Sticky Toffee Taart

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor de dadelpuree

  • 375 gram ontpitte ( gedroogde)  dadels
  • 375 ml water
  • 1 cm gemberwortel, geschild

Kook de dadels en de gember in het water ongeveer 15 minuten op laag vuur.
Laat ze sudderen totdat ze zacht zijn en het water bijna verdampt is.
Verwijder het stuk gember en gooi het weg.
Pureer het resterende water en de dadels tot een gladde puree.

Voor de toffeesaus

  • 140 ml crème fraîche
  • 500 ml slagroom
  • 340 gram witte basterdsuiker
  • 130 gram ongezouten (room)boter
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille

Giet de helft van de crème fraiche, de helft van de slagroom, de suiker, de boter en het zout in een pan met een dikke bodem en mix goed.
Breng de saus al roerend aan de kook.
Blijf roeren en laat de saus doorkoken totdat het licht bruin is.
Haal de pan van het vuur, zodat de saus kan afkoelen.

Roer de overgebleven crème fraîche, de overgebleven slagroom en de vanille door elkaar en zet het aan de kant.

Voor de cake

  • 130 gram ongezouten (room)boter op kamertemperatuur
  • 375 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille
  • 450 gram broodmix (bv van Schar)
  • 10 gram bakpoeder
  • 3 gram zuiveringszout
  • 3 gram zout
  • 3 gram gemalen kruidnagel
  • 3 gram gemalen gember
  • 3 gram gemalen kardemom

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de onderkant van een springvorm met bakpapier:
Je neemt een stuk bakpapier, en knipt of vouwt dit tot het ongeveer zo groot is als de onderkant van de springvorm. Dan plaats je het bakpapier op de onderkant, je zet de springvorm erop en klikt hem dicht. Knip het resterende papier weg.
(Voor een beschrijving met foto’s zie Bakken in Stappen)
Vet de springvorm in.

Voeg samen: meel, bakpoeder, zuiveringszout, zout en de specerijen.

Mix de boter en de suiker totdat het licht en luchtig is. Voeg de eieren per stuk toe, zorg dat het mengsel niet gaat scheiden. Als het toch scheid, voeg een beetje meel toe om het mengsel te binden. Voeg de vanille toe. Schraap van de zijkanten van de kom en klop tot het mengsel glad is.

Voeg het bloemmengsel en het boter/suiker mengsel bij elkaar en kleed totdat het een glad geheel is.
Kneed de warme dadelpuree goed door het deeg.
Doe het deeg in de springvorm en bak het in 45-50 minuten gaar.

Samenstellen

Nadat de taart afgekoeld is, de springvorm verwijderen.
Snijd de taart horizontaal in 3 delen. Smeer 2/3 van de toffee saus tussen de lagen.
Plaats de springvorm terug en plaats de taart terug in de oven voor ongeveer 15 minuten.

Snijd de taart in stukken, versier de stukken met de resterende toffee saus. Serveer het met wat ongezoete licht opgeklopte slagroom, crème fraîche of ijs.

Deze vind je misschien ook interessant

Één reactie op “Sticky Toffee Taart

  1. Pingback: Kerstdiner | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *