kinderboeken over coeliakie

Deze week begint de kinderboekenweek!
Weet je dat er ook steeds meer kinderboeken over coeliakie bestaan? Hieronder vind je de beschrijving van deze boeken. Klik op de links voor een uitgebreide review.

VOOR PEUTERS EN KLEUTERS

Glutenbuik van Lies Knobbout

Leuke tekeningen en simpele tekst op rijm. Om steeds weer aan je kind voor te lezen. En om steeds weer aan zijn/haar vriendjes voor te lezen.

Een glutenvrij feestje

Een feestje om te lezen!
Het is een leuk, positief boekje op rijm. Maar de kracht van het boekje zit in de illustraties. Wat een leuke, duidelijke plaatjes!

Mijn buikje lust geen gluten van Joanne Moerman

De tekeningen zijn leuk, maar de tekst mij is kinderachtig en niet correct. Maar mocht jij geen kriebels krijgen van dit soort taalgebruik: Koop het!

Saartje mag geen gluutjes EN Teuntje mag geen gluutjes van Denise Harsveldt

De tekeningen vind ik leuk en duidelijk. De tekst is een vraag en antwoord-spel tussen de ‘stem’ en Saartje. Ook mama komt even aan bod, als er iets moeilijks uitgelegd moet worden. Leuke poging, maar door de verkinderlijkte taal is dit het voor mij niet.

VOOR KINDEREN VAN CA. 6 TOT 10 JAAR:

Celia en het koekjesfeest

Celia en het Koekjesfeest

Een mooi boek: Mooie tekeningen, spannend verhaal over koekjes die tot leven komen en Celia willen waarschuwen tegen gluten.

Jonas mag geen koek

Jonas mag geen koek

Jonas wordt uitgelachen omdat hij geen koekjes mag. Hij loopt weg van school en vindt een vriendinnetje dat hem wel snapt. Samen gaan ze naar de dokter om uitleg te vragen.
Mooi boek, duidelijk uitgelegd.

Lesbrief

lesbrief

Een lesbrief voor leerlingen van groep 4 t/m 8. Vijf opdrachten waarin de leerlingen meer inzicht krijgen in coeliakie en glutenvrij.

Sammy houd van pannenkoeken van de Coeliakiemaand

“Heeft ze dit boekje voor mij geschreven?” Vraagt Mirthe als we dit boekje bijna uit hebben. Mirthe is enthousiast, en ik ook! Leuk en duidelijk boekje. En voor 1 like kan je het gratis downloaden.

VANAF CA. 10 JAAR

Een uitgekookt plan

Ik vond het een prettig boek om te lezen. Natuurlijk herkenbaar: waar loop je tegen aan als je coeliakie hebt? Veranderen vriendschappen, verdwijnen ze misschien zelfs?
Maar daarnaast vond ik het ook herkenbaar voor niet coeliaken. Het is eigenlijk een verhaal over een vriendinnengroepje. Goede vriendinnen, maar ook met (de angst) voor roddels en elkaar kwijt raken.

Me and my tummy

Een leuk boekje van de Engelse Coeliakie Vereniging.

Overig:

Daarnaast bestaan er heel veel kinderboeken over coeliakie in andere talen. Op Amazon bijvoorbeeld, staan 121 Engelstalige kinderboeken over coeliakie.


Kijk ook eens bij mijn lijst Glutenvrije kookboeken en bij mijn reviews over boeken waar coeliakie een (grote) rol in speelt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *