0% gluten dieet?

Een gemiddelde coeliakiepatient krijgt de hele dag door kleine sporen van gluten binnen. Via de deurknop op school, via de hand die je krijgt van een klant, maar ook via voedsel. Dat is normaal gesproken niet zo erg, omdat je nog wel onder de veilige limiet van 10 mg per dag blijft. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat de gemiddeld gevoelige coeliakiepatient (ca. 80% van de coeliaken) 10 mg gluten per dag binnen kan krijgen zonder klachten en zonder darmschade. Maar sommige mensen zijn gevoeliger en voor hen kan zelfs die kleine hoeveelheid te veel zijn. De ervaring is dat sporen van gluten in 90% van de producten uit de supermarkt zit. Niet iets om van in paniek te raken. Maar wel iets om rekening mee te houden.

Een etiket werkt niet in de zin van ‘what you see is what you get’. Zo zit er bijvoorbeeld altijd een beetje gluten in hagelslag, pindakaas, vleeswaren en chips, al kun je dat niet zien aan de ingrediëntendeclaratie. Dat komt omdat het uit een fabriek komt waar tarwe wordt gebruikt, omdat er hulpstoffen zijn afkomstig van tarwe die niet op het etiket hoeven staan (zoals bij sommige soorten thee en bij chips), of omdat er tarwederivaten worden gebruikt waarvan de herkomst niet gespecificeerd hoeft te worden. Zelfs in glutenvrij brood en meel zit altijd een beetje gluten, de term ‘glutenvrij’ is dan ook misleidend.

Als je klachten hebt, is het lastig om te herleiden of deze ontstaan door te veel gluten, of door iets heel anders, zoals te veel of te weinig vezels, iets wat je niet goed verdraagt zoals haver of teff of zaadjes of pitjes, door te veel suiker of vet in het eten, of te veel lactose (of fructose), te weinig vitamines, eventueel in combinatie met gevoelige darmen die nog moeten herstellen. En naast wat je eet kan buikpijn ook ontstaan door tal van andere factoren…

Kinderen hebben ongeveer een jaar nodig om helemaal te herstellen. Bij volwassenen gaat daar meestal langer overheen. Maar je hebt ook uitzonderingen: mensen die zich snel beter voelen, en mensen die blijven aanmodderen.

Als je klachten houdt, is het slim om eerst alles door te nemen met je diëtist. Alles waar mogelijk gluten in zit, van je medicijnen tot je lippenstift en alles wat je eet en drinkt. Misschien zit ergens nog verborgen gluten in.

Je kunt meer en minder streng zijn met de hoeveelheid gluten die je binnenkrijgt, ik noem hieronder de gradaties:

  • Glutenvrij
    Of je hierbij wel of geen producten eet die met opschrift ‘kan sporen van gluten bevatten’, is een vrije keuze. Wij doen het meestal wel, alleen producten als haver, meel en koekjes eten wij nooit zonder officieel glutenvrij logo. Deze keuze heb ik gebaseerd op verschillende onderzoeken. Lees Kan sporen van gluten bevatten.
  • Zonder ‘glutenvrij tarwezetmeel’ (zelfs al is het glutenvrij; een deel van de coeliakiepatiënten kan hier niet tegen)
  • Zonder het woordje ‘tarwe‘ op het etiket (zelfs al staat er een glutenvrij logo op)
  • Zonder maltodextrine die afkomstig is van tarwe (in maltodextrine zit meer gluten dan in andere tarwederivaten zie onderstaand plaatje van Livaad)
  • Zonder dextrose en glucosestroop
  • Zonder andere tarwederivaten die vooraan staan bij de ingrediënten (staat het verder naar achteren dan zit er minder in). Tarwederivaten zijn bijvoorbeeld karamel in bruine suiker, gistextract in bouillon, maltitol in suikervrije drop, mannitol of sorbitol in zelfzorgmiddelen en medicijnen.
  • Zonder bewerkte producten (geen soep uit een zakje, maar zelf getrokken bouillon, geen slasaus maar zelfgemaakte mayonaise of vinaigrette; koop alleen producten die uit 1 ingrediënt bestaan)
  • Zonder glutenvrije dieetproducten (zoals brood, koek en pasta, die bevatten gluten tussen 0 en 20 ppm; je kunt ook zoeken naar dieetproducten onder 5 ppm gluten)
  • Zonder melk(producten), vlees en eieren van dieren die tarwe eten in hun voer (koe, varken, vis, kip, etc.)
  • Zonder groentes die in de buurt van of in wisselteelt met tarwe verbouwd worden.

En de hamvraag: hoe weet je hoe streng je moet zijn? Dat kan niemand je vertellen, het is een kwestie van zelf uitvinden. Ga er maar vanuit dat de grootste groep patiënten alleen glutenvrij eet, en dat bij alle volgende stappen het aantal coeliakiepatienten kleiner wordt. Het hele lijstje volgen is ultrastreng en dat doe je echt alleen als het niet anders kan.

Bron: Tine op het coeliakieforum

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *