kerstdiner met cranberry-compote van Terschelling

Fijne kerst!

Vanavond komt mijn schoonfamilie eten. We maken een kerstdiner geinspireerd op het kerstmenu van Mijn Serendipity en het kerstmenu van Glutenvrije mama. Met zelfgemaakte (en zelfgeplukte!) cranberry-compote.

Cranberry’s op Terschelling

Terschelling is de enige plaats in Nederland waar cranberry’s groeien.
Cranberry’s groeien in de Verenigde Staten. Vroeger werden ze aan boord van schepen meegenomen om de bemanning tegen scheurbuik te beschermen.
Het verhaal gaat dat 1 van deze vaten overboord is geslagen en op Terschelling aan land kwam. Daar vondt het een goede voedingsbodem in de natte duinvalleien.
De cranberry’s worden geplukt voor o.a. sap, jam en brandewijn. Als de officiële pluk in oktober afgesloten wordt, worden de velden vrijgegeven voor de particuliere napluk.

Cranberry-compote maken

Mijn schoonfamilie gaat regelmatig naar Terschelling. Sinds ik bij de familie hoor, ga ik vaak mee. Als we in de herfst gingen, was het vaste prik dat er cranberry’s geplukt moesten worden. Mijn schoonmoeder verwerkte die thuis tot jam.

Al een paar jaar werden er geen cranberry’s meer geplukt. We kwamen niet in de herfst, en met kleine kinderen plukken is ook niet handig.
Maar nu de kinderen groot genoeg zijn, vond ik het leuk om weer eens cranberry’s te plukken. Zeker aangezien Mirthe cranberry-jam regelmatig op haar brood wilt.

We plukten een grote pan vol. Ik spoelde heel vaak totdat de meeste blaadjes verdwenenen waren. En de kinderen roerden in deze grote heksenpan.
Jam werd het helaas niet, daarvoor had ik te weinig suiker. Maar de compote is erg lekker!

Ingredienten:

  • 1 kilo cranberry’s
  • 800 gram suiker

potten voor de compote

Bereiden:

Was de cranberry’s goed.
Was de potten goed (ik ontsmet de potten door ze te vullen met kokend water).
Doe de ingredienten in de pan en voeg een laagje water toe.
Breng de brei aan de kook en laat deze 5 minuten doorkoken.
Vul de potten met de compote. Omdat er weinig suiker in zit, is de compote in het begin een beetje bitter. Hoe langer de potten blijven staan, hoe lekkerder het wordt.

Het Kerstdiner

Wat eten wij als kerstdiner?

Voor

Hors d’oeuvres geinspireerd op glutenvrije mama: gevulde eitjes, gerookte zalm met sla en paprika mousse.

Hoofd

Stoofpeertjes, draadjesvlees, Gehaktbrood met cranberries en appel, cranberry-compote, rode kool, gekookte worteltjes voor mijn neefje, appelmoes en aardappelkroketjes.

Na

Tiramisu en Sticky toffee taart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *