Ontwikkel je coeliakie altijd op kinderleeftijd?

Bij mij is coeliakie ontdekt op mijn 29e. Achteraf gezien, had ik vanaf mijn 13e symptomen (lees mijn verhaal). Daarvoor was ik een gezond en vrolijk kind. Ik denk niet dat ik voor mijn 13e al coeliakie had. Alhoewel sommige mensen denken dat je coeliakie altijd op kinderleeftijd ontstaat (maar vaak pas later ontdekt wordt).

Tijdens de coeliakiedag was ik aanwezig bij een interessante discussie tussen 2 gerenommeerde coeliakie-artsen: Dr. Chris Mulder en Dr. Louisa Mearin.

Bron foto

Eerst de feiten

 • Naar schatting hebben 180.000 Nederlanders coeliakie (=1%). Er zijn maar 25.000 patiënten met de diagnose coeliakie.
 • Bij 1 op de 5 coeliakiepatienten is de diagnose gesteld op kinderleeftijd.
 • het ontwikkelen van coeliakie is een combinatie van genetica (HLA-DQ2 en/of -DQ8, en daarbij spelen ca. 80 andere genetische bepalingen een rol), het immuunsysteem en omgevingsfactoren.
 • Antistoffen bij kinderen werken veel beter dan bij volwassenen. Kinderen zonder antistoffen zijn zeer uitzonderlijk. Bij volwassenen veel minder.
 • Bij het onderzoek GenerationR (waarbij een grote groep Rotterdamse kinderen wordt gevolgd) kreeg 1% van de kinderen de diagnose coeliakie.
  Lees meer over GenerarionR en coeliakie in mijn blog Presentatie: Alle kinderen in NL screenen op coeliakie? Hierin wordt niet gesproken over 1%, maar over 0,6 tot 0,8%)

Conclusie?

Conclusie volgens Dr. Mearin: Coeliakie ontstaat altijd op kinderleeftijd.

Volgens Dr. Mulder zijn er genoeg mensen die later coeliakie krijgen. Als voorbeeld schetst hij een patiënt van hem, zelf ook arts. Deze man was er van overtuigd dat hij coeliakie heeft, maar zowel zijn antistoffen en zijn biopsie zijn negatief. Elke paar jaar vraagt deze man opnieuw om een biopsie. Elke keer weer is deze negatief. Totdat de man 71 jaar is, toen was het biopt positief en werd de diagnose coeliakie gesteld.

Uit o.a. het GenerationR onderzoek blijkt dat mensen hun antistoffen (<10) zelf heel lang onder controle kunnen houden. De antistoffen gaan omhoog en omlaag, zonder dat coeliakie daadwerkelijk doorzet. Dit wordt Potentiële coeliakie genoemd.

Wat denk jij? Ontstaat coeliakie altijd op kinderleeftijd, of kan het ook op volwassen leeftijd ontstaan?

10 antwoorden naar “Ontwikkel je coeliakie altijd op kinderleeftijd?”

 1. Interessant om te lezen! Mijn diagnose werd op mijn 20ste gesteld, mijn eerste klachten begonnen toen ik ongeveer 14 was. Mijn antistoffen waren 20, niet heel hoog.
  En als peuter had ik schijnbaar ondergewicht omdat ik vaak ziek was door buikklachten.
  Ik denk dat het rond mijn veertiende echt pas ontstaan is.

 2. Ik heb nooit klachten gehad, bij mij begon het pas na zwangerschap/lange bevalling wat eindigde met keizersnede (waardoor mijn darmen compleet stillagen)/antibiotica gebruik.
  Ik ben er van overtuigd dat de combinatie de trigger is geweest van het ontstaan van mijn coeliakie, daarna kwamen ook de klachten pas.

 3. Coeliakie kan ook op latere leeftijd actief worden. n schoonmoeder was 80 jaar toen ze ineens extreem afviel en diagnose coeliakie werd gesteld. Mijn oom was 69 jaar. Onze dochter was 6 jaar en haar tweelingzus 9 jaar toen er coeliakie werd vastgesteld.

 4. Bij mij werd coeliakie vastgesteld, toen ik 42 was. Daarvoor had ik altijd een onrustige buik, met name na de avondmaaltijd, maar dat heb ik steeds als een gegeven beschouwd. De diagnose coeliakie kwam min of meer gelijktijdig met het vaststellen van de overgang. Volgens de internist, zou de overgang minder vroeg zijn ingezet, wanneer de coeliakie eerder was ontdekt.
  Op dit moment, ik ben nu 47, heb ik, naast de coeliakie, verschillende allergieën ontwikkeld namelijk exceem en hooikoorts. Door de hooikoorts word ik weer gevoeliger voor voedselallergieën zoals: amandelen, amandelmeel, appel en hazelnoten. Herkent iemand dit?

  • Ik herken het! Ik heb ook coeliakie, 7 maanden geleden vastgesteld (ik ben nu 20). Ik vermoed dat ik rond mijn 11de coeliakie heb ontwikkeld en kreeg ook rond die tijd ineens heel veel allergieën (hooikoorts, huisstofmijt, ei-eiwit, katten, honden etc etc.) en ik had ook heel erg last van appels and andere fruitsoorten, maar niet van noten. Het is naarmate ik ouder werd wel minder geworden. Wat bij mij hielp was vooral wel appels te eten, want hoe minder ik ze at, hoe heftiger de reactie was (als je keel opzwelt, dan is het uiteraard niet aan te raden om ze toch te eten).

   • Het zou best kunnen, dat je allergieen minder worden nu je glutenvrij eet.
    Ik had altijd hooikoorts, maar sind ik glutenvrij eet heb ik daar bijna geen last meer van.

    Grappig he, dat veel mensen duidelijk kunnen aanwijzen wanneer ze last kregen.

 5. Pingback: Het 2016 van Ik ben Glutenvrij - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

 6. Pingback: Hoe krijg je coeliakie? - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*