Kookboek: verrot lekker

Verrot lekker, van Christian Weij. Bijna in 1 ruk las ik dit boek uit. Het leest als een trein! En daarnaast liep het water me in de mond.

Vorig jaar volgde ik een workshop fermenteren. Een leuke manier om overtollige groentes te verwerken en heerlijke zuurkool te maken! Sindsdien is mijn interesse gewekt. En nu het nieuw moestuin seizoen is begonnen, wilde ik meer weten en bestelde dit boek.

Bij het beschrijven van dit boek volg ik dezelfde vragen als bij mijn andere kookboek-recensies:

a. Is het een volledig glutenvrij kookboek?

Nee. Maar veruit de meeste recepten in het kookboek zijn wel glutenvrij. Van de ca. 138 recepten zijn er slechts ca. 10 met gluten.

b. Wat is de uitstraling van het boek?

Een lekker dik boek met een harde kaft en prachtige foto’s.

c. Wat voor recepten staan er in het boek?

Recepten om te eten te fermenteren en ze zo langer houdbaar en/of lekkerder te maken.

Het grappige is: Voor de remake van deze blogpost kijk ik naar hele andere recepten dan ik de eerste keer deed toen ik dit boek door las. Ander seizoen!
– Begin juli verdwenen door een verkeerde backup 7 leuke blogs van mijn site. De zomervakantie nam ik de tijd om ze opnieuw te schrijven.  –

In eerste instantie maakte ik:

  • Selleriesalade (helaas geen foto van);
Kimchi, gebaseerd op het recept uit Verrot lekker
hangop, wei en gekookte haver

Daarnaast ga ik misschien nog maken: Klassieke zoute snijbonen, venkelsalade, appelcider, kiwimosterd (van de vele kilo’s kiwi’s uit onze achtertuin), Farinata di ceci (een platbrood van kikkererwtenmeel), dosa’s (pannenkoekjes van rode linzen) en geitenkaasjes!

d. Hoe zijn de recepten geordend? Ik houd van koken met de seizoenen. Is dat goed te doen?

De recepten zijn verdeeld over de hoofdstukken Groente, Fruit, Kruiden en specerijen, Noten zaden en peulvruchten, granen, zuivel en tot slot vlees, vis en eieren. Ze geordend op hoofdingrediënt zoals pompoen, citroen, koriander. Hiervoor is voor mij goed op te zoeken waar ik het boek voornamelijk voor gebruik: Het langer houdbaar maken van hoofdingrediënten als ik die in overvloed heb uit de tuin of het groentepakket. Perfect koken met de seizoenen dus!

Wat ik wel mis, is de samenhang tussen de recepten. Bijvoorbeeld: Regelmatig wordt wei gebruikt, maar alleen in het recept Aardbeienyoghurtsoda met basilicum (blz. 98) en bij de recepten voor kaas (vanaf blz. 246) wordt uitgelegd hoe je dit maakt. Het restproduct van wei maken is hangop, een heerlijk toetje! Maar dat wordt helaas niet genoemd. Wel labne (blz. 263), wat je van hangop kan maken. En ricotta (blz. 264) wat je van de overgebleven wei kan maken (terwijl het bij de recepten voor kaas wordt weggegooid…).
Ander voorbeeld: het sap van de zuurkool wordt bij een aantal recepten gebruikt als fermentatie starter. Maar bij het recept voor zuurkool (blz 88) staat niet dat je het moet bewaren voor bv gefermenteerde aardappels uit de oven (blz. 21).

d. Zijn de recepten goed te maken, de ingrediënten makkelijk te krijgen?

De meeste ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt te koop. Maar als je bijvoorbeeld kaas wil maken, zal je toch op zoek moeten naar stremsel.

e. Staat er een bereidingstijd bij de recepten?

Nee. Er staat wel bij hoe lang het duurt voordat het product klaar is (bijvoorbeeld bij zuurkool minimaal 6 weken laten staan), maar niet hoe lang de bereiding duurt.

f. Is dit een aanvulling op de (glutenvrije) kookboeken die er al zijn?

Er zijn vast meer boeken over fermenteren, maar die ken ik niet. Wel vind ik dit een fantastisch boek, een kookboek zoals die voor mij hoort te zijn…

h. Staan er verhaaltjes in het boek?

En dat (een kookboek zoals die voor mij hoort te zijn) heeft grotendeels te maken met de verhaaltjes! Ik vind het leuk om te lezen waar een recept vandaan komt, hoe het ontstaan is. Achtergrond informatie, maar ook een leuk verhaaltje van de schrijver, zoals bij het recept voor creme fraîche: “Daar zaten we dan onder de luifel van onze tent. Ingepakt in een dikke jas en een warme trui. (…) Toch zagen Petra – mijn vriendin – en ik de zon schijnen: …”
Hoe dit af loopt, moet je zelf maar lezen in het boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*