Kookboek: Bakken zonder gluten

kookboek-bakken-zonder-gluten

Ik ken Emmelou al langer. Ik volg haar website Bakers and Fakers al (haast) sinds het begin en ontmoette haar een paar keer tijdens de coeliakiemaand. Ik ben fan van de prachtige foto’s die op de website staan en probeer zo af en toe een recept. Ik wist dat ze bezig was met een kookboek en vond het erg leuk toen ze mij vroeg of ik een exemplaar wilde ontvangen voor een recensie! De afgelopen weken maakte ik 3 gerechten uit haar boek en at ik eindelijk eens lekker glutenvrij ….

… roggebrood! Ik had nooit verwacht dat ik nog roggebrood zou eten na de diagnose. Ik miste het: Een lekkere plak roggebrood met kaas, of met de nieuwe haring. Maar Emmelou is het gelukt!

Terug naar het boek Bakken zonder gluten.

Bij mijn recensie houd ik me vast aan de vragen die ik in de blogs over de kookboeken7daagse stelde:

a. Is het een volledig glutenvrij kookboek?

Ja!
Emmelou heeft zelf ook coeliakie en goochelt met ingrediënten om lekkere glutenvrije baksels te maken. Zoals het roggebrood dat ik al eerder noemde.
Aan het begin van het boek legt ze uit wat glutenvrij is, en wat coeliakie is, ze geeft een lijst van de meest gebruikte melen zonder gluten en 2 fijne pagina’s met trucjes om glutenvrije baksels tot een succes te maken.
Emmelou geeft ook alternatieven voor lactosevrij en vegan.

b. Wat is de uitstraling van het boek?

Het is een boek met een harde kaft, en prachtige foto’s in de stijl van haar website: Donkere achtergrond en gerechten waar het water je van in de mond loopt. Helaas staat niet bij elk recept een foto, maar mijn verbeeldingskracht is voldoende om dat er zelf bij te denken.

c. Wat voor recepten staan er in het boek?

Er staan heel veel bak-recepten in het boek: Ierse sodabroodscones, spinazie fetta broodjes, truffels van cranberry’s en rode wijn en natuurlijk die croissants die op de voorkant van het boek staan.

Ik maakte 3 recepten:

glutenvrij-roggebrood
faux roggebrood
Polentataart-met-frambozen
Polentataart met frambozen
glutenvrije-donuts
glutenvrije donuts

Maar de donuts bleken van de site, niet uit het boek…
In het boek staan 2 recepten voor donuts: healthy donuts en donut holes. De donut holes heeft hetzelfde recept als op de site en gaat over het frituren van het middelste rondje van de donuts. Zoals je op de foto links onder kan zien, had ik dat per ongeluk al gedaan ;-).
Het donut-deeg was niet goed gerezen en daarom waren de donuts niet echt gelukt. Ik denk dat ik de melk wat te warm heb gemaakt, waardoor de gist niet goed zijn werk kon doen…

d. Hoe zijn de recepten geordend? Ik houd van koken met de seizoenen. Is dat goed te doen?

Het is een bakboek, geen kookboek, daarom is deze vraag over de seizoenen iets minder van belang.
Er staan een paar seizoens-recepten in het boek. Zoals pompoencake, goedgevulde speculaas en claufourtis met zoete pruimen. Maar de rest van de recepten is het hele jaar te maken en heb je niet speciaal seizoensproducten voor nodig.

De recepten zijn geordend in Brood en ontbijt, Lunch en hartig, Zoet en koekjes en Cake en taartjes.

d. Zijn de recepten goed te maken, de ingrediënten makkelijk te krijgen?

Xanthaangom, ahornsiroop, medjoul-dadels, gecondenseerde melk …
Het zijn geen ingrediënten die in een gemiddeld keukenkastje staan. Maar iedereen die wel eens vaker glutenvrij bakt, heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord en heeft het misschien zelfs op voorraad.

Ik vond de recepten goed te maken, duidelijk uitgelegd. Maar het huzarenstukje moet nog komen: Zullen de croissants lukken?

e. Staat er een bereidingstijd bij de recepten?

Nee, deze staat er niet bij.

f. Staan er verhaaltjes in het boek?

Bij elk recept staat een klein verhaaltje. Over de ingrediënten van het recept of over die fantastische pizza die Emmelou in Berlijn at. Leuk, dat maakt een recept voor mij meer sprekend.

g. Is dit een aanvulling op de (glutenvrije) kookboeken die er al zijn?

Ja! Ook al komen er steeds meer glutenvrije kookboeken bij, ik blijf er van smullen. In dit boek heb ik nog 6 plakkertjes geplakt bij recepten die ik binnenkort wil maken. Maar nu ik door het boek blader voor deze blog, zie ik nog veel meer lekkere recepten. Deze verdwijnt voorlopig nog niet in de kast!


Wil je nog meer van dit soort blogs lezen? Ik beschreef nog 18 andere glutenvrije kookboeken. Een lijst vind je hier: Glutenvrije kookboeken.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je via die link het boekje koopt, krijg ik een kleine percentage van het aankoopbedrag. Als ik meer geld via mijn website verdien, kan ik er ook meer tijd in stoppen. En dat is voor jullie ook weer leuk! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *