatiemapje over coeliakie

Ideeën voor Glutenvrij

 • Mirthe heeft een bak waar haar spulletjes in staan
 • Wij geven Mirthe elke dag boterhammen o.i.d. mee
  Kunnen deze eventueel ook in de vriezer?
 • Mirthe heeft een aantal eigen potten zoet beleg.
  Daarnaast heeft ze een eigen doosje in de koelkast voor kaas en vleeswaren. Bij binnenkomst gaan er rechtstreeks een aantal plakken in Mirthe’s doosje (ter voorkoming van kruisbesmetting)
  We kunnen ook kiezen voor ‘hotel-beleg’.
  We kunnen ook kiezen voor thuis smeren.
 • Mirthe heeft een trommeltje met crackers, beschuit, soepstengels e.d.
 • Mirthe heeft een trommeltje met koekjes
 • Mirthe is gek op kaas en op (yoghurt) rozijntjes
 • Mirthe heeft een trommeltje met traktaties (omdat ze de meeste traktaties niet mag hebben).
 • Mirthe heeft in de diepvries een paar (versierde) cupcakejes in de diepvries voor verjaardagen e.d.
 • Knutselmaterialen kunnen ook gluten bevatten
 • Speciale gelegenheden, zoals Sinterklaas en verjaardagen van de leidsters graag minimaal een week van te voren overleggen, zodat wij kunnen zorgen voor soortgelijke vervanging.
 • Uitleg andere kinderen:
  Voorleesboekje ‘Ik ben Mirthe en je moet weten’
 • Brood smeren aan het aanrecht, zodat er geen verwarring ontstaat.
 • Haar eten op een dienblad zetten zodat er een gluten vrije zone is voor haar

7 antwoorden naar “Glutenvrij en kinderdagverblijf”

 1. Je schrijft dat jullie zelf brood mee geven. Bij het KDV van mijn dochter bestellen ze alles via Albert (AH) en na overleg bestellen ze daar ook GV brood wat dus altijd op voorraad in de vriezer ligt. Ook koopt haar vaste leidster in haar eigen tijd eigen tractaties voor haar bij de natuurwinkel. Is dat iets wat ze niet zouden willen doen, of willen jullie dat zelf niet?
  Hier denken niet alleen de leidsters erg mee, maar zelfs de kinderen die nu ook de etiketten “lezen” (= staat er een “veertje” op dan mag mijn dochter het ook eten)

  • Wij kennen de nieuwe leidsters nog niet. Dus we weten ook nog niet hoe meedenkend ze zijn.
   Maar buiten dat: Ik doe regelmatig glutenvrije boodschappen, die paar tractaties doe ik er makkelijk bij. En voor zo’n leidster kan dat een hele opgave zijn. Ik weet ook wat lekker is en wat niet, wat Mirthe eet en wat niet. Daarnaast vind ik het glutenvrije eten bij de natuurwinkel vaak onnodig duur.
   Ennuh, het brood van de AH vind ik niet te eten…

   Maar dank je wel voor het meedenken!
   Ik ben benieuwd hoe jullie het verder doen. Qua schoon blijven, wat ze krijgt en hoe jullie de leisters hebben ingelicht.

   • Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat eten op een dienblad een beter idee zou zijn. Wel een goede tip, die ga ik nog even inbrengen.

    Toen mijn dochter coeliakie bleek te hebben heb ik eerst met de vestigingsmanager overlegd, en daarna met haar vaste leidster. Die heb ik ook info van de NVC gegeven en dingen mondeling toegelicht. Ze kwam gelijk zelf met het idee om aparte borden, beker, bestek, bakje voor lekkers te kopen. Daar hoefde ik zelf niet eens mee te komen. Dat heeft ze ook nog eens in haar eigen tijd gedaan.

    Eerst gaf ik haar zelfgebakken brood mee, maar ze vond/vind het brood van de AH lekkerder (:-) smaken verschillen), en aangezien ze toch bij de Ahold bestellen scheelt dat mij weer kosten. Tractaties wilden ze zelf kopen maar dan vragen ze mij altijd wat mijn dochter lekker vind en dat kopen ze.
    Ik heb ze aangegeven dat ik het ook 1 week van te voren wil weten als er iets speciaals is (kerstlunch, sinterklaas, iets leuks tussendoor). En nu spreken ze me of aan als ik haar kom halen of brengen of ze emailt me (vind ik ook erg makkelijk). Dan overleggen we wat de bedoeling is en zorg ik ervoor dat ze wat meeheeft.
    Ze hebben laatst bijvoorbeeld met de kinderen pizza’s (op pita broodjes) gemaakt en toen heb ik gezorgd voor pizza deeg (van die braziliaanse kaasbroodjes mix) in bakpapier, die ze zelf in hun oven af konden bakken. Zelf hadden ze bij de Jumbo GV pastasaus gekocht voor erop. Er was nog heel veel van dat potje over en dat hebben we zelfs zo mee naar huis gekregen.

    Ik weet niet of jullie KDV onderdeel is van een grote organisatie, maar zoals bij ons is er op het KDV budget voor dieet voeding, aangezien ze ook gewoon mee zou eten daar als ze geen coeliakie zou hebben en zoals je ook al schrijft, alles duur genoeg is, vind ik het heel prettig dat ze dingen bestellen en kopen voor haar.

    De kinderen in haar groep zijn er ondertussen heel alart op en kijken dus ook op alle potjes etc of mijn dochter het mag. Ze zit altijd naast de juf zodat die haar als eerste kan helpen en op kan letten of ze niet per ongeluk iets verkeerds in haar mond stopt.

    Ben benieuwd hoe het met het nieuwe KDV bij jullie zal gaan.

 2. Lees net je bericht onder dit blog, dat Mirthe alleen maar krentenbolletjes eet momenteel… dan gaat mijn idee dus niet op.

 3. Pingback: 500e bericht! | Ik ben glutenvrij

 4. Pingback: in de herhaling: glutenvrij en kinderdagverblijf | Ik ben glutenvrij

 5. Pingback: Wij gaan weer (glutenvrij) naar school! | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*