Kinderboek: Saartje mag geen gluutjes

“Dit boek klopt niet.” zegt Mirthe als ik het boek voorgelezen heb.

Deze week starten de nationale voorleesdagen. Daarom schrijf ik deze en de volgendeblog over coeliakie kinderboeken. Onderaan deze blog vind je links naar kinderboeken waar ik al eerder over schreef.

Terug naar de opmerking van Mirthe: ‘Dit boek klopt niet.” Ze bedoelde 2 dingen: De taal (het is gluten, geen gluutjes) en de klachten.
Dat tweede maakt het zo moeilijk om een kinderboek over coeliakie te maken. Elk kind heeft andere symptomen voor de diagnose. En bij elk kind zijn de gevolgen anders als hij/zij na de diagnose gluten binnen krijgt. Sterker nog: ook de diagnose gaat bij elk kind anders.

Saartje mag geen gluutjes is geschreven door Denise Harsveldt en uitgegeven door Semolino. Zij hebben ook Teuntje mag geen gluutjes en andere voedselintoleranties zoals Lotje mag geen melk. Alle boekjes zijn er in een meisjes- en een jongensvariant.

Het is een leuke poging, maar voor mij is het het niet.
Saartje is 5 jaar. Het boekje is dus geschreven voor kleuters. De tekeningen vind ik leuk en duidelijk. De tekst is een vraag en antwoord-spel tussen de ‘stem’ en Saartje. Ook mama komt even aan bod, als er iets moeilijks uitgelegd moet worden. Maar net als Mirthe houd ik niet van verkindelijkte taal. (Ik schreef er al over in mijn blog over Mijn buikje lust geen gluten). In het boek Saartje mag geen gluutjes wordt nergens gesproken over coeliakie, maar schrijft de schrijfster: ‘Met een chique woord noemen we dat ‘gluten-intolerantie’.’ En ze schrijft dus over gluutjes in plaats van gluten.

Ik breng het boek snel weer terug naar de bibliotheek. Maar mocht jij geen kriebels krijgen van dit soort taalgebruik: Koop het!

Lees ook mijn andere blogs over kinderboeken over coeliakie:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je via die link het boekje koopt, krijg ik een kleine percentage van het aankoopbedrag. Als ik meer geld via mijn website verdien, kan ik er ook meer tijd in stoppen. En dat is voor jullie ook weer leuk! ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*