kinderboeken over coeliakie

Vandaag begint de kinderboekenweek!
Het thema is Reis mee. Leuk thema!

En is het glutenvrije leven niet ook een reis? Celia reist in haar droom met de koekjes die haar willen waarschuwen tegen de gluten. Jonas reist met een nieuw vriendinnetje naar het ziekenhuis voor uitleg over coeliakie. En zo zijn er nog zes Nederlandstalige kinderboeken over coeliakie. Hieronder vind je de beschrijving van deze boeken. Klik op de linken voor een uitgebreide review.

kinderboeken

VOOR PEUTERS EN KLEUTERS

Glutenbuik van Lies Knobbout

Leuke tekeningen en simpele tekst op rijm. Om steeds weer aan je kind voor te lezen. En om steeds weer aan zijn/haar vriendjes voor te lezen.

Mijn buikje lust geen gluten van Joanne Moerman

Mijn-buikje-lust-geen-gluten

De tekeningen zijn leuk, maar de tekst mij is kinderachtig en niet correct. Maar mocht jij geen kriebels krijgen van dit soort taalgebruik: Koop het!

Saartje mag geen gluutjes EN Teuntje mag geen gluutjes van Denise Harsveldt

saartje-mag-geen-gluutjes

De tekeningen vind ik leuk en duidelijk. De tekst is een vraag en antwoord-spel tussen de ‘stem’ en Saartje. Ook mama komt even aan bod, als er iets moeilijks uitgelegd moet worden. Leuke poging, maar door de verkinderlijkte taal is dit het voor mij niet.

VOOR KINDEREN VAN CA. 6 TOT 10 JAAR:

Celia en het koekjesfeest

Celia en het Koekjesfeest

Een mooi boek: Mooie tekeningen, spannend verhaal over koekjes die tot leven komen en Celia willen waarschuwen tegen gluten.

Jonas mag geen koek

Jonas mag geen koek

Jonas wordt uitgelachen omdat hij geen koekjes mag. Hij loopt weg van school en vindt een vriendinnetje dat hem wel snapt. Samen gaan ze naar de dokter om uitleg te vragen.
Mooi boek, duidelijk uitgelegd.

Lesbrief

lesbrief

Een lesbrief voor leerlingen van groep 4 t/m 8. Vijf opdrachten waarin de leerlingen meer inzicht krijgen in coeliakie en glutenvrij.

Sammy houd van pannenkoeken van de Coeliakiemaand

Sammie-mag-geen-pannenkoeken-coeliakie-glutenvrij

“Heeft ze dit boekje voor mij geschreven?” Vraagt Mirthe als we dit boekje bijna uit hebben. Mirthe is enthousiast, en ik ook! Leuk en duidelijk boekje. En voor 1 like kan je het gratis downloaden.

VANAF CA. 10 JAAR

Een uitgekookt plan

een uitgekookt plan

Ik vond het een prettig boek om te lezen. Natuurlijk herkenbaar: waar loop je tegen aan als je coeliakie hebt? Veranderen vriendschappen, verdwijnen ze misschien zelfs?
Maar daarnaast vond ik het ook herkenbaar voor niet coeliaken. Het is eigenlijk een verhaal over een vriendinnengroepje. Goede vriendinnen, maar ook met (de angst) voor roddels en elkaar kwijt raken.

Me and my tummy

Me__my_Tummy

Een leuk boekje van de Engelse Coeliakie Vereniging.

Overig:

Daarnaast bestaan er heel veel kinderboeken over coeliakie in andere talen. Op Amazon bijvoorbeeld, staan 77 Engelstalige kinderboeken over coeliakie.

6 thoughts on “kinderboeken over coeliakie

 1. Pingback: Weekend weg met onbekenden | Ik ben glutenvrij

 2. Wij hebben gisteren de diagnose coeliakie te horen gekregen voor onze zoon van 3 jaar. En nu dus op zoek naar kinderboek hierover maar wordt het benoemd als glutenallergie in deze boeken? Want ons is benadrukt door mdl-arts dat het absoluut geen allergie betreft maar een intolerantie, auto immuun darmziekte. En dat heeft veeeel meer consequenties dan n allergie. Dus dat willen we wel goed meegeven.

  • Hi Malou,

   Wat een schrik he, zo’n diagnose. Ook al verwacht je het…
   Alhoewel, toen ik zelf de diagnose kreeeg, was ik alleen maar blij dat er een diagnose was, dat het niet dodelijk was en dat ik zonder medicijnen weer gezond kon worden (ook al zit ik de rest van mijn leven aan dat dieet vast).

   Glutenbuik is het meest geschikt voor een kind van 3. Hierin wordt duidelijk gesproken over coeliakie, niet over een allergie of intolerantie.
   Jonas geeft de meeste (en beste) uitleg over coeliakie. Met mooie tekeningen van de darmen. Maar deze is echt nog te moeilijk voor een kind van 3.

   Succes! En als je nog vragen hebt, roep! (info@ikbenglutenvrij.nl)

   Groet, Mirjam

   • Heel stom misschien maar ik vind de plaatjes van ‘glutenbuik’ zo niet mooi… 🙁 maarja, gaat om de info natuurlijk..maar toch.. 😉 Boekje Jonas kan ik nergens vinden om te bestellen. Weet jij waar ik die kan kopen?
    Idd, hoe moeilijk het nu ook even is en flink investeren… ons mannetje gaat zich hopelijk weer een heeel stuk beter voelen! En dat is een heel fijn vooruitzicht.

 3. Pingback: 10 Tips voor als er een glutenvrij kind in je klas zit. - VanJufMarjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *