besparen bij een glutenvrij dieet

besparen op boodschappen

In 2014 bekeek ik onze boodschappen een week lang, met de vraag:

Kunnen wij besparen op de boodschappen?

Lees hier de serie: Weekmenu en budgetteren

Nog steeds lukt het ons niet om te besparen op de boodschappen.
Wij geven gemiddeld zo’n 600 euro per maand uit aan boodschappen. Volgens mijn berekeningen uit 2014 is dat zo’n € 175,- te veel. Maar is dat wel zo?

Dieetkosten

Het is bekend wat de meerkosten van een glutenvrij zijn: de bijzondere bijstand geeft er 800 euro per jaar voor. Ook bij de Belastingdienst kun je 900 euro per jaar aftrekken bij een glutenvrij dieet. Het Nibud gaat uit van 900 euro meerkosten bij een glutenvrij dieet.

Staatje Nibud

Ik zie dat het staatje dat ik destijds gebruikte, veranderd is. Zo worden er meer kosten gerekend voor het ontbijt en de lunch, en minder voor de avondmaaltijd en tussendoortjes. Bijvoorbeeld bij een volwassen vrouw wel 3 keer zo veel kosten voor het ontbijt! Ik vind € 1,16 voor een ontbijt wel erg veel. Ik kom daar niet aan met mijn glutenvrije kommetje havermout van totaal € 0,68. (laat staan als je geen glutenvrije havermout hoeft te kopen). Mirthe is daarentegen wel een erg dure ontbijter: Voor haar lievelingsontbijt (een bon matin broodje met zelfgemaakte cranberry-jam en een babybel) betalen we € 1,01. Meer dan de € 0,80 die voor kinderen staat.

Maar zelfs als we de dieetkosten mee mogen rekenen, komen wij met onze € 600,- per maand ver boven de richtlijnen van het Nibud…

Besparen?

In mijn blog van 2014 gaf ik al een aantal tips om te besparen op de (glutenvrije) boodschappen. Zoals groentes en fruit van het seizoen, kliekjes hergebruiken en glutenvrije producten van de toko. En ook in 2012 schreef ik al een blog over kosten beperken. Op de coeliakie-forums vind ik nog meer bespaar-tips:

  • Eet rijst met fruit voor ontbijt.
  • Eet chocolade i.p.v. koekjes.
  • Cake of zo kun je ook zelf bakken met rijst en ketanmeel van de toko (zie hier mijn recept)
  • Zie hier mijn lijst met goedkope glutenvrije koekjes
  • Glutenvrij dieet is alleen duurder als je vast wilt houden aan een traditioneel westers dieet, de meerkosten zitten tegenwoordig alleen nog in de dieetproducten. Vroeger was dat anders omdat je toen alleen A merken kon gebruiken omdat de allergenen wetgeving toen nog niet zo goed was en zij de enige waren die de moeite namen een correcte ingrediëntenopgave te doen.
  • Kijk bijvoorbeeld in mijn blog wereldontbijtjes.
  • Als je glutenvrije pasta wilt eten: Ook de Aldi en de Lidl hebben lekkere glutenvrije pasta.
  • Houd de aanbiedingen in de gaten.
  • Bij de Jumbo krijg je producten gratis mee als het op of over de datum is.

Hebben jullie nog meer tips? Ik hoor ze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *