Glutenvrij in Thailand

Voordat ik de diagnose coeliakie kreeg en voordat we kinderen kregen, reisden we veel. Vandaar dat het bij mij weer begint te kriebelen als ik reisverhalen lees. Daarom ben ik ook erg blij dat Riana haar verhaal over glutenvrij in Thailand op mijn site wil delen!

Ik ben extra geïnteresseerd in Thailand als glutenvrij vakantieland, omdat ik een tijd geleden contact had met iemand die extreem gevoelig is voor gluten (lees hierover meer op mijn blog 0% gluten dieet). Hij is naar Thailand verhuisd, en is nu haast nooit meer ziek omdat al het traditionele eten echt glutenvrij is.

Is het ook als toerist makkelijk om glutenvrij te eten in Thailand?


Wie zijn jullie?

Wij zijn Peter (38), Riana (33), Tommy (6) en Felix (4). Ons gezin van 4 heeft 2 leden met coeliakie, de oudste en de jongste. Sinds dat Felix 1,5 was weten we dat hij coeliakie heeft en kort daarna kwam ook de diagnose voor Peter.

We kregen in augustus de diagnose van Felix en in september stond onze reis naar Tanzania gepland. Pfff hoe gaan we dit doen? We waren heel nuchter. Als dit is wat hem beter maakt en weer laat groeien dan gaan we ervoor. We hebben daar een hele positieve ervaring aan over gehouden en dat heeft ons gesterkt.

We hebben altijd veel gereisd, voordat we kinderen kregen maar ook daarna. Met de oudste zijn we o.a. 4 weken door Argentinië getrokken toen hij 8 maanden was. Coeliakie ging ons er niet van weerhouden te reizen.

Naar Thailand!

Na een vakantie in Italië wilden we weer een verre reis maken. We gingen ons verdiepen en hebben in de beslissing voor het land wel laten meewegen of er goede glutenvrije mogelijkheden waren. Dit is toch essentieel om een fijne vakantie te hebben.
Omdat we al veel van Zuid Amerika gezien hebben wilden we een land in Azië kiezen. Het werd Thailand. Door van te voren op facebook, glutenvrije groepen en forums te lezen en mensen te
spreken die er geweest waren hadden we een positief gevoel.

Reizen op eigen tempo

Wij reizen graag op eigen tempo en willen in het moment beslissen of we ergens korter of langer willen blijven dus er word veel ter plaatse geregeld en weinig vooraf vast gelegd. We zaten wel met de kids in middenklasse hotels, omdat een zwembad een must was. Dit maakte dat er elke keer ontbijt bij het hotel was. Doordat we niet gebonden zaten aan een groep of tijdsschema heb je ook tijd om qua eten dingen uit te zoeken. Toch merkte we door alle indrukken die zo’n land met zich meebrengt dat de oudste het vaak fijn vond om vaker bij een zelfde plek te eten waar hij wist dat hij lekker gegeten had. Dit deden we dus ook wel, gaf ons ook rust als niemand klachten (fysieke klachten en gezeur klachten) had over het eten.

Onze route ging van Bangkok naar Kanchanaburi daarna het noorden naar Chiang mai toen met een binnenlandse vlucht via Bangkok naar het eiland, Ko Chang en terug naar Bangkok.

Glutenvrij eten in Thailand

Het reizen verliep makkelijk. We zorgden dat de 3 basismaaltijden ontbijt, lunch en avondeten goed genuttigd werden. Tussendoor aten we vaak fruit, nootjes, reepjes van thuis, shakes op straat, soms chips of ijs, of hapjes vd grill. Zoals banaan, worstjes, balletjes varkensvlees, garnalen. Saté durfden we meestal niet aan omdat dit allemaal gemarineerd was in soyasaus.

Ontbijt

Ons ontbijt bestond meestal uit iets van ei, gebakken, omelet, roerei, fruit, yoghurt, rijst, worstjes, of gebakken spek. Net wat er op het buffet stond. De oudste vond het af en toe nog wel lekker een geroosterde boterham met jam te eten of pannenkoekjes als die er waren. Ik merkte dat ik zelf volledig meeging in het broodloze eten omdat de andere dingen zo lekker waren.

Wij aten van het ontbijt buffet wat we zeker wisten. Het buffet zat elke keer in metalen bakken met een schep per bak. Ook lag het brood vaak apart van die bakken. Dus de kans op kruisbesmetting was erg klein. Ook hadden we 2 hotels waar je uit verschillende ontbijtkoek kon kiezen van een kaart. Dat kreeg je dan apart op een bord geserveerd.

Lunch en avondeten

Lunch en avondeten bestond eigenlijk beide uit een warme maaltijd. Meestal rijst, of groente met nootjes, kip, garnalen, glas- of rijstnoodles of salade. Soms aten de kinderen een keer patat. Ze hebben ook wel om pizza gevraagd maar omdat dat ingewikkeld is hadden we al beloofd dat we dat de eerste dag van thuiskomst zouden eten. Er waren dagen bij dat we 3x per dag rijst aten en fruit. Het maakte niks uit omdat alles lekker smaakte daar. Het fruit zo vers en de rijst zo lekker bereid.

Ondanks zijn coeliakie is Felix echt iemand die van eten houd. Hij wil alles( wat hij mag) proeven en staat open voor alle smaken. Zo heeft hij ook gegrild krokodillenvlees en gefrituurde schorpioen gegeten. Het is zo fijn om hem van eten te zien genieten.

1x hadden we vis voor hem besteld toen bleek het in een beslag te zitten. Met de vertaling van de ncv waren we er in het Thais uit dat hij dat niet kon eten. Toen hebben we nog een gebakken vis besteld die hij wel kon eten.

Behulpzaam

We waren sowieso onder indruk van de behulpzaamheid van de Thaise mensen als het ging om ons begrijpen. Thaise mensen zijn heel dienstbaar. Het was een enorm contrast met onze tussenstop in Moskou. Daar snapte ze ons niet, na het lezen van de Russische verklaring gaven ze ons alleen maar een nee en keerden ons de rug toe. In Thailand werd het altijd aandachtig gelezen soms hulp gevraagd of een kok uit de keuken getrokken om aan te wijzen wat er gegeten kon worden.

Risico nemen

Toch weet je het soms niet 100% zeker en maak je de keuzen om ergens we; of niet te gaan eten. Zo hebben we een keer stokjes van de grill gegeten waar ook die sateetjes op lagen. Het was een moment dat iedereen chagrijnig en moe was en er echt eten in moest. We hebben de risico’s afgewogen en toch gegeten.

Voor Peter is het altijd vervelend maar minder ernstig dan voor Felix als ze gluten binnen krijgen. Felix gaat binnen 1,5 uur spugen en blijft spugen totdat hij helemaal leeg is, hij is dan ook langere tijd moe. We hadden voor de zekerheid onze draagzak nog
mee voor als hij echt ziek zou worden en niet instaat zou zijn om te wandelen. Peter heeft erge buikpijn en diarree. Hij moet vaak naar het toilet maar hij is minder ziek in zijn hele doen en laten. 

Gelukkig is er niemand ziek geworden, hebben we ook geen reizigers diarree opgelopen en heeft ons onderbuikgevoel ons niet in de steek gelaten bij welk tentje, straatstalletje of restaurant we juist wel of niet moesten eten.

Tips voor andere glutenvrije reizigers

Voor iedereen die een avontuur aan wil gaan, doe het! Thailand is heel makkelijk omdat rijst de basis is. Als je flexibel kunt zijn en je open kunt stellen voor andere culturen en normen dat voegt reizen zo veel moois toe aan je leven. Ik hoop dat we Felix op deze manier laten zien dat ondanks zijn coeliakie dat alles mogelijk is met aandacht voor wat hij eet.

Uit Nederland namen we mee:

  • 2 voorverpakte houdbare broden( voor dag 1, de 2 e omdat Felix halverwege de reis toch een keer zin had in brood)
  • 4 krentenbollen, waarvan er 2 mee terug gingen
  • pak glutenvrije muesli
  • pak rijstwafels
  • pak maiswafels
  • 3 dozen Nak’d repen ( voor het hele gezin als tussendoortje)

Wat een fijn, positief verhaal. Dank je wel voor het delen Riana!

Wil jij, lezer nog meer vakantieverhalen en tips lezen, kijk dan bij:
– 
Glutenvrij op vakantie met meer dan 100 nederlandstalige blogs over vakantie in Europa en de rest van de wereld.
– 
Wereldreizigers, met tips van verschillende glutenvrije reizigers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *