Glutenintroductie bij baby’s

Van een aantal kanten krijg ik berichtjes toegestuurd:
 
Hier schreef ik zelf ook al eerder een blog over: Glutenintroductie.
Het moment en de wijze van glutenintroductie lijkt een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van coeliakie. Bij onze dochter hebben we dat ook heel bewust gedaan. Volgens de laatst (toen nog niet bewezen) onderzoeken.
 
Eva koekje Mirthe pannekoek 
 
Maar in hoe verre zijn die berichten betrouwbaar?
Bij gezondheidsnet en nu.nl heb ik nog wel eens de ervaring dat ze wat vroegtijdig zijn met hun conclusies.
 
Dus ik stuurde een e-mail naar het LUMC, waar wij mee doen aan het PreventCD onderzoek. 
 
Al snel kreeg ik een antwoord terug:
Bedankt voor uw mail! Wij hebben goed contact met deze universiteit, PreventCD is eigenlijk opgedeeld in twee studies. De familiestudie (waar jullie aan meedoen), en een populatie studie. Deze richt zich op de coeliakie epidemie in Zweden halverwege de jaren 80. Er werd toen een grote toename van het aantal jonge kinderen (onder de 2 jaar) met coeliakie gezien. Onderzoekers zijn gaan kijken naar factoren die daar een rol bij hebben kunnen spelen. Zweden heeft een jarenlange traditie van relatief vroege introductie van gluten gehad (bij vier maanden), en lange borstvoeding. Halverwege de jaren 80 zijn ze mee gegaan met de richtlijnen voor glutenintroductie zoals gehandhaafd door hun buurlanden; starten bij 6 maanden. Deze kinderen kregen minder vaak nog borstvoeding ten tijde van gluten introductie. Halverwege de 90er jaren zijn ze weer terug gegaan op hun oude standaard: introductie bij 4 maanden. Het aantal kinderen met coeliakie ging weer terug naar dat voordat de epidemie begon. De populatiestudie van PreventCD richt zich op de kinderen geboren rondom deze epidemie. Ze hebben gekeken naar de kinderen die geboren zijn gedurende de epidemie (dus die gluten bij 6 maanden kregen). Op de leeftijd van 12 jaar heeft 3% van die groep coeliakie. Dat in vergelijking met 2% van de groep geboren na de epidemie (dus gluten bij 4 maanden). Dat is een “significant” (=kan niet toevallig zijn) verschil. Dus het moment van glutenintroductie lijkt een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van coeliakie. Van de familie studie van PreventCD zijn nog geen resultaten bekend: het jongste kind wordt deze zomer 3 jaar. Dan kunnen wij gaan kijken welke kinderen placebo hebben gehad en welke kinderen gluten (en natuurlijk beoordelen of het effect heeft gehad).  “
 
De officiele publicatie kan je lezen op: Pediatrics

Deze vind je misschien ook interessant

Één reactie op “Glutenintroductie bij baby’s

  1. Pingback: Gluten en moedermelk | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *