De kans op coeliakie, verdeeld naar genetisch profiel

tarwe

Ik schreef het al eerder:

Je kan het coeliakie-gen krijgen van 1 ouder (hetrozygoot) of van 2 ouders (homozygoot). Iemand met hetrozygoot HLA-DQ8 heeft veel minder kans om coeliakie te ontwikkelen dan iemand met homozygoot HLA-DQ2.8
Afhankelijk van het gentype wordt bepaald hoeveel kans iemand heeft om coeliakie te ontwikkelen.

Presentatie: Hoe overtuig ik mijn familie om zich te laten screenen op coeliakie

In deze blog kan je meer lezen over de kans op coeliakie, verdeeld naar genetisch profiel.

Tine: “Ongeveer 40% van de bevolking heeft de coeliakiegenen; 60% heeft ze niet. Een grote voorspellende waarde op het ontstaan van coeliakie hebben de genen dus niet. Maar ze hebben wel een negatieve voorspellende waarde: iemand ZONDER deze genen, heeft (bijna) geen kans op coeliakie.

Wat kun je met de kennis van deze genen? Broertjes, zusjes of ouders van coeliakiepatiënten regelmatig testen op coeliakie, in het geval als ze de coeliakiegenen hebben (en evt. klachten). Als ze de coeliakiegenen niet hebben, hoeft regelmatige controle niet, want ze zullen geen coeliakie ontwikkelen. Verder kun je er risicogroepen mee checken, zoals mensen met een andere auto-immuunziekte.

Braziliaanse onderzoekers inventariseerden van 237 coeliakiepatiënten welke HLA-genen ze bezitten. Ook al hoeven coeliakiepatiënten in Brazilië niet dezelfde verhouding genen te hebben als coeliakiepatiënten in Europa, toch vermoed ik dat het in grote lijnen wel overeen zal komen met de verdeling in ons land.

Kans op coeliakie, verdeeld naar genetisch profiel:

  • 2.5/2.5 – 1:7
  • 2.5/2.2 – 1:10
  • 2.5/8 – 1:19
  • 2.5 – 1:25
  • 2.2/8 – 1:40
  • 2.2/2.2 – 1:250
  • 8 – 1:289
  • 2.2 – 1:550

Er is nog een klein restgroepje, met zeldzamer genotypen, en 0.84% heeft NIET de risicogenen (als je ze niet hebt, is je kans op coeliakie 1: 3014).

Bron: ‘Presence of DQ2.2 associated with DQ2.5 increases the risk for celiac disease’
Lucas Malta Almeida,1,3 Lenora Gandolfi,1,2,3 Riccardo Pratesi,1,2,3 Rosa Harumi Uenish,2,3 Fernanda Coutinho de Almeida,1,3 Nicole Selleski, 2,3 Yanna Karla de Medeiros Nóbrega1,2,3,4″

Mijn bron: Tine

Kijk ook eens bij https://ikbenglutenvrij.nl/biologielesje-hoe-krijg-je-het-coeliakie-gen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *