Glutenvrij uit eten eerste helft 2019

Vorig jaar begon ik bij te houden waar wij uit eten gaan. Omdat er een tijd was dat ik nauwelijks uit eten durfde. Omdat ik nu stiekem toch best vaak buiten de deur eet. Omdat ik anderen ook wil inspireren om je niet tegen te laten houden!

De eerste helft van dit jaar gingen we 23 keer uit eten (en werden geen enkele keer ziek!).

LET OP: Dat ik ergens glutenvrij heb gegeten zonder ziek te worden, betekent niet dat het altijd goed gaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen glutenvrije dieet. Vraag na, kom voor jezelf op, stel open vragen en vertrouw je onderbuikgevoel.

19 januari: DLC restaurant Amersfoort

glutenvrij-dlc-amersfoort

Op Erik’s verjaardag aten wij bij DLC. We hadden immers wat te vieren! Ik at kabeljauw met zoete aardappelpuree, spinazie en gefrituurde pastinaak. De smaken versterkten elkaar, heerlijke combinatie!
Dochterlief lustte niets van de kaart. Dus speciaal voor haar maakten ze een bordje met dingen die ze wel lekker vindt: blokjes kaas, eitje, tomaatjes, …

26 januari: Feestje vriendin, catering door Butifarra

Een vriendin werd 50 en vierde dit met een open podium voor vrienden en familie. Er bij was een speenvarken aan het spit en veel ander lekkers, gemaakt door Butifarra.
Van te voren kon de catering niet goed aangeven of ze glutenvrij konden serveren. Ik ging er dus met gemengde gevoelens heen: Zou ik alleen even voor een borrel gaan of kon ik ook voor het eten blijven? Na een gesprekje met de kokkin vertrouwde ik het genoeg om te blijven. Eigenlijk was alles bij het voorgerecht glutenvrij, behalve het brood dat ook op het buffet kwam te liggen. De kokkin maakte voor mij een heerlijk bordje met voornamelijk gegrilde groentes geïnspireerd op de keuken van het midden oosten. Voor het hoofdgerecht had ze geen bordje voor mij gemaakt en omdat er al vele mensen voor mij waren geweest bij het buffet, durfde ik dat niet meer aan.

28 februari: Gebaksjuwelier Culemborg

glutenvrij-taartje-bij-de-gebaksjuwelier

1 maart: Vapiano Amsterdam:

Na een dagje Nemo hebben we lekker gegeten bij Vapiano in Amsterdam. Ze waren heel secuur met glutenvrij en kruisbesmetting en wilde ze voor Mirthe een gerecht maken buiten de kaart om (glutenvrije pasta zonder saus, met kaas).
Toch is het voor ons niet voor herhaling vatbaar: Er is geen bediening, je moet je gerechten zelf ophalen. Omdat er voor elk gerecht een andere rij is, krijg je dus niet tegelijk te eten. En die rijen zijn erg lang… Ik denk dat wij wel een half uur in de rij hebben gestaan voordat we aan de beurt waren. En helaas was er die dag voor ons geen glutenvrij pizza…

10 maart: Kip&Ei Dubbel op in Almere

glutenvrij-bij-kip-en-ei

Na een leuk bezoek bij Almere Zoo, streken we neer bij Kip & Ei Dubbel-op.
Ze zijn aangesloten bij de Horeca Alliantie van de NCV en weten inderdaad perfect van glutenvrij en kruisbesmetting. Ik vond de pannenkoeken van mijn dochters wel erg veel op elkaar lijken. Maar het blijkt dat alle pannenkoeken glutenvrij zijn!

Ook leuk te combineren met een een bezoekje aan 1 van de andere uitjes op Stadslandgoed De Kemphaan, zoals Stichting Aap.

30 maart: The Food Club in Utrecht

limonade-bij-thefoodclub

Ik had Mirthe al heel lang beloofd dat we een keertje met z’n tweeën een High Limonade gingen doen bij glutenvrij restaurant The Food Club. In maart was het eindelijk zo ver. We hebben genoten van de reis met de trein er heen, van de lekkere gebakjes en het warme welkom. Helaas vond Mirthe de limonades niet zo lekker, en hield ze het liever bij een appelsap.

3 april: Restaurant ZoetWater in Nieuwkoop

Voor mijn verjaardag nam mijn broer mij mee naar restaurant ZoetWater. Ik wilde daar al langer een keer heen. Liefst toen het nog een volledig glutenvrij restaurant was, maar nu nog steeds. De eigenaar heeft coeliakie, ze zijn dus perfect ingespeeld op glutenvrije maaltijden.

De rit er heen was prachtig, door het Hollandse polderlandschap. Als je ’s zomers op het terras kan zitten is het vast prachtig! Wij zaten binnen, ook niet verkeerd, maar de geparkeerde auto’s verstoorden het uitzicht.

Maar het belangrijkste was dat we heerlijk onbezorgd hebben gegeten: Glutenvrij brood met kruidenboter, amuze popcorn met cajunkruiden en koriander dip, voor een tonijn carpaccio en hoofd makreel.
En mijn broer smulde van het vegetarische menu, dat speciaal voor hem was samen gesteld.

glutenvrij-diner-bij-ZoetWater

April: IJs bij IJs van Vitelli in Amersfoort

En toen was de ijsboer weer open!
Wij komen regelmatig bij IJs van Vitelli voor een ijsje MET glutenvrij hoorntje. Al het ijs is glutenvrij en ze gaan goed om met kruisbesmetting.

Wil je ook een ijsje met een hoorntje, kijk dan eens op de lijst van ijssalons die niet alleen glutenvrij ijs hebben, maar ook glutenvrije hoorntjes!

1e paasdag: friet en snacks van Alida’s smulpaleis in Roden

Na een familie-bezoek haalden we een lekkere makkelijke avond-maaltijd bij Alida’s.
Ik een kroket, Mirthe een frikadel. Mmm!

29 april: frietje bij Oma’s eethuis in Dierenpark Amersfoort

We hebben weer een abonnement bij het Dierenpark!
Omdat we in de buurt wonen, eten we meestal niet in het Dierenpark. Ik heb de ervaring dat het glutenvrije assortiment van het dierenpark regelmatig wijzigt (ten goede en ten nadele). Binnenkort ga ik daarover in gesprek met het dierenpark!
Maar een frietje bij Oma’s eethuis gaat er altijd wel in. Hier hebben ze wel verstand van glutenvrij eten klaarmaken.

9 mei: friet en frikadel bij Dinopark Zwolle

Schoolreisje. Ik zou ook mee, maar was helaas ziek. Mirthe at wel lekker en goed rekening met kruisbesmetting: Aparte frituurpan, plastic handschoenen, aparte zakjes mayonaise en ketchup.

21 mei: ijsje bij Tutti Gelati in Amersfoort

We hadden wat te vieren, dus we fietsten naar de stad voor een ijsje. Helaas was IJs van Vitelli dicht, dus fietsten we door naar het Eemplein, naar Tutti Gelati.
Het ijs was wel aardig, maar van kruisbesmetting hadden ze weinig kaas gegeten. Na goede instructies van mij is het toch goed gekomen. Maar de volgende keer fietsen we gewoon door naar IJssalon San Marco. Die heeft wel verstand van kruisbesmetting EN heeft glutenvrije hoorntjes.

23 mei: hamburger bij McDonalds Utrecht Leidse Rijn

Mirthe moest bloed prikken bij het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis. Dit vindt ze verschrikkelijk! Daarom krijgt ze altijd een beloning. Deze keer koos ze er voor om bij de McDonalds te eten.

26 mei: kamp

Mirthe ging op kamp. Er gingen nog 2 glutenvrije meisjes mee. Met z’n 3-en vormden ze ‘Team Glutenvrij” en mochten zelfs de bonte avond presenteren!
De moeder van de oudste (16 jaar) had alle maaltijden voorbereid. Het meisje zelf keek toe op de bereiding op het kamp en zorgde dat er geen kruisbesmetting zou plaats vinden.
Super! Als jullie dit lezen: Nogmaals bedankt, Mirthe heeft een super-kamp gehad.

31 mei: lunch bij Theehuis ’t Hunebed in Havelte

Een restaurant met speeltuin en vlak bij een aantal hunebedden. Perfect voor een familie-bijeenkomst. We speelden, aten en deden ook nog even cultureel met een leuke wandeling over de hei.
Mirthe at een pannenkoek, ik een boterham met pikante kip.

8 juni: openingsfeestje bij Bakkerij Puur in Soest

Een tijd geleden kwam ik in contact met Anouk. Ik kwam er achter dat zij een glutenvrije bakkerij wilde openen. En nog wel in de buurt van mijn woonplaats!
Op 8 juni was het zo ver: De deuren gingen open en ik was uitgenodigd voor het openingsfeestje. Fantastisch!

Veel succes Anouk en tot veel ziens.

13 juni: ijsje bij The Free From shop in Apeldoorn

Eindelijk kwamen we eens op een doordeweeksedag langs Arnhem. Eindelijk hadden we eens de tijd om bij de Free From shop te kijken, 1 van de 6 glutenvrije supermarkten van Nederland. Om dat te vieren kochten we veel meer dan ik eigenlijk van plan was, waaronder een doos ‘cornetto’s’ van Consenza. Mmmm!

13 juni: mee eten bij Stayokay hostel Gorssel (bij Deventer)

We logeerden een nachtje bij Satyokay in Gorsssel. Leuk ‘pippi’-hostel, heerlijk Wikkelhouse en lekker glutenvrij eten.

14 juni: ontbijt bij Stayokay hostel Gorssel

14 juni: poffertjes bij De Spelerij in Dieren

Kennen jullie De Spelerij? Die is echt leuk! Een speeltuin waarbij je zelf, gezamenlijk de toestellen in beweging moet zetten. En daarbij een ‘Uitvinderij’ waarbij je heel veel mag zagen/verven/stansen/buigen/…
Wij waren daar op een hele rustige dag. Studiedag, dus niet veel andere kinderen en geen schoolreisjes. En we hebben ons er van 10 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds vermaakt!

Als lunch had Mirthe poffertjes. Maar ze hadden nog meer glutenvrij.
Ik had mijn eigen lunch mee en kocht dus niets.

14 juni: hamburger bij McDonalds Barneveld

En na zo’n leuke, lange dag aten we even snel een hamburger bij de McDonalds.

23 juni: Nacho’s bij Café Harlem in Amsterdam

Eva had op school een project gedaan over Anne Frank. Ze wilde graag het Achterhuis in het echt zien, dus met z’n tweeën gingen wij naar Amsterdam.
Fijn om met z’n tweeën er uit te zijn, fijn om haar wat bij te brengen van onze geschiedenis. En fijn om na het serieuze deel ook even samen te kunnen genieten van Amsterdam en het mooie weer.

We liepen door de Jordaan, via Restaurant Spingaren (die helaas gesloten was) naar de Haarlemmerdijk. Daar stuitte we op een eetcafé waar ik vaak at toen ik nog in Amsterdam werkte (voordat ik glutenvrij moest gaan eten). Vanwege de warmte serveerden ze niet alles van de kaart, maar de Nacho’s met jalapenos zonder jalapenos die wij deelden, waren erg lekker!

28 juni: In de Tonne in Hellendoorn

We gingen naar Avonturenpark Hellendoorn. Het schijnt dat je daar ook goed glutenvrij kan eten. Maar wij hadden lunch mee. En gingen nog een rondje in de achtbaan, en nog een rondje in de wild water val, en nog een keer van de waterglijbaan, en nog een rondje in …
En toen was het opeens sluitingstijd en konden we niet meer op het park eten.

Met hulp van de hotspotkaart van Maak het glutenvrij vonden we In de Tonne in het dorp Hellendoorn. En daar konden we inderdaad prima eten! Mirthe een frietje met een gekookt ei en appelmoes. Ik een poke bowl.


Wil je weten waar ik vorig jaar uit eten ging? Je leest het hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *