Poep- en buikpijndagboek

Buikpijn is het vaakst voorkomende symptoom van coeliakie. Het is ook 1 van de klachten die soms blijft na je al een tijd glutenvrij eet. Soms komt dat door obstipatie (mede vanwege te weinig vezels in glutenvrije voeding), soms komt dat door iets anders. Een van de dingen om er achter te komen is het bijhouden van een poep- en buikpijndagboek.

Gisteren had Mirthe een afspraak bij haar kinderarts van het WKZ.
Mirthe heeft al een tijdje last van buikpijn, vooral ’s avonds als ze net in bed ligt. Volgens de arts kan dit meerdere oorzaken hebben, waaronder obstipatie.

Om meer inzicht te krijgen in haar poep-gedrag en buikpijn, moeten we dit 2 weken bij houden. Ik ging ik op internet op zoek naar een poepdagboek. Maar ik kon geen geschikt format vinden. Daarom maakte ik er zelf 1.

Hier vind je de pdf:

Wil jij de Exel versie om zelf aan te passen? Stuur mij even een berichtje, dan mail ik h’m naar je toe.

7 antwoorden naar “Poep- en buikpijndagboek”

  1. Wat mooi en duidelijk gemaakt Mirjam. Compliment hoor, ik denk dat dit ook heel handig is voor mensen met problemen met de ontlasting, los van coeliakie.

    Ik denk ook dat behalve vezels eten, ook water drinken van belang is. Sterkte voor Mirthe, buikpijn is nooit leuk.

  2. Heb je hartstikke handig gemaakt! Wij hebben zo’n poeplijstje eens 3 maanden gebruikt toen mijn zoon in groep 8 zat. Het hing in de wc met een pen erbij, zodat zoon het meteen kon invullen. Ik noteerde zelf wat we gegeten hadden en hoe laat. Plus hoe laat welke klachten ontstonden. We konden een duidelijke verband zien tussen bepaalde klachten en de consistentie van de poep. En door dergelijke dagboeken weten we ook beter hoe snel bepaalde klachten ontstaan (ook bij mezelf: als ik ’s nachts wakker word met een rammelende buik kan ik terugrekenen en dan weet ik op welk tijdstip ik iets heb gegeten dat niet goed voor mij is; ik hoor zoon dan ook in bed stuiteren…). Mijn zoon werd aan de vooravond van de puberteit gevoeliger voor gluten. En in het eten zat ook meer gluten omdat maisderivaten in dat jaar (2011) door de voedselindustrie werden vervangen door tarwederivaten. Tot verdriet van mijn zoon, want hij had een la vol snoepjes en kon daar opeens niets meer van eten, de ene na de andere fabrikant stapte over op tarwederivaten. Zelf was ik verrast dat mijn kind anders op gluten ging reageren. Maar dat blijkt heel normaal, als kinderen groter groeien krijgen ze soms andere klachten, zoals in zijn geval migraineaanvallen die gevolgd werden door cognitieve problemen. En dan denk je dat je alles goed onder de knie hebt qua glutenvrij, komen er toch weer verrassingen boven. Ik weet nog wel dat ik er heel onzeker van werd. Voelde me bijna schuldig dat ik er niet zo snel achter kon komen wat er speelde. Maar met veel geduld hebben we telkens weer een stukje van de puzzel weten op te lossen. Ik hoop dat jullie ook een manier vinden om haar te helpen. Het is natuurlijk heel vervelend als een kind buikpijn heeft, dat doet je pijn. En het kan ook zoveel oorzaken hebben, al dan niet in samenhang met coeliakie. Zet ‘m op, hopelijk komen jullie er verder mee en vind je een oplossing!

  3. Ha Mirjam,
    Toevallig moeten wij dit nu ook doen. Ik zou het graag als excell bestand van je krijgen zodat ik voeding erbij kan zetten.
    Als dat zou kunnen ben ik je erg dankbaar!

  4. Pingback: De 5 beste glutenvrije blogs van mei ’19 | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*